1 juni 2024

Ecotuinenweekend in Tessenderlo

 


Het is zover. Snel dat dat gekomen is! Het ecotuinenweekend van VELT vzw start zo meteen. Wij, in Tessenderlo, staan klaar om alle mensen goed te ontvangen. Aan het weer kunnen we niks veranderen maar de sfeer zal er sowieso in zitten. Zonet nog eens een rondje gedaan door de tuin en alles ziet er goed uit, wat minder bloemen dan gehoopt, maar je hoort ons niet klagen.

't Zou tof zijn jou te mogen verwelkomen. Kennen we mekaar nog niet, stel je gerust voor. Bloemenmensen zijn toffe mensen en dat zal voor jou niet anders zijn. 

Zaterdag en zondag - van 10.00 uur tot 18.00 uur.

"De Tuin van Muggenbeet" - Siertuin - 31 are.



29 mei 2024

Vleugels van 'glas'

 


Mooie waarneming gedaan (lang naar gekeken, bleef maar eten) in de Deutzia scabra aan de ecoduct: de glasvleugelpijlstaart. De schubben van de vleugels vallen af waardoor de vleugels van 'glas' lijken. Ik vroeg me al lang af of die Deutzia wel interessant was voor één of ander beest. Deze foeragerende pijlstaart is een duidelijk antwoord.



Schoolbord ecotuindagen

 Gisteren ons speelgoed-schoolbordje nog eens getuned voor gebruik tijdens de ecotuindagen. Komt op onze inrit te staan. Vandaag ook nog de VELT-vlagjes ophangen. De ecotuindag in onze buurgemeente Beringen gaat NIET door: het terrein blijkt ontoegankelijk te zijn wegens te moerassig. Hier in Looi op dat vlak geen probleem. Onze Kempische zandgrond is met dit weer een grote zegen.



26 mei 2024

Zinken teil

 


Gisteren in de bosrand een heel veld hosta (toch wat er van overschiet) uit de grond gelicht en in een grote zinken teil geplant. Het veldje nieuwe bewoners gegeven met blauwe Geranium wallichianum 'Bloom Me Away' (Geranium blijft hier slakkenvrij) en drie smeerwortels. Tijdens mijn werkzaamheden genoot ik van de vele bezoekers die in de bloemen van het vingerhoedskruid kruipen. Het gezang van de zwartkop was een aardig extraatje.

Het ziet er naar uit dat Hosta hier een potplant gaat worden.

25 mei 2024

Nog een weekje

 


Nog een weekje.... en dan ontvangen we je graag in onze open tuin. We zijn er klaar voor, alleen de zon en wat deugddoende warmte missen we nog. Weet dat we frisdranken altijd kunnen switchen naar warme choco.

Meer info op de VELT-pagina



24 mei 2024

koesterplanten

 


Mooie bloemen die je noch geplant noch gezaaid hebt maar zomaar kwamen overwaaien, dat zijn extra cadeaus die een tuinier mag verwachten. Geniet ervan en gun ze een plekje. Deze campanula maakt deel uit van een groepje en groeit tussen de spleten van betonklinkers. Straf gedaan van de bloemen.

23 mei 2024

Staalblauw

 De staalblauwe spinselbladwesp (Acantholyda erythrocephala) zojuist aangetroffen, vroeg in de morgen. Alweer een zeldzaam beestje, vorig jaar en dit jaar samen zo'n 20 stuks van waargenomen in België. De wesp zat onder een blad van een Helenium maar zijn rood kopje trok mijn aandacht. Heel blij mee.


Niet messcherp wegens nog wat duister buiten, maar 't kan ermee door.

Nu we toch bezig zijn, gisteren vond ik ook een nieuwe soort voor onze tuin. Een heel mooi bijtje, de zwartbronzen metselbij. Een gelukstreffer bij een late wandeling door de bloemekes.


Mooie contrasterende kleuren



22 mei 2024

Even paniek

 Even paniek hier, maar het is intussen 'opgelost'. We hadden een zeer oude blauwe (roze) regen die via een houten verankering, een antennepyloon en een stevige kabel over ons terras aan de zwemvijver groeide. Eergisteren morgen lag heel de constructie met plant en al IN de vijver.

