pm

Officiële persmededeling

Vastgoed in de Ardennen: minder verkopen, prijs huis steeg lichtjes

4 juni 2024

Ontdek onze Ardennenbarometer

De Federatie van het Notariaat (Fednot) analyseerde de vastgoedmarkt in de Ardennen. Hieruit blijkt dat er in 2023 -12% minder verkopen waren in vergelijking met 2022. De mediaanprijs van een huis bedroeg 191.250 euro, een stijging van +0,7%. Vlaamse kopers waren het afgelopen jaar vooral actief in Rendeux, Manhay en Vresse-sur-Semois.

12% minder verkopen in vergelijking met 2022
In 2023 waren de Ardense gemeenten goed voor een marktaandeel van 8,8% van de Waalse vastgoedmarkt. Het aantal verkopen in de Ardennen daalde met -12% in vergelijking met 2022.  Een soortgelijke trend viel te noteren in Wallonië (-12,1%) en Brussel (-12,4%). In Vlaanderen was de daling van het aantal verkopen meer uitgesproken: -16,9%.
Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy: “De daling had zeker te maken met de economische conjunctuur die het voor mensen moeilijker maakte om een huis te kopen. De inflatie, de gestegen rente en de strengere eisen van banken om een krediet te verlenen, waren belangrijke factoren. Ondanks de daling van de verkopen hielden de vastgoedprijzen toch stand.”

Marktaandeel per gemeente
Van de 24 gemeenten die in deze barometer zijn opgenomen, had Durbuy in 2023 het grootste marktaandeel (8,8%), gevolgd door Houyet (7,6%) en Bièvre (6,7%). Tellin (1,4%), Hotton (1,5%) en Rendeux (1,7%) waren de gemeenten met het kleinste marktaandeel.

Mediaanprijs huis lichtjes gestegen: +0,7% t.o.v. 2022
De mediaanprijs van een huis in de Ardennen steeg in 2023 lichtjes ten opzichte van 2022: +0,7% tot 191.250 euro. In de periode 2018-2023 steeg de mediaanprijs met +27,5%.
Op niveau van de gemeenten waren er in 2023 grote prijsverschillen. Manhay was de duurste gemeente, met een mediaanprijs van 267.500 euro voor een huis. In Ciney ging het om 245.000 euro, in Libin om 244.500 euro en in Wellin om 235.000 euro.
Hastière was de goedkoopste gemeente, met een mediaanprijs van 103.000 euro. In Tellin kostte een huis 130.000 euro, in Rendeux 147.500 euro.
Op een jaar tijd steeg de prijs het meest in Wellin: +23,7%. Ook in Hastière (+21,2%) en Gedinne (+17,6%) steeg de mediaanprijs van een huis aanzienlijk. In Tellin daalde de prijs van een huis dan weer met -25,7%.

In welke gemeenten kochten Vlamingen het meest?
De Ardennen bleven ook in 2023 populair bij het Vlaamse kooppubliek. Vooral Rendeux stak er bovenuit, met maar liefst 66,2% Vlaamse kopers. Gevolgd door Manhay (37,5%), Vresse-sur-Semois (37,3%), La Roche-En-Ardenne (36,6%) en Durbuy (32,4%). In Ciney was het aandeel Vlaamse kopers het kleinst: 0,6%.

Bron: Fednot

Een aangifte van nalatenschap invullen: hoe pak je dat aan?

3 juni 2024

Een overlijden is een pijnlijke gebeurtenis. De administratieve handelingen die ermee gepaard gaan maken het bovendien niet gemakkelijker. Belangrijk is dat je tijdig en correct een aangifte van nalatenschap invult. Aan de hand hiervan berekent Vlabel (de Vlaamse belastingdienst) je verschuldigde erfbelasting. 

Zo'n aangifte van nalatenschap invullen is niet altijd gemakkelijk. Niet alleen moet je alle gegevens invullen op de juiste plaats, je zal ook bepaalde informatie moeten opvragen aan bevoegde instanties. De notaris kan je hiermee helpen. Notaris Joni Soutaer legt in onze nieuwe notaristip uit hoe en waarom je zo'n document moet invullen.

Wordt je geconfronteerd met een overlijden? Aarzel niet om een notariskantoor aan te spreken. De notaris zal je niet alleen begeleiden met de aangifte, maar zal ook andere zaken voor jou in orde kunnen brengen. 

Bron: Fednot

Een samenlevingsovereenkomst om conflicten met je samenwonende partner te vermijden

29 mei 2024

Wat is een samenlevingsovereenkomst?

Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst waarin ongehuwde samenwonende partners afspraken kunnen maken over verschillende praktische aspecten van hun samenwoning of van een eventuele latere breuk. Af en toe verwarren mensen het begrip “samenlevingsovereenkomst” met de “wettelijke samenwoning”, terwijl het om verschillende zaken gaat.

De wettelijke samenwoning is de juridische toestand waarin koppels zich bevinden als ze een verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand afleggen. Die juridische toestand laat rechten en plichten ontstaan die voorgeschreven worden door de wet. Een samenlevingsovereenkomst daarentegen is een overeenkomst, en dus een regeling die partners samen opstellen, los van de wettelijke bepalingen. Samenwonenden koppels (zowel feitelijk samenwonende als wettelijk samenwonende) zijn niet verplicht om een samenlevingsovereenkomst op te stellen, maar het kan best handig zijn om toekomstige discussiepunten te vermijden.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 4010 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen