Michel van de Luitgaarden, sportieveling die zijn energie kwijt moet

In de bestuurskamer, voordat zijn looptraining begint, tref iCoopertest Michelk Michel van de Luitgaarden. Het is een gelukkige ontmoeting, want hij vindt daar zijn verloren gewaande reflecterende loopjasje. Een meevaller voor de hardloper, die lid is van AV Sparta (Voorburg). Het weekend ervoor  heeft hij  weer een mooie tijd van net boven de 1.30 gelopen (bij de halve marathon van Monster), de conditie is met de jaren niet achteruit gegaan.

In zijn jeugd legde Michel al de basis voor zijn loopvermogen als “half” (middenvelder) door  te voetballen in verenigingsverband (o.a. bij Laakkwartier, VCS en VIOS). In 1975 – op zijn 18e _ stopt hij met deze sport en in 1976/77 zullen de eerste schreden op het hardloop pad gezet zijn. Eerst met jeugdvrienden onderling, gewoon een blokje op straat. Daarna wedstrijden en Coopertesten in het Zuiderpark en aan de Laan van Poot in Den Haag (bij het toenmalige V&LTC red.)

Kennismaking met AV Sparta

hardlopen, drieluik marathon AV spartaMichel graaft in zijn geheugen: “Ik denk dat ik in 1979 voor het eerst met AV Sparta in aanraking kwam. Ik deed toen mee aan een drieluik marathon in het Zuiderpark (drie wedstrijden van 14 km.). Jaren later, september 1998
 ben ik – onder enige dwang (c.q. goedbedoeld advies) van mijn vrouw – lid geworden van AV Sparta Voorburg.

Ook andere sporten werden op recreatief niveau beoefend. “Ik deed aan tennis, voetbal, minitriathlon, racefietsen, wandelen, bergsport. Tegenwoordig loop ik hard, wandel ik zo nu en dan (al dan niet in de bergen) en zit ik af en toe op een racefiets”. “Mijn hobby’s  naast het hardlopen zijn het bezoeken van muziekconcerten, Bikram Yoga en lezen. Ik ben een werkzoekende huisman, in het verleden ben ik altijd  inkoper geweest”. Gevraagd naar een omschrijving van zijn persoontje antwoord Michel kort, maar treffend: “Als een jongen met wat sportieve aanleg die zijn energie zo nodig kwijt moet”.

Bij Sparta traint Michel op de maandag- en woensdagavond en op zaterdagmorgen. En met dezelfde vrienden waar hij in 1976 mee begon te lopen, loopt hij nu nog steeds geregeld op de zondagmorgen (als er geen wedstrijd is).

Hardlopen met een gezonde geest en lichaam

Het leuke aan hardlopen is volgens de eeuwige energiekeling lekker gezond bezig zijn; zorgen voor de ‘gezonde geest’ in een gezond lichaam. Je kan je hoofd lekker leeg lopen, of juist ergens goed over nadenken. Dat is bijvoorbeeld met fietsen al een stuk moeilijker. Hardlopen is niet altijd makkelijk, je moet jezelf – ongeacht de (weers)omstandigheden – af en toe oppompen om weer een goed resultaat neer te kunnen zetten, of door de regen naar de training te gaan als je thuis lekker in je comfort zone zit. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.

Hardlopen, kampioen, Kipsang

Met toenmalig Wereldrecordhouder Wilson Kipsang

Michel krijgt vervolgens een aantal gerichte vragen voorgelegd.

Een half jaar geleden was de loper uit Voorburg een van de gelukkigen om tegen 2 Keniaanse toppers, waaronder Wilson Kipsang te lopen.

Wat vond je er van om tegen de (ex-) wereldrecordhouder te lopen?

Heel leuk. Buiten het feit dat het ook een hele aardige man zonder kapsones is, is het natuurlijk fantastisch dat je een keer de kans krijgt te ervaren hoe langzaam je eigenlijk bent in vergelijking met de wereldtop.

 Wat gebeurt er met je als je iemand zo makkelijk en snel langs je ziet lopen?

Ik vind het mooi om te zien. Nee, geen gevoel van onvermogen, acceptatie.

