Time to turn gerecycleerd, wat nu?

Geplaatst: 11 januari 2015 in Uncategorized

Onze altijd inspirerende ‘moederorganisatie’ Time to turn Nederland zag dat het goed geweest was! Mooi acties, mooie jaren, mooie resultaten. Stoppen op een mooi moment is dapper. Plaats geven voor iets nieuws, of toch de honger doen ontstaan door zelf een stapje opzij te zetten. Wat nu?

Ook in Vlaanderen zoeken we naar een boeiend vervolg. Hoe zie jij dat? Welke acties rond welke thema’s zijn nodig? Hoe kunnen we vanuit Jezus voorbeeld anderen laten zien wat liefde is, door wat we kopen, door wat we doen voor arme en mensen zonder papieren of voor de schepping, … ? Hoe kunnen we vooral kerken in actie brengen?

Laat zeker iets weten aan bennogeertsma@hotmail.be.

Lees zeker ook deze reflectie hieronder!

Lees de rest van dit artikel »

Het jaarinkomen van de honderd rijkste mensen ter wereld, zo’n 240 miljard dollar, kan vier keer de armoede de wereld uithelpen. Dat blijkt uit een rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam International, dat maandag gepubliceerd werd. Oxfam benadrukt dat de grote ongelijkheid nefast is voor de wereldeconomie en dat het de taak is van de wereldleiders om de kloof kleiner te maken.
Oxfam International (download rapport)

Hoe rijk ben jij?

Vul je jaarkomen in op deze site en ontdek hoeveel mensen rijker of armer zijn op deze wereld.

Shane Claiborne is ‘a funny guy’, een speciale. Hij zegt dingen over geloven die je echt doen nadenken. Zoals: waarom niet kiezen voor Jezus als president? Ook in Vlaanderen raken veel mensen het politieke noorden kwijt. Maar politiek is niet enkel voor linksen of rechtsen. De politiek heeft nood aan mensen die dagelijks kiezen voor Jezus. Geïnteresseerd in zijn verkiezingsboek?:

A fresh look at Christianity and empire, Jesus for President transcends questions of ‘Should I vote or not?’ and ‘Which candidate?’ by thinking creatively about the fundamental issues of faith and allegiance. It’s written for those who seek to follow Jesus, rediscover the spirit of the early church, and incarnate the kingdom of God. This pack also includes a DVD documenting the Summer 2008 Jesus for President Tour, with Chris Haw, ShaneClaiborne, and friends.

Te bestellen via de website van de boeiende gemeenschap van The Simple Way.

Shane Claiborn in nog geen 4 minuten over zijn boek:

Hieronder een oudere Terzake-reportage over ‘Geplande slijtage’, want ik moest er weer aan denken.Namelijk toen m’n gsm het een tijdje geleden echt begaf, na 10 jaar trouwe dienst. Het was een oermodel, eentje die ze nu niet meer maken. Tja, blijkbaar zijn degelijke producten niet zo goed voor de economie. U weet wel: hoe meer we kopen, hoe beter voor de economie, en hoe gelukkiger we ons voelen toch?

Een gezonde economie is inderdaad een goede zaak voor een samenleving. Maar een stijgende consumptie van eendert welk product is geen garantie op een gezonde economie. Kiezen voor zoveel mogelijk delen (lees eens 1 Timotheus 6:16-18), voor genieten van genoeg (lees eens Hebr 13:5-6) én voor duurzamer consumeren (met respect voor mens en milieu, Jesaja 55:1-3) kan wél veel betekenen. Naastenliefde in de 21ste eeuw als het ware. (Klik hier voor duurzame tips)

Omdat we/ik nog maar weinig snappen wat echt liefhebben betekent. Omdat we/ik er gewoon aan zijn geraakt en ons hulpeloos voelen. En omdat we/ik niet genoeg met hen betrokken zijn, te weinig armen echt kennen als persoon. Armen hebben voor ons vaak geen naam, zijn alleen cijfers, een zij-effect van onze maatschappij.

17 oktober, werelddag van verzet tegen armoede. Heeft u het ook gemist? Raakt armoede ook uw koude kleren bijna niet, ook al zouden we het zelf graag soms anders zien? Weet u ook nog altijd niet wat te doen of waar te kijken als u een bedelaar op straat ziet?

Hoe het anders kan? Google eens over armoede (kijk vb hier voor info over armoede in Vlaanderen: 1 op de 10 is arm!), wordt weer boos op onrecht (lees ook deze opinie), praat erover met God, laat God je hart verzachten voor mensen in nood, zoek samen met anderen naar mogelijke en haalbare acties, onderneem alvast kleine stappen zoals een maaltijdcheque geven aan een bedelaar met een vriendelijk woordje of een schouderklop erbij. En onthou: armen hebben vaak meer nodig dan een centje: iedereen heeft nood aan liefde en aanvaarding, aan mensen die er zijn als het goed en als het slecht gaat. In je buurt bestaan er waarschijnlijk al heel wat activiteiten om armen te ondersteunen. Iets voor jou?

De strijd tegen armoede en onrecht is een centraal thema in de bijbel, maar nog niet altijd bij vele christenen. Nochtans mensen die de liefde van God in de praktijk willen omzetten.

De winter nadert. Het wordt sneller donker. Tijd voor meer warmte en licht.

Vind alvast inspiratie voor je vriendenclub, kerk of organisatie op:

www.detoevlucht.be: christelijke voedsel- en kledingbedeling in Antwerpen, Lokeren, Geraardsbergen, Hoeselt, Hoogstraten, Westerlo. Binnenkort ook in uw gemeente?

www.armoede.be: Welzijnszorg biedt al jaren hulp aan armen – en heeft tal van acties om te steunen of zelf mee te organiseren

www.vlaams-netwerk-armoede.be: koepelorganisatie van armenverenigingen: je vindt er ook een organisatie in je eigen buurt

www.michacampagne.nl: Christelijke campagne uit NL die vanuit Micha 6:8 christenen oproept te strijden tegen onrecht

En zouden alle christenen samen armoede de wereld uit kunnen helpen? Onderstaande video beweert van wel:

Samen leven, geloven en wonen heeft zoveel voordelen! Kom dus zeker naar deze boeiende infoavond!

WANNEER
zaterdag 22 september 2012, 19h30
WAAR
Muziekcentrum Track – Conservatoriumplein 1 te Kortrijk
INSCHRIJVEN
Inschrijven vóór 10 september door te mailen naar info@debazuin.be of te telefoneren naar
056/495532 (Vanya & Saar). Slechts beperkte plaatsen, indien volzet volgt er een tweede
infoavond.
BEREIKBAARHEID
Muziekcentrum Track ligt op wandelafstand van het station (voorkant). Parkeren kan op de
grote parking op het Conservatoriumplein.
www.debazuin.be

De Bazuin is een vereniging die bestaat uit gezinnen en alleenstaanden die samen een
beweging op gang willen brengen. Hierbij ligt de nadruk op de transitie naar een maatschappij
waarin de liefde voor God, liefde voor elkaar (sociale bewogenheid) en liefde voor de schepping
(duurzaamheid) centraal staan.
Op dit moment werkt ‘De Bazuin’, met de steun van de Vlaamse Overheid, een blauwdruk uit
rond cohousing.

Cohousing is een moderne woonvorm, waarbij jong en oud samen leven en elkaar kennen als
buren. Naast je eigen, volledig uitgeruste privé woning of appartement zijn er uitgebreide
gemeenschappelijke voorzieningen. Dat kan gaan om een grote tuin, een speelveld voor
de kinderen of een groententuin. In het gemeenschappelijke paviljoen vind je een goed
uitgeruste keuken en een eetzaal. Daarnaast kan er ook ruimte voorzien worden voor een
gemeenschappelijke wasruimte, speelruimte, gastenkamer, werk- en hobbyruimte. Er blijft
respect voor de individuele privacy en tegelijk maken we ruimte voor spontane ontmoetingen.

In dit christelijk geïnspireerde project staan ecologie/duurzaamheid en sociale betrokkenheid
centraal. Met de genade van God willen we graag een plaats van liefde en vrede creëren, welke
een meerwaarde betekent voor de bewoners, maar ook voor de samenleving er rond.
We willen u graag informeren omtrent de concrete uitwerking van het christelijk geïnspireerde
cohousingproject in regio Kortrijk.

 

Wat is Cohousing?

Hieronder lees je meer info over een recente boeiende studie van de Vlerick over de positieve effecten van investeringen van religieuze beleggers, zoals vb de Broeders van Liefde. Inspirerend voor alle christenen in Vlaanderen!

Bron: Vlerick.be

Resultaten uit het onderzoeksrapport ‘Believers in the Boardroom: religious organisations and their shareholder engagement practices

Volgens een nieuw onderzoek door Vlerick Leuven Gent Management School i.s.m. de International Interfaith Investment Group 3iG en de Spaanse ESADE Business School kunnen religieuze instellingen ondernemingen beïnvloeden door zich actief te engageren als aandeelhouder.

Hoewel vele instellingen vinden dat ze te klein zijn om de sociale en milieugebonden praktijken van een onderneming echt te veranderen, werden er toch al een aantal successen genoteerd dankzij het engagement van religieuze aandeelhouders.

Religieuze instellingen worden in het algemeen als de pioniers van verantwoord beleggen beschouwd en vormen wereldwijd de derde grootste demografische groep van beleggers.

Naast het bepalen van de beleggingsportefeuille op basis van een negatieve en positieve screening van de ondernemingen, lijken religieuze tradities deze beleggers ook te inspireren om zich actief te engageren als aandeelhouder en om de confrontatie aan te gaan met het management van de ondernemingen waarin ze investeren. Zo willen ze managers ertoe aanzetten hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij op te nemen.

