maandag 6 april 2015

Echtscheiding, eigen woning en de fiscus

Scheidingsregeling

Hypotheekrente is alleen aftrekbaar als de woning hoofdverblijf is. Als, bij scheiding, één van de partners de woning heeft verlaten en de woning is nog niet verkocht of de vertrekkende partner is nog niet uitgekocht zijn beiden nog eigenaar.

De vertrekkende partner zou geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek. Hiervoor is de scheidingsregeling uitgevonden, De vertrekkende partner heeft nog twee jaar recht op eigenwoningregeling. 

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moet de woning voor de achterblijvende partner dienen als hoofdverblijf.
De regeling geldt alleen voor belastingplichtingen die elkaars fiscaal partner waren.

Hoe werkt de regeling?

Jullie zijn samen eigenaar van een woning. Stel dat de man vertrekt en de vrouw blijft in de woning. De man stelt zijn helft van de woning ter beschikking aan zijn ex-vrouw, hij heeft dan nog twee jaar recht op renteaftrek over zijn deel van de eigenwoningschuld.
De man moet ook over zijn deel eigenwoningforfait aangeven.
Zowel de hypotheekrente als het eigenwoningforfait is aftrekbaar als betaalde alimentatie. De vrouw moet hierover belasting betalen.

En na die twee jaar?

Na twee jaar wordt het deel van de woning van de man niet meer behandeld als eigen woning. De rente is niet meer aftrekbaar en zijn deel van de woning met schuld die daarbij hoort verhuizen naar box 3.

Verdeling

Als de gemeenschappelijke boedel wordt verdeeld, kan één van de partners het huis en de eigenwoningschuld overnemen. De vrouw neemt de zowel de eigendom als de eigenwoningschuld over. Dit nieuwe deel van de eigenwoningschuld valt onder de hypotheekregels die sinds 2013 gelden. Voor dit deel geldt een aflossingsverplichting.

De adviseur is op de hoogte van alle regelingen en uiteraard moet eerst vastgesteld of het inkomen van de achterblijver voldoende is om de hypotheek alleen te kunnen dragen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten