Luchtverontreiniging: onderzoek in 9 grote Franse steden

Het Instituut voor Gezondheidstoezicht – Institut de Veille Sanitaire (InVS) – heeft zojuist een onderzoek gepubliceerd naar de nadelige effecten op de gezondheid door luchtverontreiniging in 9 Franse steden. In het onderzoek wordt gesteld dat een vermindering van de luchtverontreiniging 5 miljard euro besparing per jaar oplevert en de verwachte levensduur verlengt door het aantal sterfgevallen per jaar met 3.000 te verminderen. Het totale aantal inwoners van de 9 steden die onderzocht zijn – Bordeaux, Le Havre, Lille, Lyon, Marseille, Parijs, Rouen, Straatsburg en Toulouse – bedraagt 12 miljoen, waarvan 6,5 miljoen in de Parijse zone. Al deze steden hebben deelgenomen aan het Europese project Aphekom dat onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van luchtverontreiniging voor de gezondheid en de economie in 25 Europese steden. De InVS is op het onderwerp teruggekomen door de gevolgen op het gebied van ziekenhuisopnamen en economische kosten van deze stedelijke luchtverontreiniging nader te onderzoeken.

De 9 onderzochte steden hebben fijnstof- en ozonniveaus die veel hoger liggen dan de waarden die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden aanbevolen. Zo varieerde het gemiddelde fijnstofniveau (PM2,5) over de periode 2004-2006 van 14 µg/m3 in Toulouse of Le Havre tot 20 µg/m3 in Marseille, terwijl de aanbevolen waarde van de WHO 10 µg/m3 bedraagt. Voor de fijnstofsoort PM10, waarvoor de aanbevolen waarde 20 µg/m3 bedraagt, variëren de gemeten waarden zich tussen 21,9 µg/m3 voor Toulouse tot 29,9 µg/m3 in Marseille, nog steeds over de periode 2004 en 2006. Voor wat betreft het ozonniveau respecteert geen enkele stad het hele jaar door de aanbevolen dagelijkse waarde van 100 µg/m3 maximaal over een periode van 8 uur. De dagelijkse overschrijding varieert van 81 µg/m3 in Le Havre tot 307 µg/m3 in Marseille.

Voor het InVS zijn de potentiële voordelen voor de gezondheid en de economie als gevolg van een verbetering van de luchtkwaliteit aanzienlijk. Zo zal de levensverwachting van mensen die nu 30 jaar en ouder zijn toenemen met 3,6 maanden in Toulouse en met 7,5 maanden in Marseille als de jaarlijks gemiddelde concentratie van fijn stof PM2,5 de aanbevolen waarde van de WHO zou respecteren. Dit komt overeen met een jaarlijks uitstel van 3.000 sterfgevallen en een economisch voordeel van bijna 5 miljard euro per jaar, aldus het rapport. Bovendien zouden in deze steden jaarlijks bijna 360 ziekenhuisopnamen voor hartproblemen en 630 voor ademhalingsproblemen kunnen worden vermeden.

Ten slotte zouden jaarlijks een zestigtal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen wegens ademhalingsproblemen vermeden kunnen worden in de 9 steden als het maximale ozonniveau niet hoger ligt dan de aanbevolen waarden van de WHO. Hierdoor zou elk jaar 6 miljoen euro bespaard kunnen worden.

De resultaten van het onderzoek van het InVS zouden gebruikt kunnen worden voor de herziening van de Europese richtlijn over de luchtkwaliteit in 2013.

Het volledige rapport kan hier worden gedownload.

Bron: Caisse des Dépôts, Actu Environnement