Halloween

31 okt

halloween

Griezelen, gruwelen en knotsgekke hapjes: Halloween is een geweldige feestdag! Je hoeft er niet altijd veel werk in te steken, zo bewijzen deze popcornhersenen en rice creepies.

klkikl

Ingrediënten:

Voor de hersenen: (9 breinen)

  • popcorn
  • 200 g witte chocolade
  • roze (eventueel wat bruine) voedingskleurstof
  • confituur (frambozen/aardbeien)

Voor de monstertjes: (18 monstertjes)

  • rice krispies of voor meer smaak choco pops
  • 200 g witte chocolade
  • groene (of een kleur naar wens) voedingskleurstof
  • eventueel: suikerogen en mondjes (Aveve of Action) of rolfondant

Bereiding:

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie. Haal van het vuur en doe er de gewenste voedingskleurstof bij. Begin met een druppeltje, je kan altijd donker gaan.
  • Voor de hersenen: Roer er de popcorn in delen onder. Hak bij het omroeren wat in de popcorn als de stukken te groot zijn. Kleinere stukken passen beter op elkaar. Zorg ervoor dat alle popcorn bedekt is met chocolade. Bedek een schaal met bakpapier en maak kleine hersenhelften. Laat ze zo opstijven in de koelkast. Zoek de hersenhelften die het best bij elkaar passen en plak ze tegen elkaar. Indien nodig, smeer wat extra gesmolten chocolade tussen twee hersenhelften zodat ze zeker vastplakken. Zet terug in de koelkast tot ze mooi stevig zijn. Smeer wat rode confituur tussen de twee hersenhelften en dien op.
  • Voor de monstertjes: Roer er de rice krispies/choco pops in delen onder. Zorg ervoor dat alle gepofte rijst bedekt is met chocolade. Bedekt een schaal met bakpapier en maak kleine toefjes. Duw er de ogen en eventueel mondjes voorzichtig in. Zet in de koelkast om op te stijven. Je kan voor de ogen ook rolfondant gebruiken: rol kleine witte bolletjes, duw ze plat en hang er een spikkeltje zwarte rolfondant in. Zo maak je zelf oogjes.

Bron: Not quite Nigella en Cupcake Jemma

20141031_134803

Ferrero Rocherijs

26 jun

IMG_8965

Jarenlang supporterden we thuis voor Italië: we vierden toen ze in 2006 het WK wonnen en voelden mee toen ze twee jaar geleden het EK verloren tegen onze andere favoriet Spanje. Helaas valt er dit jaar niet zoveel te vieren, dus met dit overheerlijke recept willen we Italië alvast een hart onder de riem steken. In het maken van overheerlijk ijs blijven ze alvast wereldkampioen.

Ingrediënten:

  • 12 Ferrero Rochers
  • 6 eierdooiers
  • 165 g suiker
  • 330 g volle room
  • 330 g volle melk
  • 150 g Nutella

Bereiding:

  • Steek de Ferrero’s minstens een paar uur op voorhand in de diepvries.
  • Doe ondertussen de dooiers met 50 g suiker in een kom en klop (met of zonder mixer) tot ze dik en licht van kleur worden.
  • Doe de melk, room, Nutella en de rest van de suiker in een kom en zet op een middelhoog vuur tot het kookt en de suiker gesmolten is.
  • Giet de helft van het melk- en roommengsel op het eimengsel en klop goed. Voeg bij de rest van de melk en zet terug op het vuur.
  • Verhit het mengsel op een laag vuurtje en blijf roeren tot het indikt. Let op: laat het niet koken, want de eieren kunnen stollen. Blijf roeren toe het indikt: trek om te checken een streep op de achterkant van je lepel.
  • Haal de kom van het vuur. Zet de kom in koud water (vul voor je gemak de wasbak met een bodem koud water) en roer heen en weer om het mengsel te laten afkoelen.
  • Zet de kom in de koelkast om volledig af te koelen.
  • Haal de diepgevroren Ferrero’s uit de diepvries en steek ze in een blender of keukenrobot. (Je kan ze ook met een scherp mes snijden, maar werk snel zodat ze niet smelten) Mix de Ferrero’s in kleinere stukken (afhankelijk van hoe groot je de brokken wil). Schep alles weer samen en zet terug in de diepvriezer.
  • Eens afgekoeld, volg je de gebruiksaanwijzingen van je ijsmachine om ijs te maken.
  • Als het ijs bijna klaar is, haal je de stukjes Ferrero uit de diepvriezer en meng je ze onder het ijs. Zo kunnen ze niet meer smelten.

Bron: Agagfaf

Empanadas

24 jun

IMG_9106

Romeo&Julienne bewees twee jaar geleden tijdens het EK al dat vrouwen en voetbal een perfecte combinatie zijn. We maakten toen Russische beef stroganoff, Italiaanse gnocci, Zweedse kötbullar, … Nu het WK volop aan de gang is, lijkt het nog eens een goed idee om wat gerechten met wereldklasse te maken. We geven de aftrap met Argentijnse empanadas, een soort van opgevulde pasteitjes.

IMG_9098

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 1,5 tl zout
  • 110 g boter
  • 1 ei (+1 extra om te doreren)
  • 9 cl koud water
  • 1 el azijn

Voor de vulling:

  • 200 à 250 g gehakt
  • 1 el paprikapoeder (voor wie het pikanter wil een extra snuifje gerookt paprikapoeder)
  • 1 el komijn (wie geen fan is van komijn  houdt het bij een tl)
  • 1/2 rode paprika, in blokjes
  • 1 el peterselie
  • 1 kleine ui of sjalot
  • 5 lente-uitjes
  • 1 el kappertjes (optioneel)
  • olijfolie
  • 1 hardgekookt ei
  • 1 blik tomatenstukjes
  • peper en zout

Bereiding:

  • Doe de bloem met het zout in een grote kom. Meng er de boter in stukken onder tot je geen brokken meer hebt.
  • Meng het ei, water en azijn. Doe het bij de bloem en meng alles goed tot een homogeen deeg.
  • Rol het deeg in een bal. Wikkel in plastiekfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  • Maak de vulling: verhit ca. 2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Doe er de ui bij en laat eventjes stoven. Doe er de paprika en lente-ui bij en laat zacht worden (let op: niet aanbakken! Verlaag het vuur indien nodig). Voeg de tomaten in blik toe en laat wat indikken. Voeg het gehakt in delen toe en verkruimel het met een vork. Doe er de kruiden, peterselie (en eventueel kappertjes) bij. Proef eerst en kruid dan extra met peper en zout indien nodig. Bak tot het vlees tot het volledig gaar is en je een soort dikke spaghettisaus krijgt. De saus moet genoeg ingekookt zijn en mag niet meer lopen. Roer af en toe.
  • Voeg het ei bij de saus en verkruimel het met een vork. Meng onder de saus. Zet het vuur af.
  • Verwarm de oven voor op 205°C. Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg in kleinere stukken voor je eigen gemak. Rol het deeg uit tot een lapje van 3 mm. Snij er cirkels van ca. 8-10 cm uit. Doe 1 à 2 el (Afhankelijk van de grootte van je cirkel gebruik je meer of minder saus. Gebruik niet te veel, zodat de cirkel nog probleemloos dicht kan.) saus in het midden van de cirkel en vouw tot een halve maan. Duw de randen goed plat en vouw ze dan naar binnen zodat de vulling goed blijft zitten. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Klop een ei los en borstel ei over de bovenkant van de empanadas. Bak ze ca. 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kan gevormde en ongebakken empanadas ook invriezen.


IMG_9103

 

Bron: Turn Table Kitchen

Paaskoekjes

21 apr

 

IMG_8797e

Romeo&Julienne wenst iedereen een vrolijke Pasen! Om de laatste dag van de paasvakantie goed in te zetten kan je alvast deze lekkere paaskoekjes maken. Ze zien bijzonder schattig uit en zijn voor de gelegenheid in de vorm van een eitje gemaakt. Je kan ze uiteraard in elke vorm maken. Heb je geen eivorm? Snij dan een plastiek paasei open en gebruik dat als uitsteekvorm. Je vult de eitjes met een confituur naar keuze (aardbeien, frambozen, abrikozen, …) of gaat voor lemon curd.

