Zomerkookles in de Soepkantine!

P1010299

Vanaf donderdag 10 juli gaan de Soepkantine & HARTGEKOOKT 6 weken lang op reis!!! We hopen dat je net zoveel zin hebt als wij om op reis te gaan!

Inschrijven kan via hartgekookt@hotmail.com.

De kooklessen worden gehouden in de Soepkantine in Haarlem. Je ouders zijn ook van harte welkom, terwijl jij aan het koken bent kunnen zij rustig een kopje heerlijke verse koffie drinken, binnen, of buiten op het terras!

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt:

De SOEPKANTINE & HARTGEKOOKT! presenteren:

‘Een reis om de wereldkeuken in 6 dagen’

Wat is het?
Het is vakantie! Blijf jij in Nederland, maar heb je wel zin om op reis te gaan? Doe dan mee aan onze reis! Als je meedoet, krijg je de kans om verschillende wereldkeukens te leren kennen. We onderzoeken waar eten vandaan komt, hoe groenten en fruit groeien én je leert natuurlijk hoe je al dat eten zo lekker mogelijk klaar kunt maken! De lessen zijn bedoeld voor kinderen van groep 3,4 en 5.

Waar & wanneer is het?
Onze reis bestaat uit 6 lessen en begint donderdag 10 juli van 15.00-16.30, in de Soepkantine, Gierstraat 4 in Haarlem. Vanaf 14.45 kun je inlopen.

Wat krijg je?
Elke les koken we met goede, eerlijke, verse en zoveel mogelijk biologische spullen. We bezoeken elke les een ander land, waardoor je de cultuur leert kennen én hoe ze koken in dat land. Elke les werken we met mooie, handgemaakte receptkaarten die je bij de laatste les mee naar huis mag nemen, zodat je thuis zelf lekker verder kunt koken!

Waar gaan we naartoe?
Les 1: Italië: pizza: zelf saus en deeg maken, beleggen met verse ingrediënten. Waar komen al die Italiaanse lekkernijen vandaan, en hoe komen ze hier?)
Les 2: India: verse samosa. Samosa is een Indiaas groentepakketje in deeg met hele lekkere kruiden en een mangolassie, dat is een soort milkshake van mango en yoghurt).
Les 3: Amerika: hamburgers: waar komt de hamburger eigenlijk vandaan, van welk dier komt het vlees?
Les 4: Nederland: de aardappel: aardappeltjes uit de oven met verse kruiden, zelf mayonaise maken. Komt de aardappel eigenlijk wel uit Nederland?
Les 5: Groot-Brittannië: High Tea. Wat is een High Tea en hoe maak je zelf verse ice-tea?
Les 6: De banketbakker: Tijdens deze laatste les ontdekken we hoe het werk van een banketbakker eruit ziet. Hoe maak je zelf chocolaatjes en waarvan wordt chocola gemaakt?

Ouders & Begeleiders: u kunt gezellig aanschuiven bij de les, assisteren als u zin heeft, of genieten van een heerlijk kopje koffie of soep, binnen of buiten in de zon op het terras van de Soepkantine!

Inschrijven & Kosten
Inschrijven kan door een email te sturen naar: hartgekookt@hotmail.com.
In die email schrijf je: je naam, je leeftijd, je telefoonnummer én hoeveel lessen je wilt doen.

De kosten voor de les zijn €12,50 per les als je alle 6 lessen doet, en €15 voor losse lessen. Je krijgt van ons een mailtje met een bevestiging en rekeningnummer en we je vragen om de helft van de lessen vooruit te betalen. Het geld voor de rest van de lessen neem je de eerste les mee.

Internet:
https://hartgekookt4kids.wordpress.com
https://nl-nl.facebook.com/DeSoepkantine
www.kiekeboek.nl

We hopen je op 10 juli te verwelkomen op onze eerst reis naar Italië! Ciao, ciao en groetjes van René van de Soepkantine & Djoeke van HARTGEKOOKT!

Kookles!

P1060707
P1060706
P1020438
P1060703
P1060628
P1060633

Op 20 januari begon de eerste kookles voor groep 3 en 4 van de Insulindeschool in Amsterdam. We hebben er intussen alweer 5 lessen opzitten, en hieronder kun je lezen en bekijken wat we allemaal al hebben gemaakt!