Wat is jouw specialiteit(en) momenteel? (denk aan afstand, maar ook ondergrond)?

hardlopen, trail running

Hoge Veluwe trail, 2014

Ik denk dat ik het best kan presteren op de 10km en de halve marathon. Qua ondergrond was dat meestal gewoon de weg, maar sinds ik dit jaar voor het eerst geroken heb aan Trailrunning en dan bedoel ik met name de Petzl Night Trail en de Trail des Lutins (Houffalize, Bel.) en Hoge Veluwe Loop in Otterlo, moet ik zeggen dat ik dit toch ook wel erg leuk vind. Ik denk dat ik meer Trails ga lopen. Is een eye-opener voor mij.

Je bent een loper die zich graag meet met anderen en zichzelf. Wat is jouw drive /motivatie?

Ik wil op dit gebied graag het uiterste uit mezelf halen, mijn streven is om in mijn leeftijdscategorie de snelste te zijn…..dat lukt natuurlijk vaak niet; er zijn altijd wel betere lopers, maar daar laat ik me niet door afschrikken of ontmoedigen. Het is wel mijn persoonlijke valkuil om altijd maar alles te geven in een wedstrijd of training

Je blijft op een leeftijd dat anderen afhaken of als recreant verder gaan, mooie tijden lopen.  Wordt jij nog steeds beter?

Ik ben zo arrogant om te denken dat als ik wat slimmer zou lopen, en anders zou trainen, dat ik mijn tijden dan nog wel wat zou kunnen verbeteren. Ik ga nu bij elke wedstrijd steevast te hard van start en dat breekt me meestal op in de tweede helft van de wedstrijd. Een negatieve split zou voor mij waarschijnlijk een betere verdeling van krachten zijn, maar op de een of andere manier krijg ik dat niet voor elkaar.

Hoe komt het dat je behoorlijk hard loopt, in jouw leeftijdsklasse zit je vaak vooraan (Michel werd onlangs nog 2e in zijn categorie bij BDO Loop in Monster)? 

Ik denk dat ik dat van nature een aardig loopvermogen heb, maar dat ik daarnaast de wilskracht heb om op hardloopgebied te willen blijven presteren. Zal wel mijn nog steeds voortdurende gevecht tegen de penopauze zijn.

Meest trots op…

Jungfraumarathon 2006-michelDe Jungfrau marathon, Een zware bergmarathon  in Zwitserland, waar ik in september 2006 samen met Spartanen Joost Groot Kormelink en Ferry van Haastert aan mee heb gedaan. In totaal zit er een klim/verloop in van 2 kilometer en dat is pittig maar wel heel erg fijn als je uiteindelijk binnen de vijf uur finisht.

Het doel voor 2015…

Gewoon lekker mijn wedstrijdjes lopen in de hoop mijn staande tijden in stand te houden. Ik streef er altijd naar om de volgende afstanden onder de genoemde tijden te lopen: 5km/20 min , 10km/40 min, halve/1:30, hele/3:30.

Heb je een speciale wedstrijdvoorbereiding? 

Zie hardloopgeheim. Verder houd ik alleen bij het lopen van een marathon rekening met mijn voedsel. Ik eet die week dan wat pasta.

Wat is jouw hardloop geheim? (let je bijv. op specifieke dingen naast hard trainen, goede voeding etc.)

Een geheim geef je natuurlijk liever niet prijs, maar goed, ik heb nu een leeftijd bereikt waarop ik mijn belangrijkste geheim wel wil delen met de lezers van dit interview in Leuke Loopjes. De primeur: De avond voor de wedstrijd is het heel erg belangrijk om van bil te gaan. Afhankelijk van de te lopen afstand dien je een keuze te maken voor een bijpassend standje.  Serieus geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden voor verdere adviezen op dat vlak. Mijn vrouw vraagt overigens al jaren of ik minder wedstrijden wil gaan lopen.

Wat vind jij het leukste hardloopevenement/wedstrijd?

De Meeuwen en Makrelenloop in Scheveningen.

Minder fijne (vervelende) herinnering aan een loop (of iets dat slecht geregeld is bij een loopevenement). Vanwege mijn gebrekkige oriëntatievermogen vind ik het vervelend als de bewegwijzering en/of kilometeraanduiding ontbreekt. Bij de Vredesloop en de Hoge Veluwe loop was dit het geval. Voor de rest was de laatste loop goed georganiseerd.

