Geen schoolslag meer in zwemles

© fvv

Vier Vlaamse zwemexperts stellen voor kinderen niet langer eerst schoolslag aan te leren, maar een soort van borstcrawl met gestrekte armen.

Kaatje De Koninck

Een jaar lang werkten vier zwemexperts op vraag van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid aan een grondige hervorming van de zwemles.

‘We stappen af van schoolslag als eerste zwemslag’, zegt Filip Roelandt. ‘Het is een technisch zeer moeilijke slag die veel kinderen nooit goed onder de knie kregen en die geen belemmering mag zijn om goed te leren zwemmen.’

De eerste stap voor het kind blijft watergewenning. Daarna wordt het leren zwemmen opgedeeld in drie niveaus. In het eerste niveau ligt de nadruk meer op overleven dan op techniek. Het belangrijkste is dat het kind veilig de overkant bereikt. Daarvoor leert het twee oefeningen: als Superman zwemmen - de armen worden onder water bewogen, in een soort ‘schaatsbeweging’ - en op de rug, met het gezicht naar het plafond, als een plank voortbewegen.

Op niveau twee wordt de rugcrawl aangeleerd, alsook de survival backstroke en de oude zeemansslag, een soort zijwaartse schaarbeweging. Pas op een derde niveau, als ze wat ouder zijn, leren de kinderen de zwemslagen zoals we ze vandaag kennen.

België en Nederland zijn twee van de weinige landen ter wereld die hun zwemlessen nog beginnen met schoolslag. Hoewel het aantal kinderen dat elk jaar zijn zwemdiploma haalt stabiel blijft, bleek onlangs uit een masterproef aan de Vrije Universiteit Brussel dat in een klas van tachtig 11-jarigen 15 procent de overkant van het zwembad niet haalde.

'Een kind moet zwemmen zoals Superman vliegt'

Lees het volledige interview