Een van de grootste frustraties binnen de Koi hobby…

Is waarschijnlijk alg dat zich kan uiten in de vorm van groen water, draadalg of groen slijm dat in de vijver drijft. Vooral in de zomer kan dit probleem zich heel snel uitbreiden.

– Heb je gewoon pech als je water groen wordt, of valt dit te voorkomen ?
– En als je er last van hebt, hoe los je het dan op ?

In dit artikel vind je de antwoorden!

koivijver met groen water / alg

Wat zijn algen ?

Om alg in de vijver beter onder controle te hebben, is het allereerst belangrijk om te weten wat algen nu precies zijn. Alg vindt je in de koivijver in de vorm van groen water en in de vorm van draadalg.

Als alg zich voordat als groen water dan betekend dit dat de concentratie eencellige algen (te) hoog is, waardoor het water groen en troebel wordt. Eencellige algen bevinden zich altijd in het water en zijn een basis voedingsstof en een bron van zuurstof. Groen water is niet gevaarlijk en vaak gaat de waterkwaliteit juist omhoog. Dit betekend natuurlijk niet je er niets aan zou moeten doen, een heldere vijver waar bij je jouw koi goed kunt zien is natuurlijk een stuk beter.

De tweede soort alg is de draadalg, deze doet zich voor in de vorm van groene haren en slijmerige drab die op het water drijft. Draadalg doet zich ook van nature in bijna alle natuurlijke wateren voor en hecht zich vaak aan rotsen of tussen de waterplanten. Als de concentratie draadalg te hoog wordt dan zorgt dit vaak voor problemen, omdat deze de bodemdrain, pomp en filter kunnen gaan verstoppen. Ook draadalg in lagere concentraties is ongevaarlijk en zal vaak gewoon opgegeten worden door de Koi.

draadalg in waterval van koivijver

De oorzaak van groen water / alg in de vijver

Zo als eerder besproken komt alg dus eigenlijk bijna altijd van nature voor in het water en in lage concentraties is dit ook geen probleem. Maar wat is de oorzaak van een ongewenst hoge concentratie aan alg ?

De oorzaak is eigenlijk simpel, algen hebben namelijk 2 zaken in overvloed nodig om zich (zeer) snel te vermenigvuldigen:(zon)licht en voedingstoffen.

De eerste factor zal weinig uitleg behoeven, maar verklaard wel gelijk waarom alg vooral in de zomer voorkomt. Wat voedingstoffen betreft heeft alg vooral nitraat en fosfaat nodig. Met name fosfaat komt in het water terecht doormiddel van het koivoer. Maar het kan ook zijn dat er externe omstandigheden voor deze stoffen zorgen, denk hierbij aan potgrond en ander organisch materiaal dat in de koivijver terecht komt.

Maar het kan natuurlijk ook dat het filter te klein is of dat dat er te veel koi in de vijver zit, waardoor er voedingstoffen voor alg achterblijven. Vaak zie je ook dat na de winter een uitbraak van alg plaats vindt doordat het filter nog niet volledig opgestart is.

Groen water en draadalg bestrijden

Nu we weten wat alg is en wat de oorzaak van een sterke groei kan zijn, gaan we kijken naar enkele oplossingen om van de alg af te komen.

Bij een goede oplossing pak je in mijn ogen altijd de oorzaak en niet de symptomen aan. Daarom ben ik geen voorstander van chemische oplossingen.

Minder voeren ?

Het eerste dat iedere koi liefhebber met een alg probleem zou moeten doen is de koi minder voeren! In heel veel gevallen is de hoofdzakelijke oorzaak van de snel groeiende hoeveelheid alg in het water, dat er koivoer niet opgegeten wordt of dat de koi te veel eet waardoor hij onverteerd koivoer in het water achterlaat. Een bijkomend voordeel van het minder voeren van de koi, is dat de koi ook alg gaat eten. Begin met de koi minder te voeren en als het alg probleem weg gaat, voer je het volume weer op, hou hierbij zelf de ontwikkeling van alg in de gaten in relatie tot hoeveel je voert.

Het kan overigens ook zo zijn, dat niet de hoeveelheid koivoer, maar de kwaliteit koivoer een probleem vormt. In goedkoper visvoer zit een hoge concentratie fosfaat, en dit is een belangrijke voedingsstof voor alg!

Pak de voedingstoffen van de alg af

De tweede eerste oplossing is het plaatsen van (meer) waterplanten en dan bij voorkeur waterplanten die ook schaduw bieden zo als waterlellies. Met het plaatsen van waterplanten pak je zowel het zonlicht aan als de voedingstoffen, waterplanten halen namelijk dezelfde voedingstoffen uit het water als de algen, waardoor er minder overblijft voor de algen en de concentratie alg afneemt.

Eerder hebben we al besproken dat een overschot aan voedingstoffen voor algen in het water terecht kan komen, doordat er onvoldoende filter capaciteit is. Doordat het filter de stoffen niet kan afbreken blijven deze in het water en hebben groei van alg als gevolg. Een oplossing hiervoor is dus het vergroten van de filtercapaciteit.

waterplanten in koivijver

UV Filters...

