1 op 5 kinderen gooit boterhammen weg op school

© Marieke D'Haene

18 procent van de Vlaamse kinderen tussen 8 en 12 jaar oud gooit regelmatig de boterhammen die ze ’s middags niet opeten in de vuilnisbak. Het vroege uur van de middagpauze en het gebrek aan tijd om te eten, zijn belangrijke redenen voor de voedselverspilling.

gn

Hoewel twee op drie kinderen voedselverspilling op school niet vindt kunnen en er ook les over krijgt, gooit één op vijf toch regelmatig een deel weg van de boterhammen die ze van thuis hebben meegekregen. Dat blijkt uit een enquête bij 350 kinderen tussen 8 en 12 jaar in opdracht van verpakkingsproducent Tetra Pak.

Meer dan de helft geeft toe eigenlijk te veel eten mee te nemen naar school. Toch geeft de helft van de kinderen het goede voorbeeld door de restjes weer in de brooddoos te stoppen om later op de dag op te eten.

Ook bij de kinderen die de warme maaltijd op school gebruiken, wordt behoorlijk veel eten verspild. Meer dan de helft gooit een deel van het eten weg omdat ze een te grote portie opgeschept krijgen.

Eén op drie kinderen geeft aan nog geen honger te hebben wanneer de lunchpauze start. Bijna één op vier zegt niet genoeg tijd te hebben om alles op te eten. De enquête toont ook aan dat de ogen van de kinderen vaak groter zijn dan hun maag. Opvallend is dan weer dat een ongezellige refter of flets eten nauwelijks invloed hebben op het spilzieke gedrag van de jongeren.

Tetra Pack wil de verspliling van voedsel op scholen terugdringen, en geeft enkele tips:

- kleine borden gebruiken in de refter;

- iedere week een restjesdag inlassen met gerechten van ‘gerecycleerde’ etensrestjes;

- de lunchpauze iets later laten beginnen en wat langer te laten duren;

- een composthoop starten of kippen te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer