Een lekker fris huis in een handomdraai

Ben je altijd druk in de weer en heb je ’s avonds of in het weekend maar weinig tijd (en zin) om je huis schoon te maken? Met deze snelle schoonmaaktips is je huis weer fris in een handomdraai!

Vlek tapijt of vloerkleed

Heb je al tijden een vervelende vlek in je vloedkleed of tapijt? Verwijder deze snel en makkelijk met koolzuurhoudend water. Het klinkt misschien gek, maar door de bubbels komt het vuil vanzelf naar boven toe. Daarna kun je de vlek droogdeppen met een theedoek.

Plantenspuit

Vind jij dat gesleep met een emmer sop tijdens het schoonmaken ook altijd zo vervelend? Gebruik voortaan de plantenspuit met een beetje allesreiniger. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een vaatdoekje.

Kruimeldief

Veel mensen vinden uitgebreid stofzuigen een vervelend klusje. Schaf een kruimeldief aan, zodat je kleine stofjes en kruimels direct kan opruimen als je ze ziet. Op deze manier heeft je kamer minder vaak een grote stofzuigbeurt nodig.

Verkalkte wc-pot

Heeft jouw wc-pot ook zo’n vervelende kalkrand? Dit is heel gemakkelijk te verhelpen. Leg voor het slapen gaan een vaatwastablet in je wc of een scheutje azijn. De volgende dag is je kalkaanslag verdwenen!

Oven met groene zeep

Is je oven vies, maar weet je niet wat je ermee aan moet? Groene zeep kan weleens de oplossing zijn. Smeer je oven in met de zeep, leg een stukje aluminiumfolie op het rooster en daarop een doekje met een scheut azijn. Na een nachtje veeg je je oven moeiteloos schoon.

Bestraten: hoe doe je dat?

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin te bestraten. Zo kun je een pad naar je huis maken of een heerlijk terras creëren. Een paar stenen leggen lijkt misschien makkelijk, maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt.

Zelfbescherming

Omdat je de hele dag op je knieën zit is het belangrijk om goede kniebeschermers aan te schaffen. Om te voorkomen dat je handen en tenen stuk gaan kun je het beste voor stevige werkschoenen en werkhandschoenen kiezen.

Ontwerp en ondergrond

Het is belangrijk om van te voren een ontwerp te maken en daarna alle maten in de tuin af te zetten met piketpaaltjes. De ondergrond dient 3 tot 5 centimeter dik te zijn. Dit is een zogenaamde straatlaag.

Graven en vullen

Voordat je begint moet je de oppervlakte eerst vullen met vulzand. Reken hierbij op een diepte van ongeveer 20 cm. Stamp bij het storten de grond zorgvuldig aan. Tril het zand eventueel na met een trilmachine. Is het lastig om aan zo’n apparaat te komen? Besproei het zand dan na met een tuinslang. Met een lat trek je de zandlaag recht. Laat de grond hierna minstens een dag met rust.

Aan de slag!

Begin tijdens het bestraten altijd aan de buitenste rand en zorg dat deze recht ligt. Het is belangrijk om de tegels strak tegen elkaar aan te leggen. Stenen kleiner maken doe je met een steenbeitel, een knipmachine of haakslijper. Gebruik hierbij wel een veiligheidsbril. Strooi na het bestraten droog, fijn zand over de tegels. Vul daarna de randen vol met zwarte grond en stamp dit stevig aan.

Liever uitbesteden?

Heb je geen tijd, energie of genoeg handigheid voor dit klusje? Geen probleem. Via werkspot.nl besteed je deze klus gemakkelijk uit. Nadat je een opdracht plaatst, krijg je minstens drie professionele stratenmakers bij jou in de buurt.

Ben jij handig genoeg om zelf te stucen?

Stucen is geen makkelijk klusje, maar als je een beetje handig bent, kom je een heel eind. De stucmethode wordt gebruikt om een muur af te werken met een pleisterlaag of voor te bereiden op behangen of verven. Maar waar moet je nou precies opletten en hoe moeilijk is het eigenlijk?