Ingrediënten: (min. 40 koekjes)

  • 250 g zachte boter
  • 140 g poedersuiker + extra
  • 1 tl vanille-extract of merg van 1 vanillestokje
  • 1 eierdooier
  • 375 g bloem
  • confituur of lemon curd

Bereiding:

  • Doe de boter en poedersuiker in een grote kom en klop ze glad en luchtig met een mixer. Voeg het vanille-extract of vanillemerg en de eierdooier toe en klop erdoor. Zeef de bloem erboven en meng er een stevig deeg van. Vorm met je handen tot een gladde bal en wikkel in plastiekfolie. Bewaar hem 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik. Neem een uitsteekvormpje van ca. 4 cm (of iets groter) in doorsnee en snijd een even aantal rondjes uit het deeg. Neem dan een mini-uitsteekvormpje en maak kleine openingen in het midden. Je hebt dus voor elk koekje 1 gewoon vormpje nodig en 1 vormpje met een opening in het midden. Leg ze wel afzonderlijk op de bakplaat. Bak ze 10-12 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. Bak ze niet te lang, want dan worden ze te hard.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Bestrooi de koekjes met opening met poedersuiker of fijne kristalsuiker als ze nog warm zijn.
  • Plak de volledig afgekoelde koekjes op elkaar met een theelepeltje confituur of lemon curd als plaksel. De koekjes met opening komen boven op de koekjes zonder opening. Bewaar ze in een luchtdichte doos.

Bron: Jamie Magazine

IMG_8799e

Baileyscupcakes

18 mrt


IMG_0219e

Happy Saint Patrick’s Day! Na een citytrip naar Limerick en Dublin, enkele jaren geleden, heb ik nog steeds geweldige herinneringen aan Ierland. Altijd pret met een bende Ieren en gisteren was het dan ook de uitgelezen gelegenheid om ze nog eens op te zoeken. Weliswaar een beetje dichterbij, want in elke stad kan je tegenwoordig wel een Irish Pub vinden. ‘Galway Girl’ door de boxen, Guinness (je bent voor of tegen) die rijkelijk vloeide en een bende gezellige dronkaards op café, het is een geweldige feestdag. Wie gisteren gemist heeft, kan de Ierse sfeer ook gewoon in huis halen met deze overheerlijke Baileyscupcakes. Wat extra verwennerij moet kunnen. ‘POG ME THOIN’, zoals de Ieren het zouden zeggen.

2014-03-17 21.51.27e

Ingrediënten: (voor 10 cupcakes)

  • 110 g zelfrijzende bloem
  • snuifje zout
  • 60 g ongezouten boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 4 cl Baileys (+extra)

Voor de frosting:

  • 80 g gezouten boter
  • 80 g ongezouten boter
  • 110 g poedersuiker
  • 6 cl Baileys

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Begin met het deeg: mix de boter met de suiker tot een homogene massa. Voeg het ei en het vanille-extract toe. Meng er de bloem, het snuifje zout en Baileys onder. Zorg ervoor dat het deeg goed gemengd is.
  • Verdeel het deeg over 10 cupcakevormpjes. Vul ze tot 2/3 met beslag. Voor extra stevigheid kan je de cupcakevormpjes in een muffinbakvorm plaatsen.
  • Zet ze 15 – 17 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze volledig doorbakken zijn. Laat ze afkoelen. Wrijf de bovenkant van de cupcakes in met wat extra Baileys.
  • Maak de frosting: doe de boter, poedersuiker en Baileys in een kom en mix tot je een lichte en zachte frosting krijgt. Doe de frosting in een spuitzak en spuit op de afgekoelde cupcakes.

Bron: Easy Baked

IMG_0211e

Kifli – Hongaarse halve maantjes

26 dec

1504078_10202858790129845_457139182_n

We zetten onze kerstreeks verder en gaan het vandaag iets minder ver zoeken dan de vorige keer. Na de Finse jamtaartjes is het tijd voor een echte Hongaarse kerstklassieker: Kifli, of zoete maanvormige koekjes. Geen wonder dat de kerstman lekker rond is als alle kerstkoekjes zo lekker smaken!

Ingrediënten: (40-tal)

  • 250 g bloem
  • 260 g boter
  • 80 g poedersuiker + extra
  • 100 g amandelpoeder
  • 5-6 druppels vanille-extract

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten in een kom tot een homogene massa. Bedek de kom met plastiekfolie en laat 30 min rusten op een koele plaats (niet de koelkast).
  • Bedek twee bakplaten met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel het deeg in vier delen. Rol elk deel in lange worsten met een diameter van ca. 2 cm. Gebruik wat bloem zodat het deeg niet kleeft aan het werkoppervlak. Verdeel de deegworst in stukken van 5 cm.
  • Duw elk uiteinde tot een mooie punt, druk de koekjes een beetje plat en vorm ze tot een halve maan. Leg ze op de bakplaat en laat wat plaats tussen de koekjes.
  • Bak 8-10 minuten tot de koekjes lichtjes beginnen te kleuren. Haal uit de oven, schik op een rooster en besprenkel ze ze poedersuiker terwijl ze nog lichtjes warm zijn.