Oud beeld met achter de vijver de roze regen

Er zat niet anders op dan alles af te breken en de zone van nul af aan her in te richten. Zojuist zijn de werken afgerond, anderhalve week voor de open tuin. Oef. Een pindakaasboom wordt nu omgeven door Acanthus, Salvia "Mainacht", 1 Lavandula dendata en een nieuwe pot met oranje Oenothera versicolor. Dit is zowat het beeld, het jongste stuk van de tuin.

Wel heel serieus wennen!




20 mei 2024

Klimopbladroller

 Een zwerm erg kleine motjes rond en in de klimop tegen de gevel. Nooit gezien daarom gefotografeerd. Blijkt de klimopbladroller te zijn, "Zeldzaam" volgens waarnemingen.be. Meeste waarnemingen zijn één individu, wij tellen er een 40-tal. Vreemd.




Morgenster


Paarse morgensterren: sterren in de morgen en 's middags weer dicht tot de morgen erop. Fascinerend. Zo jammer dat ze maar tweejarig zijn. Spontane zaailingen heb ik nog nooit gehad. Dus, af en toe koop ik een paar nieuwe.


Met zijn 1,5 meter hoogte is hij prima te combineren met een veldje Geranium 'Rozanne' bijvoorbeeld.


19 mei 2024

Wolf?

 

Wolfspin

De behaarde bijenwolf


17 mei 2024

Glanzige ooievaarsbek

 Zie je die kleine roze bloempjes? Enkele jaren geleden verschenen ze plots in onze tuin. Momenteel worden de plantjes gekoesterd want het blijkt de glanzige ooievaarsbek te zijn, een "zeldzame" soort. Ze zaaien zich gelukkig een beetje voort, niet zo sterk als robertskruid, maar ze vermeerderen zichzelf toch. Het moet niet altijd uit de winkel komen, de natuur schenkt af en toe een mooi cadeau.



Geranium lucidum, de glanzige ooievaarsbek.

15 mei 2024

Sfeerbeeld

 Zittend op een bank, gisterenavond. Nog niet te zien maar veel belovend: de Stewartia pseudocamellia (links) staat vol bloemknoppen. Ook veel blauwe en rode waterjuffers. Op de achtergrond brengt de zanglijster haar lied ten berde.


Vijverpartij, tevens salamanderstek.


14 mei 2024

meikevers

 


Dit voorjaar heel wat meikevers zien vliegen. Ook heel wat doden gevonden. Dit vrouwtje zat er ergens tussenin. Het blijven toch indrukwekkende schepsels, dat ze met zo'n formaat kunnen opstijgen. De gekste vondst was een copulerend paartje waarvan het mannetje dood was en het vrouwtje nog leefde.



13 mei 2024

Zeer lang

 Momenteel zit er weer een groepje in de tuin. De mannetjes hebben ongelooflijk lange antennes: de geelbandlangsprietmotten. Een tijdje geleden zater er veel smaragdlangsprietmotten. 


Hier op Cornus kousa



12 mei 2024

kardinaalsmutsstippelmotten

 Sommige kardinaalsmutsen hangen deze dagen weer vol met spinsels vol met rupsen. Het zijn de rupsen van de kardinaalsmutsstippelmotten. Ze vreten de boom helemaal kaal, niet fraai, maar voor de struiken kan het geen kwaad want de bladeren komen er later op het jaar terug op. Als de rupsen groot genoeg zijn, laten ze zich aan een draadje zakken tot op de grond waar ze hun leven verderzetten.


Eén van de vele spinsels in een kardinaalsmuts.


10 mei 2024

Gedeukte gouden tor

 Ik ben nu toch al 61 jaar jong/oud maar deze grote blinkende metallic kever heb ik nog nooit gezien. Dus een foto van gemaakt, ingevoerd op waarnemingen.be en geleerd dat het een "gedeukte gouden tor" is. De larven ervan leven in een mierennest.


Een knappe verschijning