Uit onze onderzoeksresultaten konden we een interessante lijst filteren met de belangrijkste succesfactoren die ervoor zorgen dat aandeelhoudersengagement echt impact heeft. Religieuze instellingen zijn erg vastberaden. Ze maken gebruik van hun basis en uitgebreide netwerk om te weten te komen wat in de gemeenschap leeft en combineren dit met hun geloofsovertuigingen die ze dan bij het management van invloedrijke ondernemingen binnenloodsen”, zegt Katinka C. van Cranenburgh, secretaris-generaal van de International Interfaith Investment Group, 3iG.

Lees de rest van dit artikel »

Er zijn er die klagen over de crisis en de banken alle schuld van de wereld geven, maar er zijn er ook die er iets aan proberen te doen 🙂

’t Is al oud nieuws, maar gezien het nog niet echt bekend is, geven we hier wat citaten uit krantenartikels.

Een groep van 24 organisaties – niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), vakbonden en verenigingen – werkt nl aan de oprichting van een nieuwe, coöperatieve bank. Bij de oprichters zitten zowel toplui van drie vakbonden (ABVV, LBC-NVK, ACLVB), als van verenigingen als Greenpeace, 11.11.11, Netwerk Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu, Vredeseilanden,…

De nieuwe bank moet wel nog een licentie krijgen. Een andere mogelijkheid is de overname van een bestaande instelling.

De nieuwe bank wil bijzondere aandacht hebben voor duurzaamheid en enkel focussen op het beheer van spaargeld en het verlenen van kredieten. Het loonbeleid moet haar soberheid weerspiegelen. “Winst is geen doel op zich, maar het gevolg van goed management”, staat in de oprichtingsakte.

Maar gezien de crisis, is een nieuwe bank toch nog niet zo evident:

De Morgen, 30 06 12

‘Alternatieve bank is nu niet rendabel’Interview: Marc Bontemps over moeilijke start van coöperatieve bank
Een jaar na de aankondiging hangt het project van de alternatieve bank nog steeds in de startblokken. Is het progressief plan een doodgeboren kind? Mede-initiatief-nemer Marc Bontemps blijft geloven in het project. ‘Maar de marktomstandigheden zitten nu tegen.’ Johan Corthouts
Eenenveertig organisaties uit het middenveld zetten vorig jaar hun schouders onder het project NewB, de werktitel van de alternatieve bank. Het gaat om bekende niet-gouvernementele organisaties zoals Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Fairfinen Vredeseilanden, en syndicale organisaties zoals de socialistische en christelijkebediendenbonden.Een jaar later blijkt dat het niet eenvoudig is om de bank van de grond te tillen. Maar uitstel betekent zeker geen afstel, verzekert Marc Bontemps ons. “Vandaag is ons project niet rendabel. We krijgen nu meer tijd om ons project voor te bereiden en te zorgen voor stevige fundamenten van de bank.”

Lees de rest van dit artikel »

A Rocha is een christelijke natuurorganisatie, die ook al 9 jaar actief is NL. Op woensdag 27 juni organiseren ze de conferentie voor mensen die eindelijk eens wat meer en concreter willen nadenken over de link tussen geloven, zorg voor de schepping en rijkdom. 

Met boeiende sprekers, onder andere uit de internationale wereld van A Rocha, verdiepen we ons in Bijbel en zorg voor de schepping, natuur en rentmeesterschap, duurzaamheid en het koninkrijk van God.

Ook de praktische kant komt aan bod: klimaatverandering en bomen planten, stadslandbouw, kerk en duurzame ontwikkeling, etc. Met sprekers als Peter Harris (oprichter van A Rocha), Dave Bookless (bekend van het boek ‘Het groene hart van het geloof’), Martine Vonk en Niek Tramper.

Meer informatie over programma, locatie en kosten vind je hier. Geef je zo snel mogelijk op en stuur het aanmeldingsformulier in de bijlage bij deze mail naar conferentie@arocha.org

De VN zegt het zelf: er zou geen hongersnood mogen zijn op deze wereld, gezien er genoeg voedsel is voor iedereen. Het probleem is o.a. dus de distributie van diegene die te veel hebben naar die te weinig hebben, en de moeilijke toegang tot (gezond) voedsel.

Om de hongersnood op te lossen duiken er vaak dubieuze oplossingen op: vb het genetisch manipuleren van zaden om goede oogsten te verzekeren (wat vooral winsten oplevert aan grote bedrijven, en oogsten in grote aantallen kwetsbaar maakt voor virussen) of een productiviteitsverhoging op dezelfde landbouwoppervlakte (wat leidt tot overmatig gebruik van de bodem, overmatig kunstmest- en pesticidegebruik waardoor de rond snel wordt uitgeput en nutteloos is voor de komende generaties.)

Zin in een zinvolle alternatieven of een goede discussie hierover, met hier en daar een bijbelvers? Schrijf je dan als de bliksem in voor de Irritante Bijbelschool van TTT Nederland!