Vlaamse regering zal dit jaar tekort boeken van 550 miljoen euro

De Vlaamse regering heeft de begrotingsaanpassing 2015 goedgekeurd. Daaruit blijkt dat de Vlaamse begroting niet meer in evenwicht is. De regering zal dit jaar een tekort boeken van 550 miljoen euro. Dat is minder dan het tekort van 750 miljoen euro dat de Hoge Raad voor Financiën had vooropgesteld.

Door lage economische groei en de negatieve budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming had de Hoge Raad voor Financiën beslist dat de Vlaamse begroting voor 765 miljoen euro in het rood mocht gaan en dat de begroting pas in 2018 in evenwicht moest zijn.

"We blijven in zwaar weer", zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Dat heeft te maken met het feit dat de groei veel te laag blijft. Ondanks die problemen doen we toch extra inspanningen. Wij herleiden het tekort tot 550 miljoen euro en wij willen in evenwicht zijn in 2017." In Het Journaal noemde Bourgeois dat een uitstekend resultaat, aangezien er nog een tegenvaller van 400 miljoen was, doordat de inkomsten uit belastingen lager lagen dan geschat in de zesde staatshervorming.

Begonnen met een achterstand

Bourgeois benadrukt dat de regering in 2014 begonnen is met een achterstand. "Dat heeft te maken met de zesde staatshervorming. 750 miljoen euro in 2015 en vanaf 2016 1,5 miljard euro. Dat heeft ook te maken met de inkanteling van de pps-constructies (publiek-private samenwerking die volgens de Europese begrotingsregels moeten geboekt worden op de begroting) en tot slot de lage groei en lage inflatie", zegt hij.

Voor de begrotingsopmaak van 2015 leverde de regering al een inspanning van 1,15 miljard euro en voor 2016 een inspanning van 1,5 miljard euro. Nu kwam er voor 2015 nog eens een tekort van 880 miljoen euro bovenop. Dat heeft de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole deels kunnen wegwerken.

Bourgeois ontkende in Het Journaal dat begrotingsevenwicht een "fetisj" is voor zijn partij, het is geen doel op zich. Wel zei  Bourgeois "een voorzichtig beleid" te willen, waarbij men de schulden niet opstapelt maar toch voldoende ruimte heeft om te investeren in mensen en in de economie. 

Ook noemde hij de verkoop van leegstaande gebouwen en ongebruikte gronden goed bestuur. Wat de eigendommen betreft, is er een grondige inventaris gemaakt van gebouwen en gronden, vaak restgronden van openbare werken, die niet gebruikt worden en die worden verkocht. Het gaat niet om een sale-and-lease-back-operatie, zo benadrukte hij, de gebouwen en gronden worden gewoon verkocht.

In Het Journaal ontkende Bourgeois ten slotte dat de verlaging van de schenkingsrechten alleen voor de rijken gunstig zou zijn. Het blijft een progressief tarief, zei hij, hoe meer een eigendom waard is, hoe meer rechten men betaalt. Iedereen vaart er wel bij, zo zei hij, de overheid die door de belastingen te verlagen meer in kas zal krijgen, de mensen die schenken en ontvangen, en de bouwsector, die vragende partij was voor zo'n maatregel. 

Zorgzaam en verstandig

"Dit is een zorgzaam budget dat kansen biedt voor de toekomst", vindt viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). "In 2015 blijven we investeren in de economie en in mensen."

Niks dan lof ook bij viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), die de nadruk legt op de "verstandige maatregelen". Ze verwijst onder meer naar het afstoten van lege gebouwen en heeft het over "goed beheer van patrimonium". Vorig jaar had haar partij nog kritiek op dergelijke "one-shotmaatregelen" van de federale regering-Di Rupo.

Minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf een uitvoerig overzicht van maatregelen uit de aangepaste begroting. In het oog daarbij springt een hervorming van de schenkingsrechten die worden vereenvoudigd en vergroend. Zo worden de schenkingsrechten verlaagd als een schenking van onroerend goed gepaard gaat met renovatie, en vooral isoleren.

In de marge van de begroting stelde Liesbeth Homans als minister van Inburgering en Gelijke Kansen nog een actieplan tegen radicalisering voor. Daarbij gaan vooral extra middelen naar preventie: ondersteuning van lokale besturen, opleiding en inburgering van imams en eerstelijnswerkers en een "netwerk tegendiscours" in het onderwijs.

Meest gelezen