2. 1
GA SAMENWERKEN!
Ga samenwerken. De uitdagingen zijn te groot
om in je eentje het hoofd te bieden.
Ondernemen doe je in de moderne tijd samen
met andere zelfstandigen. Niet alleen
samenwerken met moderetailers, maar ook
met horeca.
!
3. 2
BINNENSTAD ALS PODIUM!
Zie de binnenstad als een podium.Als er niets
gebeurt zijn de winkels saaie decorstukken. Er
moet dus geprogrammeerd worden:
permanent. Een activiteitenkalender van een
heel jaar ontwikkelen om de dagen te
verlevendigen.
4. 3
CITYMARKETING
!
Verlang van de gemeente structurele
medewerking om de binnenstad te
verlevendigen. Het is een zaak van iedereen
dat de stad aantrekkelijk blijft. Een goede
citymarketeer, betaald door de gemeente, gaat
nauw samenwerken met ondernemers.
Ondernemers moeten ook een stevige duit in
de zak doen.Je kunt niet meer voor een
dubbeltje op de eerste rang zitten – alle hens
aan dek.
!
5. 4
POP-UP!
Stimuleer dat er op onverwachte locaties pop-
up-achtige winkelconcepten komen.Tijdelijke
winkels zorgen voor verrassing.
!
!
6. 5
VASTGOED!
Ga in gesprek met de verhuurders van
vastgoed. Pas nieuwe huurcontracten aan –
zorg voor lagere huren en flexibele huren. De
eigenaar van het vastgoed zien ook dat ze
geen baat hebben bij leegstand.
!
!
!
7. 6
BOUTIQUE WINKELS!
Geef ruim baan aan boutique winkels – weg
van de middle of the road en de overbekende
ketens die je in elke winkelstraat kunt vinden.
De consument van tegenwoordig zoekt fun en
verrassing – winkels met een bijzonder
assortiment zijn waardevol. Help dit soort
bedrijven met zich te vestigen, werk ze niet
tegen.
!
!
!
8. 7
NIEUWE MODELLEN!
Zoals de meeste restaurants zijn afgestapt van
een menukaart die 4 keer per jaar wisselt met
de seizoenen, zo moet de modewereld zich
afvragen of hun model niet ouderwets is.
Horeca lost dit op met concepten als classics &
trends. Items die het hele jaar door te krijgen
zijn, en items die dag, dan wel
seizoensgebonden zijn. Zo creëer je verrassing,
creëer je redenen om vaker te komen.Werk
met dagaanbiedingen in plaats van alleen
oude collecties afprijzen. Ook volstrekt
verouderd model.
!
!
!
!
9. 8
SAMENWERKEN
IN DE KETEN!
Meer samenwerken in de keten. Modemerken
en winkels moeten tot andere en
constructievere afspraken komen. Het rare
model van voorraadfinanciering door
winkeliers is volstrekt achterhaald. On demand
delivery – op het moment dat je het nodig
hebt middels fijnmazige distributie – werkt
veel beter.
!
!
!
!
!
10. 9
NIEUWE
DISTRIBUTIEMODELLEN!
Kijk goed naar hoe je kunt inspelen op de
nieuwe distributiemodellen. Online platforms
gaan het mogelijk maken om direct producent
en consument te verbinden. Deze
ketenverkorting wordt door internet mogelijk
gemaakt. Modemerken doen direct zaken met
de consument. Daarnaast zijn de online
warenhuizen een geduchte concurrent van de
fysieke winkels. Retailwinkels moeten zich echt
gaan afvragen wat hun toegevoegde waarde is.
!
!
!
!
!
!
11. 10
TECHNOLOGIE!
IBeacon technologie kan in de toekomst
helpen. Een geintegreerde off-online
winkelbeleving kan een nieuwe usp creëren
voor de fysieke winkel.Aanbiedingen die
customized zijn, in tijd beperkt en alleen voor
de winkelvloer zijn bedoeld, helpen tegen de
concurrentie van internet.
!
!
!
!
!
!
12. 11
GASTVRIJHEID!
Laat je medewerkers elk jaar getraind worden
in gastvrijheid – dat is iets anders dan sales. En
als je denkt: dat kost geld want als ik investeer
in medewerkers en ze vertrekken, denk dan
aan het alternatief: ik investeer niet in
medewerkers en ze blijven! Persoonlijke
aandacht wordt schaars en dus waardevol.
!
!
!
!
!
!
!
13. 12
WINKELCENTRA!
Analyseer in welke winkelcentra je nog wilt
zitten en in welke niet. Het bezoek aan
winkelcentra neemt – net als aan
binnensteden – behoorlijk af. Ook met lagere
huren is niet altijd aantrekkelijk omdat er
simpelweg te weinig vitaliteit zit in de meeste
winkelcentra.
!
!
!
!
!
!
!
!