Na de Jungfraumarathon in 2006 heb ik jaren gesukkeld met achillespeesklachten. Daar heb ik nu gelukkig bijna geen last meer van.

Wat vind je van Leuke Loopjes (de site)?

Leuke enthousiaste site, al moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak alleen de verhalen lees van wedstrijden waar ikzelf of bekenden aan mee hebben gedaan.

Wat is je favoriete merk en/ of schoen?  

Voorheen had ik een of twee paar wegschoenen, meestal van het merk Asics; daar liep ik alle soorten wedstrijden en trainingen op. Momenteel heb ik vier paar schoenen: Asics weg-, Saucony baan-, Asics trail- en Nike sportschoolschoenen.

Gevraagd naar het type Asics schoen waar hij op loopt, moet Michel het antwoord schuldig blijven. Inspectie van zijn sloffies laat zien dat het om de populaire Nimbus gaat.

Waar kan je niet zonder tijdens het lopen?

Eigenlijk niet zonder bril….. ik kan al jaren mijn klokje niet goed aflezen…..misschien is dat ook wel een reden waarom ik niet goed op schema’s kan lopen?

Waar kan ik je s’nachts voor wakker maken?

Bedoel je in de nacht voor de wedstrijd? (zie hardloopgeheim).

Weet je een leuke anekdote over een hardloop training of wedstrijd? 

Een mooie trainingsanekdote vind ik nog steeds “De natte bollen van Sinterklaas” , lees verder op Michels blog

Heb je nog tips voor aanstormende jeugd?

Meld je aan bij een atletiekvereniging en zoek naar een goede trainer. Vooral voor mensen met enig talent is het van wezenlijk belang de juiste begeleiding te hebben. Dat zou in je ontwikkeling zo maar het verschil kunnen zijn tussen een aardig talent of een topper.

Je hebt een tijdje bij AV Sparta Den Haag getraind, zat daar een gedachte achter en hoe beviel het?

Ik wilde al een tijdje een kijkje nemen in de keuken van het Zuiderpark. Aan de ene kant omdat we als twee locaties binnen een vereniging elkaar beter willen leren kennen en aan de andere kant omdat de atleten in het Zuiderpark vaak zulke goede prestaties neerzetten en ik wel eens wilde weten hoe ze dat doen. Ik werd er gastvrij ontvangen en het werd me al snel duidelijk dat er inderdaad anders getraind wordt, wat leidde tot betere prestaties bij mij. Soms is het wel eens goed om wat anders te proberen zodat je weer extra gestimuleerd wordt.

Als lid van groep 6/7 zit je nu tijdelijk zonder vast trainer op de weg, ( Theo Sijbrandij doet de baan nog wel, maar is na jaren gestopt als wegtrainer voor de snelste groepen red.) (Hoe) Wordt dit opgelost?

Om te beginnen alle respect voor Theo Sijbrandij en zijn besluit om voor wat betreft groep 6/7 een stapje terug te doen. De man is 76 jaar en het is natuurlijk knap wat hij nog allemaal voor elkaar bokst. De wegtraining wordt momenteel opgevangen door Marnix Baelde (trainer in opleiding) en de Meijendel trainingen door boskapiteins Stijn Reinhard en Herman Tijsen. Daar hebben we voor dit moment als groep vrede mee.

Het bestuur heeft toevallig onlangs nog aangeven te zoeken naar een structurele oplossing voor dit trainerstekort.

 Wat is er leuk aan AV Sparta?

Ik ken na al die jaren inmiddels veel Spartaleden. Mensen die je ook buiten de vereniging spreekt en ziet. Saamhorigheid,  leden maken de vereniging.

 Wat kan er verbeterd worden bij AV Sparta?

De communicatie zou wel wat verbeterd kunnen worden. Er worden vaak ook beslissingen genomen zonder de leden daarin te raadplegen en/of te informeren.

Verder zou er wat mij betreft ook meer wisselwerking kunnen zijn tussen de trainers en atleten van de twee locaties. Tijdens de laatste vergadering van groep 6/7 bleek dat veel atleten er wel heil in zagen om met een vergelijkbare groep van een andere locatie mee te trainen. De trainers zien echter vaak meer beren op de weg dan er in werkelijkheid zijn.

Wil je nog ergens op terugkomen? 

Neen

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in interview en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie