Kernkabinet onderhandelt morgenmiddag voort

© BELGA

Rond 17.30 uur hebben de ministers de begrotingsonderhandelingen stopgezet. Premier Di Rupo stelde voor om de btw-voet van 21 procent te verhogen naar 22 procent. Tegelijkertijd verlaagt hij het tarief voor vele basisproducten van 6 naar 5,5 procent. De liberalen hebben bedenkingen bij het voorstel.

bbd

Het kernkabinet heeft maandag tot 17.30 uur vergaderd over de begroting 2013 en de relancemaatregelen. De ministers zetten dinsdag vanaf 12.30 uur hun werkzaamheden voort.

Voorstel Di Rupo

Premier Elio di Rupo heeft vanmiddag een voorstel op tafel gelegd om de impasse rond de begroting te doorbreken.

De btw-verhoging die erg lastig ligt voor zijn partijgenoten van de PS zou worden gecompenseerd door een btw-verlaging voor de belangrijkste levensmiddelen. Dat tarief gaat van 6 naar 5,5 procent.

Premier Elio Di Rupo heeft eigenlijk drie scenario's op tafel gelegd voor een akkoord over de begroting 2013 en relancemaatregelen.

In een eerste scenario worden enkel relancemaatregelen genomen die geen invloed hebben op de begroting, in de andere worden de anticrisismaatregelen gedeeltelijk of volledig gefinancierd met een verhoging van de btw-voet van 21 naar 22 procent, terwijl het tarief van 6 procent op 5,5 procent gebracht wordt.

Kortom: de btw-veranderingen moeten de maatregelen financieren om onze bedrijven meer zuurstof te geven.

Ter informatie:•6 % btw is vooral voor basisproducten en geleverde diensten met een sociaal karakter (bijvoorbeeld: levensnoodzakelijke producten, personenvervoer, landbouwdiensten …)

•12 % is voor bepaalde goederen en geleverde diensten die vanuit economisch of sociaal oogpunt belangrijk zijn (bijvoorbeeld: kolen, margarine, ...

•21 % is voor handelingen die betrekking hebben op goederen of diensten die niet elders werden vermeld (bijvoorbeeld: nieuwe auto's, huishoudelijke apparaten, cosmetica ...)

Het uitgangspunt van de drie scenario's van Di Rupo blijft een inspanning van 3,449 miljard euro om de begroting 2013 binnen een tekort van 2,15 procent van het bbp te houden met een verwachte groei van 0,7 procent van het bbp.

Er komt geen indexsprong (een toegeving aan de socialisten) en geen belasting op de meerwaarde van aandelen (een toegeving aan de liberalen), maar er is dus wel aandacht voor de competitiviteit.

De premier plant voor 1,2 miljard aan besparingen op de uitgaven, nagenoeg gelijk verdeeld over de primaire uitgaven en sociale zekerheid. Aan inkomstenzijde wordt 967 miljoen gehaald via een hervorming van de notionele intrestaftrek, een minimumbelasting voor grote bedrijven, de invoering van een vennootschapsbelasting voor intercommunales die concurreren met privébedrijven, een verhoging van accijnzen op tabak en de verhoging van de roerende voorheffing van 21 naar 25 procent.

Tenslotte komt er 1,275 miljard van overige maatregelen zoals de strijd tegen fiscale en sociale fraude, het beëindigen van de fiscale regularisatie, en een verhoging van de bijdrage van de banken.

In een eerste scenario worden enkel relancemaatregelen zonder budgettaire impact genomen zoals de modernisering van de arbeidsmarkt en een flexibelere arbeidsduur.

In het tweede scenario worden voor 561 miljoen aan relancemaatregelen genomen zoals een belastingkrediet voor lage en middeninkomens, een lastenverlaging voor bedrijven en een fiscaal voordeel voor investeringen in risicokapitaal.

In scenario drie wordt die enveloppe opgetrokken tot ruim een miljard euro.

Vanmorgen zei PS-vicepremier bij het begin van de besprekingen dat het grootste struikelblok voor de regering de relancemaatregelen waren. Di Rupo lijkt daar nu een oplossing voor aan te bieden.

Bedenkingen van de liberalen

De Wetstraat verwacht pas eind deze week witte rook. Want de liberalen hebben alvast bedenkingen bij het voorstel van Di Rupo.

Vice-premier Vanackere is dan weer erg boos om het lek dat bovenstaande informatie doorspeelde aan het persbureau belga. Daarvoor zou de entourage van Di Rupo zelf trouwens verantwoordelijk zijn.