Koffieklets: Toulouse, of hoe een zwart schaap best kan meevallen

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

© DvH

1 / 50
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Drie dames gaan in Gent op stap en laten hun neus leiden door de geur van koffie. Elke zaterdag vinden ze wel een plek waar het gezellig bijkletsen is. Liliane Vandenheede, één van de drie, belandde deze week in Toulouse aan de Koningin Elisabethlaan.En daar vond ze meer dan koffie alleen.

Liliane Vandenheede, foto David Van Hecke

Het zwart schaap op de deur van deze winkel lonkte al een tijdje naar me. Blijkt dat achter de ramen van dit hoekpand een culinair pareltje verborgen zit, Toulouse.

Traiteur, delicatessezaak en plaats voor een middaghapje dat is wat hier te vinden is. Martin en Fabian zijn de twee durvers achter dit verhaal. Ze leerden elkaar kennen in de keuken van Jour de Fête en na drie jaar broeden op hun concept werd Toulouse, Maison de la bouffe, boven de doopvont gehouden. Het ideale pand vonden ze in de stationsbuurt, een hoekpand naast het in Gent wereldberoemde huis Bernard. Voor de komst van de nachtwinkels, de plek waar vroeger nog een flesje wijn kon gekocht worden na het sluitingsuur van de rest.

Fabian is een Brusselaar die tot zijn 30ste bij een financiële instelling werkte maar daarna koos voor zijn passie, koken. Martin groeide op tussen de kookpotten, zijn vader was immers de uitbater en kok van het vroegere restaurant Coorenmetershuys. Vader Christian Bodé komt nog regelmatig de huispaté maken, een geheim familierecept. Na een opleiding productontwikkeling en een passage als schrijnwerker bleek lekker eten maken voor Martin zijn ware roeping. Hij zorgde voor de inrichting van de zaak met veel wit en zwart en ontwierp zelf de tafels en de toonbank met dagelijks drie dagschotels en verschillende bijgerechten.

Een lekkere keuken geïnspireerd door de grootmeesters in de kookkunst zoals Alain Ducasse of Pierre Wynants, maar ook de kookboeken van Jamie Oliver en andere hedendaagse koks staan op de boekenplank. Quinoia met venkel, gemarineerde aubergines met munt, huisgerookte zalm, linzensla…

Sinds kort is Toulouse een lunchplek met dagelijks verse soep en een dagsuggestie. Geen klassieke broodjes hier maar een paar sneden zelfgebakken brood met twee slaatjes, een stukje kaas of charcuterie en een sapje in een doosje met schaaplabel. Blijkt dat op het wapenschild van de stad Toulouse een schaap staat en omdat beide koks nogal van de Franse keuken houden was de naam snel gevonden en een logo.

Niemand is hier het zwarte schaap want alle huisgemaakte gerechten zien er heerlijk uit: veel vegetarische recepten maar ook vlees. ‘We zijn geen klassieke traiteur, we willen vooral veel lekkere groenten verwerken om mee te nemen, want klassieke vleesschotels vind je bij elke traiteur’ vertelt Fabian. ‘Authentieke combinaties met goed geselecteerde kwaliteitsproducten dat brengen we. Alles wat je hier ziet is echt Belgisch: bieren, sappen, kazen en charcuterie en zelfs de wijn. Die komt van Grafé Lecocq, het laatste Belgische wijnhuis dat zelf zijn wijn bottelt uit Franse vaten. Leuk detail, de flessen en vaten worden bewaard in de onderaardse gangen onder de Citadel en de kathedraal van Namen. Toulouse is de enige verdeler van dit wijnhuis in België.

En dan is er koffie. Waar elders zou iemand die groot gebracht werd op de Korenlei zijn koffie halen? Bij Mokabon natuurlijk. Het is de Mysore, een milde blend van 100% Arabicabonen met een pittig aroma, geserveerd in een French press kannetje waar je twee tassen koffie uithaalt (3,20 EUR).

Op zondag is er brunch. Een luxeversie voor 17 EUR pp of een sobere versie voor 10 EUR pp. ' Voulez-vous bruncher avec moi?

Toulouse. Koningin Elisabethlaan 41. Gent

open van 10.00 tot 19.00 uurdinsdag gesloten

info@traiteurtoulouse.be09 242 02 49Klik hier voor meer info