Blok1

Blok2

Blok3

Wat is Hyperdemocratie?

Het beste dat je je kan voorstellen is dat in een hyperdemocratisch land ELKE beslissing door de bevolking genomen wordt, in een soort volksreferendum.

Hoe gaat dit kortgezegd in zijn werk?

Je meldt je aan met je elektronische identiteitskaart, je bekijkt de vragen die er actueel zijn, en je brengt je stem uit op die vragen waarop je een antwoord denkt te hebben.

Wie bedenkt de vragen?

Simpelweg: iedereen mag een vraag stellen.
Misschien is dit eenvoudiger voor te stellen met een voorbeeld.
Iemand vindt dat het beter zou zijn als alle vuilniszakken dezelfde kleur en dezelfde prijs hebben, zodat er geen discriminatie bestaat tussen gemeentes. Deze persoon dient zijn vraag in, deze vraag wordt online gezet, en iedereen die zich aanmeldt met zijn elektronische identiteitskaart mag hierop zijn stem uitbrengen.

Vandaar ook de "hyper" in Hyperdemocratie: zowel de vragen als de antwoorden komen van de bevolking.

Wie vertegenwoordigt mij dan nog?

Wel, niemand, buiten jijzelf.
Aangezien je op zaken stemt die voor jou belangrijk zijn, stel je als het ware je eigen programma op. Je stemt op een bepaald idee, en als de meerderheid van de bevolking er hetzelfde over denkt als jij zal je idee uitgevoerd worden.

Wie voert deze beslissingen dan uit?

Er zal inderdaad zoiets moeten komen als een "uitvoerder", iemand die niet zijn eigen idee uitvoert, maar datgene dat beslist werd.

Hoe weet ik zeker dat alles correct verloopt?

In een hyperdemocratie is het belangrijk dat alles volledig transparant verloopt. Wie heeft een bepaalde vraag ingediend, wie heeft er al op welke vraag gestemd, welke programmacode wordt gebruikt voor de stemmingen, maar ook een volledig transparante boekhouding, te bekijken door de volledige bevolking.
Transparantie is zonder meer een kernbegrip in een hyperdemocratie.

Het recht op privacy zal echter gevrijwaard worden: er wordt enkel bijgehouden op welke vragen je gestemd hebt, maar niet wat je antwoord was.

Legitimiteit

Om de legitimiteit van een vraag te waarborgen moet op zijn minst de helft +1 van de populatie zijn stem uitbrengen op een vraag.

Hoe begin je aan zoiets?

Hyperdemocratie inlassen kan niet van vandaag op morgen. Je moet beginnen vanuit de huidige wetgeving, en meedraaien in het systeem zoals het nu bestaat. Dat wil dus zeggen dat je met een politieke partij begint, die enkel uitvoert of stemt wat de leden van deze partij beslist hebben, en niet één of ander partij-orgaan. Gaandeweg, na het bereiken van een meerderheid, kan de manier waarop wetten besproken en gestemd worden, gewijzigd worden.

Wat zijn de gevolgen?

Dat is moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat dit een andere staatsvorm is.

(C) Hyperdem Hyperdem