Woordkasteel

Spelling op een speelse manier oefenen of remediëren? Het kan!

Wil je de leerlingen spelling op een leuke manier laten verwerken, dan kan ik je zeker ‘Woordkasteel’ aanraden! Het oefenprogramma is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is bovendien gratis te downloaden! Het programma is zeer flexibel zodat je zelf woorden, prenten,… kan invoeren. De spelvormen zijn erg aantrekkelijk waardoor het zeer motiverend is.

Startscherm woordkasteel

Hoe begin je eraan?

Ga naar ‘Start’ op de taakbalk en selecteer ‘Woordkasteel’ bij je programma’s. Er is een leraarprogramma en een leerlingprogramma. Het is handig als je snelkoppelingen op je bureaublad zet.
Verschillende onderdelen Woordkasteel

Er zijn 22 oefenvormen beschikbaar, waardoor de leerlingen dus eenzelfde woordpakket op verschillende manieren kunnen oefenen. Er bestaan al standaard woordenlijsten, toetsen en oefenpakketten, maar er is ook de mogelijkheid om zelf woordenlijsten te maken. Op die manier kan je de leerlingen de door jou geselecteerde woorden laten oefenen.

Als leerkracht kan je zelf:
– woorden invoeren
– resultaten bekijken
– plaatjes invoeren
– spraak opnemen
– namen invoeren
– toetsen nakijken
– oefenpakketten maken

Woordenlijst invoeren Woordkasteel

Je kan ook woordenlijsten van verschillende methodes (Veilig Leren Lezen, Kameleon, Tijd voor Taal,…) downloaden die derden gemaakt hebben.

Men kan de namen van de leerlingen invoeren, wat handig is voor de leerkracht omdat die dan de resultaten van de leerlingen kan inkijken.

Als ik dan toch enige vorm van kritiek zou uiten, is het dat je als leerkracht zelf geen toetsen kan maken. Momenteel is het enkel mogelijk de standaardtoetsen na te kijken.

Een blik op enkele spelvormen:

Nu wil ik je graag enkele spelvormen laten zien aan de hand van een woordpakket dat ik zelf samengesteld heb. Kies eerst een spelvorm en daarna een woordenlijst die je wilt oefenen.

Verschillende spelvormen Woordkasteel

Bij ‘slangenkuil’ heb je het doel om het gevangen muisje te bevrijden. Bij goede antwoorden komt het andere muisje steeds enkele stappen dichter, maar bij fouten komen er slangen bij. Dit spel bestaat uit 30 oefeningen. De eerste 15 oefeningen gaan als volgt:

Er verschijnt een woord, de leerlingen kijken goed naar het woord en proberen het te onthouden. Na enkele seconden verdwijnt het woord en moeten ze de wolken met de juiste schrijfwijze aanduiden. Bij een foutief antwoord, wordt het juiste antwoord weergegeven en de foute doorkruist. Je kan geen tweede keer proberen, maar op het einde komen de woorden die je fout had nog eens aan bod.

Slangenkuil 1
Bij de laatste 15 oefeningen moet je het woord zelf schrijven, nadat het woord kort geflitst werd. Bij een foutieve schrijfwijze, verschijnt de oplossing automatisch.

Slangenkuil 2

‘Woordzoeker’ is bij iedereen wel bekend, waarbij je met de muis de woorden moet aanduiden.
Woordzoeker Woordkasteel

Bij ‘flitser’ verschijnt er kort een woord en dien je het woord correct typen. Bij juiste antwoorden kom je steeds dichter bij de prinses, maar bij foutjes is het de draak die dichter komt.

Flitser Woordkasteel

Nog een leuke oefening is ‘Dooldraken’. Hierbij moet je de letters van een bepaald woord verzamelen. Het hoeft niet op volgorde want je kan de letters daarna nog in de juiste volgorde plaatsen.  Let er wel op dat de draken je letters niet eerst te pakken krijgen of erger nog: dat ze jou niet opeten!

Dooldraken Woordkasteel

In de ‘Toverkamer’ zit een jongetje gevangen en het raam is dichtgemetseld met stenen. Help hem door de stukjes van het woord aan te klikken en daarna het woord te typen.

Toverkamer Woordkasteel
Er zijn nog tal van mogelijkheden, ik zou zeggen: downloaden, uitproberen en gebruiken in je klas!!!  Ik ben alvast overtuigd!

Naar mijn mening is er bij alle spelletjes voldoende tijd voorzien.

De leerlingen kunnen het programma ook thuis gebruiken, maar dan moeten de woordenlijsten wel op een USB gekopieerd worden.

Nog een laatste tip: schakel het geluid niet uit, maar gebruik een hoofdtelefoon. Soms is er een instructie en tijdens het spel zijn er heel wat positieve boodschappen hoorbaar.

Wil je met Woordkasteel aan de slag en wil je meer informatie? Lees dan de handleiding, waar er uitgebreid ingegaan wordt op de verschillende onderdelen van het programma. Op de site kan je ook vragen stellen aan de makers. Indien je een praktische vraag voor mij hebt, laat het me gerust weten!


Plaats een reactie