Kip-brochette met provençaalse saus en patatjes in de schil

Standaard

Een krokant gebakken brochette van kip die vanbinnen toch nog heerlijk mals is… Dat kan écht smaken! Ik vul het graag aan met een provençaals sausje en een patatje in de schil. Als je geen aardappelen in huis hebt, kan je ook perfect voor rijst of pasta kiezen. Dit gerechtje is, zoals altijd, gemakkelijk klaar te maken & licht voor de portemonnee!

Kip brochette provencaalse saus

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • 6 kip brochettes (of zelf te maken van stukjes kippenfilet): een brochette per persoon + wat extra voor wie nog honger heeft
  • 1 ui + een teentje look
  • 1 rode paprika
  • een halve courgette
  • 2 wortels (of één als het een grote, dikke is)
  • +- 700gr tomatenpulp (of tomaten in blokjes)
  • Kruiden: zout, zwarte peper, oregano en/of basilicum, kippenkruiden
  • Voor wie het graag een beetje pittig heeft: klein lepeltje sambal of wat chilipoeder
  • Ongeveer 10 aardappelen (reken 2 à 3 per persoon, afhankelijk van de grootte)
  • 3 vuren want we moeten zowel de saus, de patatjes als de kipbrochettes op het vuur zetten!
    Wanneer dit niet lukt kan je een vuur sparen door de kip brochettes pas te bakken nadat de patatjes afgegoten zijn.

Werkwijze 

*Zet een grote pot water op het vuur. Wanneer het water kookt gaan we de aardappelen hierin leggen. Je mag ze er ook al meteen in leggen, maar we hebben toch nog eventjes tijd nodig om de provençaalse saus voor te bereiden en op deze manier blijven er meer vitamientjes in de aardappel zitten.

*Was de aardappelen, we gaan ze niet schillen! Snij grote aardappels in 2, zodat je allemaal ongeveer gelijke stukken bekomt: dan is de gaartijd ook voor ieder stuk dezelfde. De patatjes hebben ongeveer 20 minuutjes nodig, afhankelijk van de grootte. Je kan testen of ze gaar zijn door er met een mes of vork in te prikken: wanneer ze er terug afglijden zijn ze klaar!

*Terwijl het water aan de kook komt, zullen we onze saus voorbereiden. Pel de ui en snij ‘m in stukjes. Haal het steeltje van de paprika er af, alsook de zaadlijsten en de pitjes. Spoel de paprika dan eventjes af en snij ‘m in stukjes. Snij een halve courgette in de lengte in de helft zodat je aan elk stuk een platte zijde hebt. Leg ‘m met de platte zijde naar onder, maak er dan reepjes van en vervolgens blokjes. Snij de boven- en onderkant van de wortel er af, was het goed (schillen is niet nodig, tenzij die vies is). Versnij de wortel in fijne stukjes, niet te dik want dan gaat de wortel niet tijdig gaar zijn.

-vergeet je aardappelen niet in de kastrol te gooien, he!-

*Zet een pot op het vuur met wat olie in, en stoof de ui samen met de wortel aan. Pers ook het teentje look uit. Voeg vervolgens de paprika en courgette ook toe en kruid het met peper, zout, oregano en basilicum. Wanneer je deze twee laatste niet op kot hebt en geen 2 kruidenpotjes wilt kopen raad ik je aan voor gedroogde oregano te kiezen. Dat geeft een nog betere smaak dan basilicum, vind ik persoonlijk. Laat nu enkele minuutjes op een laag vuurtje stoven, terwijl je het af en toe omroert.

*Voeg de tomatenpulp er vervolgens bij en een beetje sambal, om het iets meer pit te geven. Wie geen sambal heeft kan ook chilipoeder gebruiken. Let wel op, chilipoeder kan erg verschillen van merk tot merk: sommige zijn heel pikant, anderen vallen best mee. Doe het daarom in kleine beetjes erbij en proef tussenin. Laat het op een zacht vuurtje met deksel op lichtjes pruttelen.

*Zet nu een pan op het vuur om de kip brochettes in te bakken. Doe er wat boter in (of olie, maar dat spat nogal fel). Kruid de brochettes met peper, zout en kippenkruiden. Het doel is om ze krokant te krijgen langs buiten, maar lekker mals vanbinnen. Onthou echter wel goed dat kip NIET MEER roze mag zien, want dan ga je het geweten hebben.. In het begin mag het vuur hoog staan: bak de brochettes langs beide kanten kort maar stevig aan. Laat ze dan op een lager vuurtje met deksel op de pan even verder garen: ongeveer 3 minuutjes aan elke kant. Dit is natuurlijk ook weer sterk afhankelijk van de dikte van de kippenblokjes op je brochette. Controleer eventueel even bij je eigen brochette even of de kip gaar is.

*Giet de patatjes af wanneer ze gaar zijn. Doe dit liefst niet in een vergiet, want dan gaan de patatjes stuk. Probeer het deksel van de kastrol schuin te zetten en op die manier het water van de aardappelen te scheiden.

*Ziezo! Dat was het al weer, simpel maar lekker! Dien de kipbrochette op met de heerlijk dampende provençaalse saus en de patatjes in de schil.

Smakelijk!
Lieselotte

 

Plaats een reactie