Milieuproblemen oplossen

Uiteindelijk draait alles om geld…

Geldgewin
Geldgewin ligt meestal aan de basis van milieuproblemen.

Voorbeeld: We herinneren ons nog wel de vlotjes onder de mat geschoven olieramp in de Mexicaanse baai (2010), die in se ontstaan is omdat het aanboren van één gigantisch olieveld veel meer opbrengt dan het aanboren van vele kleine olievelden. Het feit dat men het boren op grote diepte nog niet volledig onder controle had, en er dus het risico bestond dat er effectief iets stevig kon mislopen was van ondergeschikt belang.

Maw, de perfecte oplossing voor een milieuprobleem is dus eentje waarmee ondernemers een pak geld kunnen verdienen, of mooier gezegd, waaraan een “economisch voordeel” vasthangt.

Geldgebrek
Ook het gebrek aan geld kan de oorzaak zijn van een milieuprobleem, omdat een milieuvriendelijker alternatief gewoonweg te duur was.

Voorbeeld: Haïti, één van de armste landen ter wereld, heeft nog maar 2% van z’n bossen over: de rest werd door de eigen bevolking omgehakt om er houtskool van te maken waarmee men kan koken. In het andere geval zou men steenkool moeten invoeren, wat natuurlijk een pak duurder is.

Maw, om een oplossing te laten slagen moet ze voor de consument of producent goedkoper zijn dan het milieuonvriendelijke(re) alternatief.

Oeps, uitzondering
Lap, zijn we toch wel vergeten rekening te houden met de ultieme luiheid van de mens, en hun kortetermijnvisie.

Voorbeeld: Waarom sleuren met glazen flessen van&naar de winkel als men ook kan kiezen voor plastic flessen? Weegt minder, en kan je gewoon in de vuilnisbak kieperen. “Die kleine meerprijs zal het verschil niet maken, toch?” Maar heb je al eens uitgerekend wat je op jaarbasis had kunnen besparen met glazen flessen?

Overheden kunnen hier een oplossing bieden, door een extra eco-tax (geld) te heffen op het milieuonvriendelijke alternatief, om die factor luiheid te overwinnen!

Voorbeeld: Toegepast op het vorig voorbeeld kan men bv ook statiegeld heffen op plastic flessen. In Nederland bestaat dat systeem al. Initieel betaal je dan wel meer voor je fles, maar je krijgt dat bedrag achteraf terug. Als men die flessen dan toch nog zou dumpen in de natuur, zal iemand anders het wel de moeite vinden die terug te brengen… en rijkelijk beloond worden voor z’n goede daad.