Jeugdbond voor Natuur en Milieu: kweekvijver voor talent

© Jobat.be

Net als de Chiro, KSJ-KSA-VKSJ of Scouts en Gidsen Vlaanderen is JNM een jeugdbeweging, maar dan wel met natuur en milieu als centraal thema. Het is ook de enige jeugdbeweging waar vrijwilligers de koers bepalen. Van de 3.000 leden is er een kern van 400 actief als vrijwilliger: een kweekvijver voor talent van diverse pluimage.

(wv)

Op bezoek bij het Gentse hoofdkwartier van JNM Nationaal worden we ontvangen door Pieter Delafortrie, algemeen coördinator bij JNM. "JNM heeft maar zes vaste medewerkers in dienst, die vooral faciliterend werken. Onze teams bestaan allemaal uit vrijwilligers. Die zijn ingedeeld op basis van de pijlers van onze werking, natuur, beheer en milieu. Natuurstudie is onze roots. Daarnaast heb je het milieuluik van onze werking, dat is eigenlijk ons maatschappelijk engagement. Onze deelname aan de actie Le Clan du Neon is er een voorbeeld van: ’s nachts alle neonverlichting van winkels uitschakelen (lacht). Onze beheerwerkgroep werkt inhoudelijk rond natuurbeheer, maar natuurlijk steken ze zelf ook de handen uit de mouwen. Verder hebben we een praktische ploeg voor het gebouw en de nationale zomerkampen, en dan zijn er nog de communicatieploeg, een afdelingsondersteunende ploeg en de vormingsploeg voor de animator-, hoofdanimator- en instructeurscursussen."

Oude sok

JNM, een geweldige structuur om als jongere bij te leren en ervaring op te doen? "Zeker", beaamt Pieter. "Voor elke ploeg is er een voorzitter, die deel uitmaakt van de raad van bestuur. Tot je 26ste mag je blijven, daarna ben je een oude sok en moet je eigenlijk vertrekken. Dat is keihard, hoor. Maar veel JNM’ers stromen door. Je krijgt ervaring mee die je op die leeftijd nergens anders opdoet. Bij Natuurpunt heb je bijvoorbeeld veel personeelsleden met een JNM-achtergrond en ook bij de Bond Beter Leefmilieu vind je ons terug. We hebben veel biologen en bio-ingenieurs bij onze ex-leden, net als sociaal-cultureel werkers, stadsontwikkelaars of duurzaamheidsmanagers. Allemaal mensen die begaan zijn met de planeet, willen zorgen voor een mooiere, duurzame wereld en die zich graag laten verwonderen door de natuur."

De samenwerking met Natuurpunt is belangrijk voor JNM. "Klopt", beaamt Pieter. "JNM ontstond uit twee organisaties, BJN (de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie) en de Wielewaal Jongeren. We zijn onafhankelijk van Natuurpunt, maar hebben een sterke samenwerking. Bovendien hebben sommige, minder goed draaiende afdelingen een hecht samenwerkingsverband met de lokale natuurpuntafdeling. Die ondersteunt de JNM-afdeling een tijdje tot die weer zelfstandig aan de slag kan. Zo creëren we meteen ook nieuwe afdelingen. JNM staat open voor alle kinderen en jongeren van 7 tot 26 terwijl andere jeugdbewegingen vaak toch verwachten dat je vroeg start. Bij JNM kun je ook later altijd een plekje in het hoofdbestuur krijgen. Vaak komen JNM’ers zelfs in Gent studeren, omdat hier het nationale secretariaat zit. Organisaties als Natuurpunt vertellen ons dat er geen betere leerschool is dan JNM om meteen bij hen aan de slag te kunnen. Veel efficiënter dan een cursus natuurstudie, ook op het vlak van beleidservaring. Onze voorzitster is er nu twee jaar en ik denk niet dat iemand van haar leeftijd beter weet hoe het landschap rond natuur, milieu en overheid in elkaar zit, of hoe je zo’n diverse organisatie moet leiden."

Groeimodel

JNM valt onder Jeugdwerk en wordt voor een groot deel gefinancierd door de Vlaamse overheid. "Maar omdat we zo’n sterke vrijwilligerswerking hebben, maken we maar weinig kosten", vervolgt Pieter.

"Voor de verbouwingen van ons secretariaat zetten we onder andere in op crowdfunding. We worden hier gezien als een voorbeeld : de universiteit kwam al langs om onze aanpak te bevragen. En dan is er de winkel, die we zien als dienstverlening voor de JNM’ers. We experimenteren nu met een gezamenlijke uitbating met Oxfam Wereldwinkel. Op termijn willen we nog sterker naar buiten komen. Om verder te groeien zijn onze vijftig afdelingen erg belangrijk. We zijn nu volop bezig om hun structuur te versterken en ook onze communicatie krijgt binnenkort een stevige make-over: de huisstijl is vernieuwd, de website wordt aangepakt, we zetten nog meer in op participatie van de vrijwilligers, ... We hebben pas een nieuwe vaste communicatiemedewerker aangeworven, omdat we nog steeds mensen ontmoeten die het jammer vinden dat ze nooit met JNM hebben kennisgemaakt. Iedereen die voeling heeft met de natuur en/of kinderen, moet minstens weten dat we bestaan. Er is een grote behoefte aan ons aanbod. Heel wat jongeren zijn erg idealistisch, en zeker in Gent krijgen we veel mensen mee: gezonde voeding, minder voetafdruk of duurzaamheid leven hier écht. De belangstelling voor de klimaattrein, waarmee we als ondersteunende organisatie naar Polen reden, was bijvoorbeeld erg groot. Net als voor de COP 15 VN-klimaatconferentie in Parijs: we werken als organisatie mee om in december 10.000 mensen naar Parijs te krijgen met de fiets, bus en trein. Zulke acties zijn ons op het lijf geschreven."

>

>

>