Een laatste oplossing, die in de koi wereld altijd veel discussie oproept is het gebruiken van een UV filter….

Een UV filter werkt als volgt: water uit de Koivijver wordt naar het UV filter gepompt en hier wordt het water bestraald door de UV lamp. De UV stralen maken het DNA van de algen kapot waardoor deze dood gaan. Belangrijk is dat het UV filter voor het filter geïnstalleerd wordt, zodat de dode alg vervolgens niet terug in de vijver komt.

Een UV filter zal met name de eencellige algen doden die voor het groene water zorgen, aangezien draadalg niet door het filter heen gaat. Een UV filter is vaak een effectieve oplossing voor groen water, maar pakt natuurlijk de oorzaak niet aan. Als het maken van schaduw of plaatsen van waterplanten een probleem is, dan kan een UV filter dus een oplossing zijn.

Een UV filter kost natuurlijk meer geld dan eerder genoemde oplossingen, aangezien deze stroom verbruikt en de UV lamp na ongeveer 9 maanden vervangen dient te worden. Daarnaast zijn een boel tegenstanders van UV filters er van overtuigd dat een UV filter ook goede bacteriën in het water kan doden.

Tot zo ver dit artikel over groen water en (draad)alg in de koi vijver.

Ik hoop dat het leerzaam was!

Laat hieronder even een reactie achter:

31 thoughts on “Groen water en (draad)alg in de Koivijver

  • Pieter de Boer

    Artikel zeer informatief. Ik wist namelijk niet dat koikarpers ook algen eten.. Mijn vijver ligt volop in de zon. De watertemperatuur loopt dan ook behoorlijk op. De plantengroei is gezond en moet ik nu en dan uitdunnen. Ik filter over uv en 3 filter bakken. Het is een leuke maar bewerkelijke hobby en die ook behoorlijk veel geld kost. Enfin alle hobbies kosten geld…..

  • Paul

    We gaan eraan werken !!

  • Bert

    Nuttige info ga toch minder voeren en algenfeeler proberen
    Woon toch vlak aan de grens

    Gr bert

    View all 1 replies
    • Jeroen Scheffers

      Groen water is te voorkomen. Inderdaad minder voeren, maar ook veel water verversen en zorgen dat de nitraten niet op hopen. Groen water is een doorn in het oog van de hobbyist, maar de koi vind het prima, het is ook een teken van goed water. gr. Jeroen

  • dirk van rooy

    idd, nuttige info… mogelijk voer ik teveel…. ik heber pas een zak gerstkorrels ingehangen en men water word wel helderder na 1 week reeds merkbaar. ik hou niet van flesjes en liquide produkten….. men water is troebel geworden in de zomer, het duur vrij lang eer ik hem terug mooi helder krijg. hij hoeft geen dieptezicht van 1.5m te hebben maar meer dan 30 cm zou leuk zijn

  • dix van rooy

    idd, nuttige info… mogelijk voer ik teveel…. ik heber pas een zak gerstkorrels ingehangen en men water word wel helderder na 1 week reeds merkbaar. ik hou niet van flesjes en liquide produkten….. men water is troebel geworden in de zomer, het duur vrij lang eer ik hem terug mooi helder krijg. hij hoeft geen dieptezicht van 1.5m te hebben maar meer dan 30 cm zou leuk zijn

  • Bert

    Sinds kort meer koi in de vijver! Heb een extra moerasgedeelte met zuurstofplanten aangelegd. Veel alg nu. Zonnige plek. Ook de vijver. Ik zal beginnen met minder te voeren. Bedankt voor de informatie! Gr.Bert.

  • Wim

    Heb 2 UV lampen zomers aan staan en in de winter doe ik ze uit.
    Bespaar stroomkosten en het water blijft helder.

  • Theo

    Ik vind dit artikel zeer nuttig .

  • Helga

    Ik vond het zeker zeer interessant en ben ook gerustgesteld:-)

  • Annemieke

    Wel, Ik vind het een goede oplossing, maar wat doe je verder als dit niet helpt .
    daarom heb ik nog een tip en die zal het laatste uit de vijver halen, namelijk een filter op basis van planten een doodgewone bak waar het water inloopt en terug naar de vijver stroomt daarin gele lies in mandjes gewoon in dat water deze plant is de beste plant om nitraat en fosfaat op te nemen.

    Groetjes, Annemieke

  • Cor

    Verhelderend om in watertermen te blijven. Ik heb een uv filter en toch nog last van algen. De concentratie van nitraat is hoog. Mijn conclusie is dat ik een betere kwaliteit koivoer ga proberen.

    Groetjes,
    Cor

  • André Jongen

    Ik heb al jaren geen last van algen meer mede door mijn vis bestand terug te brengen en een goeie filter aan te schaffen. Maar ik heb het artikel toch aandachtig gelezen men leert er altijd van

  • Pieter de Vogel

    Goed en duidelijk artikel ik denk dat veel koi hobbyisten hier wat aan hebben ,

  • stoffels

    bedank voor de uitleg was voor mij zeer nuttig!