Bron: @ Down Under

Joulutorttu – Finse jamtaartjes

12 dec

IMG_8933

Overal ter wereld wordt er Kerstmis gevierd en daarbij heeft elk land zijn eigen traditionele kerstkoekjes. Romeo&Julienne was alvast zeer benieuwd naar al dat lekkers en probeerde er een aantal uit. Vandaag beginnen we met een Fins jamtaartje, of Joulutorttu voor wie een mondje Fins spreekt. Joulutorttu is de eenvoudige, maar nog lekkerdere tegenhanger van onze carré confiture. Oorspronkelijk werden ze gemaakt met pruimen- of abrikozenconfituur, maar je kan ook je eigen lievelingssmaak gebruiken. De eerste in de reeks, maar alvast een daverend succes: JOULUTORTTU!

IMG_8936

Ingrediënten:

  • 230 g zachte boter (in blokjes)
  • 1/2 tl zout
  • 1 eidooier
  • 230 g Philadelphia natuur
  • 250 g bloem
  • 2 el room of melk
  • abrikozen- of pruimenconfituur
  • poedersuiker

joulutorttu

Bereiding (ca. 20 koekjes):

  • Doe de boter, zout, eidooier, Philadelphia, bloem en room/melk in een kom en mix tot een homogene massa(met de handen of een mixer).
  • Doe het deeg in plastiekfolie en leg 2u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestuif het werkblad met genoeg bloem en rol het deeg uit tot ca. 0,5 cm dik. Snij er vierkanten uit van 8×8 cm. Maak een inkeping in elke hoek. Gebruik genoeg bloem, want de boter durft aan het werkblad te kleven. Indien je grote hoeveelheden maakt, kan je best een deel van het deeg in de koelkast laten liggen tot je ermee werkt. Zo voorkom je dat de boter in het deeg terug zal smelten.
  • Doe 1 tl confituur in het midden van elk vierkant en plooi elke afwisselende hoek naar binnen (alle linkerhoeken of alle rechterhoeken) zodat je een windmoleneffect krijgt. Druk ze stevig aan naar beneden zodat ze niet meer los kunnen komen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de joulutorttu op. Je hoeft ze niet te ver uit elkaar te leggen, want ze worden niet veel groter.
  • Bak 12-13 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en bestrooi ze met poedersuiker als ze volledig afgekoeld zijn.

    Bron: Sweet Paul 

TIP: Heb je maar weinig tijd? Probeer dan dit recept eens: 250 g boter – 250 ricotta – 250 g bloem (ook voor 20 koekjes). Overloop exact dezelfde stappen als hierboven, maar steek het deeg maar een dik half uur (ipv 2u) in de koelkast om terug op te stijven en laat de koekjes 15 minuten bakken in de oven (ipv 12-13 min). Terwijl de andere koekjes luchtiger zijn, zijn deze krokanter en harder.

Bron: Cake Crumbs & Beach Sand 

IMG_8869

Vleermuiscake pops

7 nov

IMG_8450

Halloween is volgens velen misschien platte commercie, maar ik vind het een geweldige feestdag. Griezelen, gruwelijke lekkernijen maken, … Dit jaar maakten we de allerschattigste vleermuiscake pops en elke griezel smulde ervan.

IMG_8445

Ingrediënten:

  • restjes van cake, muffins, cupcakes
  • mascarpone
  • chocolade
  • suikeroogjes (Aveve)
  • sjabloon: vleermuisvleugels

Bereiding:

  • Voor cake pops is het gemakkelijk om de restjes van een cake, wat muffins of cupcakes te gebruiken. Verkruimel ze in kleine stukjes en doe er de mascarpone bij. Begin met 1 lepel. Meng met de cakekruimels. Doe er indien nodig meer mascarpone bij zodat je de cake tot mooie balletjes kan rollen.
  • Zet de cakebolletjes even in de koelkast.
  • Druk het sjabloon af en leg er calqueerpapier over. Plak stevig vast op een plank.
  • Smelt wat chocolade au bain marie. (Of in de microgolf: in korte tijdspannes en tussendoor roeren).
  • Maak de chocoladevleugeltjes: doe de chocolade in een spuitzak en spuit de randen. Vul de vleugeltjes op. Maak ze zeker dik genoeg zodat ze later niet zullen breken. Voor de minder handigen: maak de vleugeltjes met een brochettestokje. Schep met het brochettestokje wat chocolade en “teken” er de vleugeltjes mee. Maak ook per cakebolletje 2 chocoladedrupjes. (oortjes)
  • Laat de chocoladevleugeltjes opstijven in de koelkast.
  • Smelt extra chocolade en dompel er de cakebolletjes in onder tot ze volledig bedekt zijn met chocolade. Zet ze ver genoeg uit elkaar op een plank/bord. Duw er de oogjes in en zet bovenaan de chocoladedrupjes (oortjes). Steek er de vleugeltjes in voor de chocolade volledig hard is geworden. Zet nog even in de koelkast.

Bron: One Sweet Appetite

IMG_8456

 

Bladerdeeghapje met appelmoes en witte pens

30 sep

IMG_3192
In onze appelboom hangen er elk jaar zoveel appels dat we ze nooit allemaal kunnen opeten, dus we hebben de laatste weken al veel appelmoes gemaakt. Dit hapje is simpele dagelijkse kost, maar iedereen smulde ervan. Want zeg nu zelf: appelmoes en witte pensen zijn toch een geweldige combinatie?

IMG_3190

Ingrediënten: (ca. 15 hapjes)

  • stoofappels
  • suiker
  • azijn
  • 1 pak bladerdeeg
  • 4 witte pensen
  • peper en zout
  • boter

Bereiding:

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en spoel ze in water met een scheutje azijn. Snij de appels in kleine stukjes.  Stoof ze met een klontje boter en een scheut water in een kom op een zacht vuurtje.
  • Mix de appelmoes fijn en voeg naar eigen smaak wat suiker toe.
  • Verdeel het bladerdeeg in plakjes van ca. 8 cm lang en 3 cm breed. Prik ze in met een vork.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Ontvel de pensen en snij ze in plakjes. Bak ze kort in wat boter aan in een pan, zodat beide kanten gekleurd zijn. Kruid met peper en zout.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de lapjes bladerdeeg over met een beetje plaats tussen. Smeer er een dun laagje appelmoes op en schik daar plakjes witte pens over. Steek 20 minuten in de oven en serveer warm.

Sesamgamba’s met spek-kruidenmayonaise

18 sep

IMG_3139
Moest spek een lightproduct zijn, ik zou het meerdere keren per week eten. Ik ben er dol op, maar helaas is het niet altijd goed voor mijn figuur. Probeer deze kruidenmayonaise met spek, uiteraard overheerlijk maar iets calorierijker, en gamba’s in een verrassend jasje; werkt als hapje of als voorgerecht. Je kan de mayonaise en de gamba’s op voorhand maken en koel houden in de koelkast. Net voor het serveren snel de gamba bakken en klaar is kees.

IMG_3116

Ingrediënten:

  • 16 scampi of gamba (afhankelijk van het aantal personen kan je meer of minder nemen)
  • sesamzaadjes
  • citroenpartjes
  • 1 eiwit

Voor de mayonaise:

  • 100 g mayonaise
  • 1 potje zure room
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 8 à 10 plakjes ontbijtspek
  • 1 el fijngesneden dragon (of 1/2 el gedroogde dragon)

Bereiding:

  • Pel de scampi/gamba’s, maar laat er het staartje aan. Zo kan je ze gemakkelijker vastpakken, zeker als je ze als hapje opdient.
  • Klop het eiwit lichtjes op. Haal er de scampi door en wentel ze dan in de sesamzaadjes. Zorg ervoor dat ze mooi bedekt zijn. Kruid de scampi stevig met peper en zout.
  • Doe wat olijfolie in een pan en bak de scampi.
  • Maak ondertussen de saus: Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en snij in kleine stukjes. Meng het spek met de mayonaise, zure room, knoflook, bieslook en dragon. Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Serveer de scampi met de mayonaise en een citroenpartje.

Tip: Heb je geen sesamzaadjes in huis of ben je er geen fan van? Paneer de scampi dan met paneermeel of panko zodat ze een krokant jasje krijgen.
Tip: Nog minder werk? Koop grote reeds gekookte garnalen in de winkel.

IMG_3122Bron: Delicious

War and Peas

Funny Comics

Jules' vriendjes

De kindjes van de Julesklas in SBS Hofstade

Baked Louie's

If only men were as satisfying as chocolate

Pastry Affair

If only men were as satisfying as chocolate

Romeo&Julienne

If only men were as satisfying as chocolate

Everyday Annie

If only men were as satisfying as chocolate

Louie's Sweet Kitchen

If only men were as satisfying as chocolate