Voorbereidingen

Wil je je muur helemaal glad maken? Kies dan voor sausklaar stucen. Ideaal als je de oude pleisterlaag er niet af wil halen of gewoon van een strakke muur houdt. Wil je liever een muur met structuur? Ook daar zijn mogelijkheden voor met sierpleisters of speciale afwerkingen. Maak de muur van te voren goed schoon en stofvrij. Behandel deze eventueel met een voorstrijkmiddel. Laat je goed voorlichten in een kluswinkel, want voor elke ondergrond heb je een ander middel nodig.

Gipsmortel

Bij het aanmaken van de gipsmortel is het belangrijk om met kleine porties te beginnen. Het mengsel moet namelijk binnen 30 minuten op de muur gesmeerd worden. Met behulp van een mixer meng je de gipsmortel goed door elkaar. Kijk op de verpakking hoeveel water je moet toevoegen. Werk in banen van boven naar beneden en begin altijd in de hoeken. Nu is het aan jou om in te schatten of je deze klus kunt klaren.

Hulp gezocht?

Laat je het toch liever aan een professional over na het lezen van de informatie? Heel begrijpelijk! Een makkelijke manier om deze klus snel en naar budget uit te besteden is werkspot.nl. Je kunt gratis en vrijblijvend een stucopdracht plaatsen en de professionele reacties vergelijken. Prijzen variëren van €8,- tot €65,- per m2. 

Wie gaat jouw klus doen?

Er is werk aan de winkel, maar je hebt bedacht dat je dit niet zelf gaat doen. Je wil een klus uitbesteden. Je pakt je telefoonboek er bij en gaat op zoek naar het bedrijf dat je het eerste tegen komt. Je maakt een afspraak met de secretaresse om een klusjesman langs te laten komen. Goed geregeld, toch?

Tegenwoordig kan het allemaal nóg makkelijker en goedkoper. Je hoeft geen bedrijven meer te benaderen via de telefoon, maar je kan gewoon een klus plaatsen op de “Marktplaats” van de klussen. Verschillende freelancers en klusbedrijven zullen reageren op je openstaande klus en kunnen je een aanbod doen. Bijvoorbeeld over de tijd die de klus in beslag zal gaan nemen, maar vooral ook om het kostenplaatje die je de klusser zal gaan betalen. Ondertussen kun je zelf bekijken wat voor ervaringen andere gebruikers hebben met een bepaalde freelancer of klusbedrijf. Werken ze netjes, zijn ze vlug, zetten ze graag een stapje extra? Alle nodige informatie is aanwezig.

En als je klus is gedaan en de klusjesman is vertrokken, kun je direct je ervaringen met de freelancer of klusbedrijf delen met de rest van de wereld. Schrijf een review of geef de klusser een review, zo dat ook andere klanten meer over hem te weten komen.

Zelf klussen of uitbesteden?

Er is altijd wel iets te doen in of om je huis. Een muur stucen, een boom kappen of een dakkapel laten zetten. Maar niet iedereen is altijd in staat om bepaalde klussen uit te voeren. Denk daarom goed na of en hoe je een klus aan gaat pakken.
Het belangrijkste om bij jezelf na te gaan is of je geschikt bent voor de klus. Wat zijn je capaciteiten? Heb je er de tijd voor? En de juiste gereedschappen? Dat laatste hoeft niet perse een spelbreker te zijn. Tegenwoordig kun je via verschillende huurbedrijven en bouwmarkten alle soorten gereedschap huren die je nodig hebt. Van een betonschaar tot heftruck, dit hoeft geen probleem meer te vormen. Maar de overige punten kunnen wel tegen zitten.

Als je niet beschikt over de kennis of tijd om de beoogde klus te bewerkstelligen, is het goed om er over na te denken om de klus uit te besteden. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met een professional die gespecialiseerd is in de taken die jij gedaan wil hebben. Ze zouden graag voor je in actie komen, en doordat er tegenwoordig veel ZZP’ers werkzaam zijn is het ook goed mogelijk om dit voor een redelijk bedrag klaar te krijgen. Daarnaast ben je zeker van een vakman met kwaliteit en vaak werken ze met een bepaalde garantiebepaling. Zo weet je zeker dat je niet bang hoeft te zijn dat je niet genoeg kennis, tijd of gereedschap hebt, en kan je dit zorgeloos uitbesteden.