  • jack

    Hallo Jeroen je heb het over lelies in een koi vijver
    Nou mij is het nog nooit gelukt om een lelie groot te krijgen,
    in mijn koi vijver .die word als eersten gerooid.dus
    Dus mijn vraag hoe krijg ik dat voor elkaar dat hij wel groot mag worden
    Mijn Vijver heeft als af meting 350 meter lang bij 220 breed en 1 meter diep.
    Heeft geregeld zon in de voor middag later schaduw.
    Graag tips ga mijn vijver verbouwen hij word anders gelegd {maar dan met lelies er in}
    alvast bedankt jack

  • Bennie

    Het is een nuttige informatie, aangezien ik er de hele dag de zon heb, wordt mijn water nu erg troebel en groen!!!
    Otto Vonk schrijft over algenfeeler, is dit spul goed???
    En wat kost het???
    Hoop hier antwoord op te krijgen, de middeltjes hier in de winkel helpen niet direct en zijn ook nog duur!!!!

  • Nick Van Vossel

    Beste,
    was zeer leuk om bij te leren, ik heb momenteel geen last van veel algen
    alleen vorige jaar Kieuw rot 36 koi in de vuilbak allemaal 65 a 75 cm groot dit doet zeer veel pijn ,4 heb ik er nog over de andere allemaal dood
    zouden ze daar niks op kunnen vinden dit is de tweede maal dat ik het tegen kom
    vorige keer 23 koi dood en ook mijn diamant steur van 1,55 cm was een monster deze steur ,maar ja wat doe je eraan opnieuw beginnen heb er nu 10 kleine opnieuw aangekocht en we zien wel maar weer zeker
    doe zo verder is altijd voor iedere koi liefhebber fijn om iets bij te leren
    grts vanuit belgié
    Doeiiii
    Nick

  • Ton

    Zeer nuttig omschreven, mijn ervaring is voor jaar lichte draad alg verwijderen met en boemboe stok waar na minder voer. Geen draad alg, uv lamp aan ik heb geen alg meer. Nu komt aan de wanden baart alg groei ik kan nou zien dat ze daar ook aan grassen en dat nu voor het tweede jaar. Ik doe heel weinig arbeid in mijn vijver de natuur moet het maar oplossen geen problemen alleen wat zweef vuil.

  • marc devos

    Een duidelijk en verhelderend artikel.

  • Jaap

    Was erg leerzaam.

  • scholten

    De tips zijn erg nuttig en je kan dan zelf gebruiken wat voor jouw vijver van toepassing kan zijn. ga zo door!!!:)

  • Theo Lamers

    Nog eens een duidelijk verhaal hoe de (draad) alg ontstaat.
    Ik kan ook achter dit verhaal staan. Maar het bestrijden er van, wordt lastiger.
    Mijn alg ontstaat juist in de plantenvijver, waar het water stukken lager staat en daardoor sneller opwarmt, bovendien is er minder stroming omdat slechts de uitstroming van de skimmer voor de doorstroming van de plantenvijver zorgt.
    Slechts tijdens het seizoen 2 mg zinkoxide per m3 water doet wonderen.
    Planten en vissen gedijen prima.
    Moet men meer toevoegen, dan wordt het tijd dat men iets gaat doen aan de voorwaarden van een goede koivijver, zoals filtering, voer, zonlicht enz.
    UVC lamp blijft een voorwaarde.!

  • D.Telkamp

    Dit artikel over groene alg. vond ik zeer interessant.
    Zeer leerzaam,ook over het teveel voeren.
    Verder over de waterlelies,die van nut zijn voor
    de waterkwaliteit,als zowel schaduw.
    Bedankt voor deze adviseren,provisiat.

  • arjan

    Weer een wijze les. Gelukkig heb ik er dit jaar (nog) geen last van gehad. Heb wel ook een grotere filter gekocht.

  • B Meijboom

    Heel nuttig ik eb een nieuwe UV lamp gekocht van 25 naar 40 Watt.
    ik kan met de dag zien dat min vijver helder word.

  • Verbelen Nelly

    dit artikel is zeer nuttig

    Met deze moment is het water zeer goed . water getest alles prima. de vissen doen het zeer goed.tot op heden geen enkele dooie. Dus alles prima.

    Groetjes Nelly.

  • Otto Vonk

    nou heb ik geen last van algen. Heb uiteraard een UV lamp maar mocht er zich toch algen gaan vormen dan haal ik in Duitsland algenfeeler en het probleem is binnen een paar dagen opgelost. Heb dan ook de gehele zomer geen last meer.

  • Gary

    Duidelijke uitleg voor de beginnende koi liefhebber.

  • ed

    Zeer informatief, natuurlijke oplossingen zijn altijd beter dan poedertjes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vind je onderwerp
Deel artikel met je vrienden
Twitter
LinkedIn
ken je iemand die dit moet lezen ? Appen maar