Levende Molens vzw

\'t Veertje, Antwerpen (Antwerpen)
Windmolens
De Gempemolen, Sint Joris Winge (Vlaams-Brabant)
Watermolens
Rosmolen, Lommel (Limburg)
Rosmolens
Vrijdag 26 april 2024
© 2024 Website en foto's: Levende Molens vzw
 

Welkom bij Levende Molens vzw .

Als vereniging is Levende Molens vzw  reeds meer dan 30 jaar actief voor het behoud, herstel en levend houden van de traditionele molens in Vlaanderen. Dit omvat wind-, water- en rosmolens.

Onze vereniging richt zich vooral naar de (vrijwillig) molenaars. Het zijn dezen die onze molens effectief en op regelmatige basis actief houden en onderhouden.

Daartoe geven wij zesmaal per jaar ons tijdschrift Levende Molens  uit met daarin molenstudies en actueel molennieuws. Daarnaast richt de vereniging ongeveer tweejaarlijks een molenaarscursus in. Verder is Levende Molens  vzw  de drijvende kracht achter de organisatie van de Vlaamse Molendag (op de laatste zondag van april) en de uitgave van de Vlaamse Molengids. Tot slot werken wij mee aan verschillende activiteiten zoals de Vlaams-Brabantse contactdag. De werking van de vereniging steunt op de werkgroepen die actief zijn in de verschillende provincies.

In Memoriam: Fred Oostra (1946 – 2024)

De Scherpenbergmolen staat in rouwstand, een eerbetoon aan Fred Oostra die op 23 april is overleden. Hij was een wijs en beminnelijk man, die zijn leven gewijd heeft aan zijn gezin en alle medemensen in zijn omgeving, maar ook aan de zee en de wind.

Fred werd geboren in Schilde als jongste in het gezin. Als jongeman was hij daar lid van de Chiro. Wellicht begon hij daar al te kijken naar verdere horizonten, want na zijn humaniora als intern aan het St Jozefscollege in Turnhout studeerde hij af aan de hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Dat was het begin van een rijke loopbaan als kapitein ter lange omvaart. Met vastberadenheid en toewijding stuurde hij zijn schip meer dan twintig jaar door de golven. Tussendoor ging hij in verschillende etappes op bedevaart naar Compostella.

Daarna zette hij zijn loopbaan verder aan wal als deken-expert van de Nautische Commissie van de Rechtbank van Koophandel in Antwerpen. Als voormalig gezagvoerder gaf hij technisch advies en voerde hij wereldwijd gerechtelijke opdrachten uit in een zeer breed domein: zeevaart, binnenvaart, visserij, pleziervaart , havengebonden activiteiten en soortgelijke activiteiten in ander industrieën.

In 1996-1997 volgde Fred samen met Wim Peeters de molenaarscursus en vanaf 1998 werden zij de molenaars op de Scherpenbergmolen. Alles moest kraakproper zijn, zeer goed gesmeerd en vakkundig onderhouden. Een voorbeeld voor de vele leerling-molenaars die de praktijk kwamen leren in de molen. In de Zeevaartschool had hij leren touwsplitsen en deze kennis gaf hij door in verschillende workshops en paste hij toe in verschillende molens. Op Youtube is er van hem een filmpje over het maken van een oogsplits.

Maar de zoektocht van Fred naar kennis en vaardigheid eindigde niet. Zo leerde hij houtdraaien en vele details in de Scherpenbergmolen getuigen van zijn bekwaamheid: de door hem gedraaide houten rosaces op de vloerzolders waar de luitouwen door lopen, de appel en de peer als tegengewicht aan de meelbak, de handvatten op de neuten …

Fred was ook lid van de Zonnewijzerkring Vlaanderen. Met zijn nautische kennis berekende hij exact alle nodige hoeken en coördinaten voor verschillende zonnewijzers in en buiten de gemeente Malle. De zonnewijzer aan de Scherpenbergmolen met het opschrift “VENTUS VITAM DAT” (wind geeft leven) was een van de eerste.

Fred was al die tijd gekend en zeer geliefd in het dorp. Hij was oud-voorzitter van de kerkraad van de St-Paulusparochie en zeer actief als vrijwilliger in de gemeente Westmalle. Jarenlang zorgde hij met de handicar voor het vervoer van de gehandicapten. Hij werkte mee in het bestuur van Levende Molens en de vergaderingen van de werkgroep. Met zijn gevatte quotes kon hij discussies ontmijnen. In de molenaarscursus gaf hij de lessen over granen en weerkunde.

Totaal onverwacht kreeg Fred in december 2016 een hartstilstand. De daardoor opgelopen hersenschade maakte een einde aan al zijn actieve en zinvolle bezigheden. Nog zeven jaar kreeg hij de allerbeste zorgen in het WZC ter Bleeke.

Fred Oostra zal herinnerd worden als huisvader, man van de zee, molenaar en een vriend voor velen. Hij had niet veel woorden nodig maar was toch dicht bij de mensen. Zijn nalatenschap zal voortleven in de ambachten die hij koesterde en beheerste en in de gemeenschap die hij verrijkte. Laat zijn geest rusten in de luwte en het kalme water van de eeuwigheid.

------------------

Molenreis Gelderland

zaterdag 25 mei 2024

De molenreis brengt ons dit jaar

langs de Braamtsemolen (Braamt), de Düffelsmolen (Stokkum), de

Grafelijke korenmolen Zeddam, en de Kilsdonkse Molen.

's Middags gaan we lunchen in restaurant

’t Klaphek te Stokkum.

De samenkomst is voorzien om 7u45 in Turnhout op

Parking Stadspark (Papenbruggestraat), bereikbaar

via E34 afrit 24 (Turnhout centrum).

Inschrijven voor de reis is mogelijk bij Jos Van Eyken

tot uiterlijk 10 mei 2024 via telefoon 0471 57 03 63 of

via email vaneykenjos@gmail.com.

De deelname in de onkosten voor deze molenreis

bedraagt € 40,00

per persoon, middaglunch inbegrepen.

Uw inschrijving is geldig na overschijving op

rekeningnummer BE41 7310 4687 3910 (KBC).

Gelieve bij uw overschijving te vermelden:

"molenreis" + aantal personen.

Levende Molens vzw: ID 846581 - Ondernemersnummer: 0421.910.705
Maatschappelijke zetel: Watermolenweg 2, B 2490 Balen
Secretariaat: Kapellestraat 73, B-9160 Lokeren