Witlof koken

Witlof is een heerlijke frisse, bittere groente. Er kunnen vele gerechten van gemaakt worden. Het is erg lekker om witlof te eten. Je kunt het zowel in de winter als in de zomer eten. Er zijn vele manieren waarop je witlof kunt bereiden. Een van de manieren is het koken van witlof. Het koken van witlof kan erg snel gebeuren, waardoor je dus snel van je witlof kunt genieten. Je kunt witlof serveren met lekkere aardappels, maar je kunt er ook een stamppot van maken. Daarnaast kun je witlof ook ‘los’ eten. Je kunt het dan bijvoorbeeld in ham rollen en overgieten met kaas. Er zijn dus vele variaties op witlof mogelijk, variëren is dan ook erg leuk en kan erg lekker zijn.


Witlof schoonmaken

Voor dat je witlof gaat bereiden, moet er eerst even wat werk verzet worden. Het kan zijn dat er bruine bladeren op zitten, deze moet je verwijderen. Dat doe je door ze van de witlof af te trekken. Vervolgens kan je de stronk afspoelen. Daarna kan je een klein plakje van het bruine voetje weghalen. Van onderen kan je de harde kern weg snijden. Als laatste moet je de groene punt van de witlof weg snijden. In de groene delen van witlof zit meestal ook de bittere smaak. Hoeveel je er van af haalt, zal de smaak dus beïnvloeden. Doe dit dus geheel naar eigen smaak.

Hoe bereid ik witlof?

Als dit alles is gebeurd kan je de witlof in reepjes gaan snijden. Naar de onderkant van de stronk toe zal het iets dunner moeten. De grote stonken zal je eerst in de lengte door midden moeten snijden om er mooie reepjes van te kunnen maken. Wanneer je witlof niet direct gaat koken of rauw gaat eten, dan moet je er wat citroensap overheen doen. Zo zal de kleur van de witlof niet bruin worden.


Hoelang moet ik witlof koken?

Wanneer de voorbereidingen met de witlof zijn getroffen, kan het koken gaan beginnen. Koken zal er voor zorgen dat de witlof niet te bitter zal worden. Zet de reepjes witlof in een pan en zorg ervoor dat ze net onder water staan. Kook ze vervolgens met een snufje zout, de kooktijd is ongeveer een klein kwartiertje. Je kunt er eventueel een scheutje melk aan toevoegen om de bittere smaak helemaal tegen te gaan. Om te testen of de witlof gaar is, kan je in de witlof prikken met een vork. Als je zonder al te veel moeite een stukje witlof aan je vork kunt prikken, is deze gaar. Wanneer je witlof wilt gaat overgieten met kaas en in ham wilt doen, dan moet je de witlof goed afgieten. Je kunt dit doen met behulp van een vergiet. Witlof die je hebt gekookt raakt immers veel vocht kwijt na het afgieten. Een waterige saus van kaas is dan ook niet lekker.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om witlof te bereiden. Zo kan je witlof ook stomen, bakken of stoven. Welke manier je voorkeur geniet hangt helemaal af van je eigen smaak perceptie.