We begonnen met het maken van een fruitsalade de luxe, met sappige appels en peren, afkomstig van Nederlandse bomen, sinaasappels en mandarijnen uit Italië en vooruit, alleen de bananen en de ananas kwamen uit Costa Rica-achtige oorden. We proefden alles, zoet-zure appeltjes, zoete, zachte peren, sappige mandarijnen, fluweelzachte banaan en de tropische smaak van de zoete, rijpe ananas.
In les 2 volgden er American Pancakes met blauwe bessen, wat we maakten met het pannekoekenmeel dat Bakkerij Uprising zelf samenstelt, met eitjes van Maarten’s Marktkraam (van kippen die lekker vrij rond kunnen lopen en zelf de lekkerste graantjes oppikken). We leerden dat je het eiwit en het eigeel van een ei uit elkaar kunt halen en het eiwitschuim kunt maken door het met de mixer te kloppen.
Les 3 pakten we weer supergezond aan: met groentes en fruit (zie foto’s) gingen de kids zelf aan de slag en maakten de mooiste figuren terwijl we ondertussen bedachten waar elke soort groente vandaankwam.
Les 4 namen we een speciale appel onder de loep: de Rode van Boskoop. Van Bakkerij Uprising kregen we glazen potjes waarvoor we zelf mooie etiketten maakten.
Les 5 stond in het teken van het ontbijt: wat eet je bij je ontbijt? We maakten heerlijke shakes met bananen en diepvriesaardbeien, biologische yoghurt en vanille-yoghurt. Met dank aan Jay’s Juices en La Fruteria hadden we mooie bekers mét rietjes om het in te doen. We leerden ook hoe je een eitje kookt: in water van 100 graden precies kun je een eitje koken. Voor een zachtgekookt ei kook je het 5 minuten (6 als je ei heel groot is). Bij een zachtgekookt ei blijft het eigeel zacht, kook je je eitje langer, zo’n 7 minuten dan wordt het eigeel hard, en heb je dus een hardgekookt ei. Test het zelf met de kookwekker erbij, proef en bepaal wat jij het lekkerst vindt!

De Seizoenen

Elstar en Rode van BoskoopP1060667
P1060595

Als je lekker vers wilt eten is het handig om rekening te houden met de seizoenen: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Nu is het herfst, en 21 december (als het kerstvakantie is) wordt het alweer winter!
In de herfst worden de appels geoogst. Er bestaan héél veel verschillende soorten appels, zo heb je ook speciale appels om bijvoorbeeld appelmoes of appeltaart mee te maken. Die appel heet de Goudreinet. Een appel die lekker is om zo op te eten is de Elstar, die is lekker knapperig en fris. Deze twee soorten appels komen allebei uit Nederland. Ze groeien aan een appelboom. Meestal staan er een heleboel appelbomen bij elkaar, dat noem je een appelboomgaard. Hieronder vind je het recept voor appelmoes:

Appelmoes

Je hebt nodig:
5 Goudreinetten of Rode van Boskoop appels
-kaneel
-suiker
-een pan
-een dunschiller of een mesje
-een appelboor
-houten pollepel

1. Schil (samen met een volwassene) de appels.
2. Haal nu met een appelboor het klokhuis eruit (in het klokhuis zitten de pitjes van de appel en die zijn niet lekker om op te eten). Als je geen appelboor hebt, snij je de appels eerst door de helft, en daarna nog een keer door de helft. Zo kun je voorzichtig met een mesje bij elk stukje de pitjes wegsnijden.
3. Snij de appels in stukjes.
4. Doe een héél dun laagje water in de pan en doe de stukjes appels erin.
5. Zet de pan (samen met een volwassene) op een laag vuur.
6. Roer af en toe door de appels met een pollepel.
7. Als de appels helemaal tot moes zijn, ga je proeven: het is lekker om er wat kaneel door te doen. Begin met een theelepel, roer goed en proef steeds. Kaneel heeft een hele sterke smaak, dus je wilt niet dat er teveel ingaat. Als je appelmoes een beetje te zuur smaakt, kun je er een beetje suiker doordoen. Het is belangrijk om niet teveel suiker erin te doen, en steeds te proeven: te zoet is ook niet lekker en met veel suiker is je lichaam niet blij!

Veel plezier en eet smakelijk!

Serveertips:
Het is heel lekker om ‘s morgens wat appelmoes door de yoghurt te doen!

Welkom!

UienMoestuinMirt

Even voorstellen, mijn naam is Djoeke. Ik hou al 30 jaar héél veel van eten. Ik vind het leuk om boodschappen te doen, nieuwe recepten uit te proberen, om te lezen over eten én om erover te schrijven. Op dit blog vind je allemaal informatie over eten. Die informatie gaat niet alleen over waar je eten vandaan komt en hoe dat wordt gemaakt. Het gaat over de seizoenen: wat eet je in de lente, zomer, herfst en winter?

Het gaat óók over JOU! Waarom heeft je lichaam eten nodig, van welke soorten eten kun je zoveel eten als je wil en van welke soorten kun je beter niet teveel eten?
En wist je dat er een heleboel verschillende manieren zijn om eten klaar te maken, elk land, elke cultuur heeft zijn eigen keuken met zijn eigen geuren en smaken! Ik hoop dat je veel plezier zult hebben met het lezen en rondsurfen op dit blog en als je tips hebt dan zijn die natuurlijk van harte welkom!