Cas Spijkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cas Spijkers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Caspar Henricus Augustinus Spijkers
Geboren 12 januari 1946
Tilburg
Overleden 29 oktober 2011
Oirschot
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Chef-kok
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Caspar Henricus Augustinus (Cas) Spijkers (Tilburg, 12 januari 1946Oirschot, 29 oktober 2011[1][2]) was een Nederlands chef-kok en auteur van kookboeken. Hij is onder meer bekend geworden met het kookprogramma Koken met Sterren. Spijkers leidde met zijn kookkunsten restaurant De Swaen in Oisterwijk in 1984 naar twee Michelin-sterren.

Sinds 2009 bestaat de Cas Spijkers Academie, een koksopleiding die onder toezicht van Spijkers stond, met vestigingen in Nijmegen, Almelo en Breda.

In november 2010 werd slokdarmkanker bij hem geconstateerd.[3]

Op 6 juli 2011 werd Spijkers benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.[4]

Spijkers overleed op 29 oktober 2011 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte.[1]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • En Cas (2005)
  • Cas kookt kunst (2004)
  • Het basiskookboek (2004)
  • Leer koken met Cas Spijkers (2000)
  • Kerst met Cas (1998)
  • Bijzondere hoofdgerechten (1998)
  • Bijzondere gerechten met kaas (1997)
  • Bijzondere voorgerechten (1997)
  • Bijzondere nagerechten (1997)
  • Mijn keuken (1997)
  • Cas Spijkers en zijn Swaen (1986, herziene uitgave 1998)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Spijkers maakte samen met topkoks als Halvemaan, Sistermans en Fagel deel uit van de door wijlen Wina Born geroemde gouden generatie chef-koks die in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw de nouvelle cuisine naar Nederland haalden.[5][6]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]