Voedingswaarde groente daalt wel degelijk

“Vitamine weg uit groenten” kopt een artikel uit de Telegraaf van 2008 (volledig artikel). Tot wel 50% minder zou er in Nederlands geteelde groenten zitten. Dat betekent dat praktisch iedereen een tekort van bepaalde mineralen of vitaminen kan hebben, oftewel een tekort aan bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Dat is nogal een heftige bewering met stevige consequenties. Zou dit een verklaring kunnen zijn voor het toenemende aantal ziekten in de westerse wereld? Binnen een paar dagen na publicatie van het artikel komt LTO Nederland met een reactie in het Agrarisch Dagblad dat het allemaal wel meevalt. Net een week later reageerde de Universiteit Wageningen: “(De) Nederlandse landbouwgronden zijn zeer vruchtbaar, maar worden toch fors bemest, om met grote zekerheid hoge opbrengsten te realiseren.” De Telegraaf bind in en kort het artikel in.

Maar Henk Doornbosch (toentertijd voorzitter LTO Nederland) beweert in hetzelfde artikel van het Agrarisch Dagblad het tegenovergestelde. Dat de Nederlandse landbouwgrond verschraalt en dat de vruchtbaarheid van de bodem afneemt. Door de schrale grond is de opname van mineralen door de plant beperkt en dit heeft toenemende consequenties voor de geteelde groente. Daarnaast wemelt het op internet van de berichten en een vaag onderzoek dat het echt rampzalig is gesteld met onze voeding. Hoe zit dit nu?

Tijd om de proef op de som te nemen. Ik bel een willekeurige boer uit mijn telefoonboek en ik leg hem bovenstaande voor. De melkveehouder is vrij kort van stof:  “Het is vrij simpel, ik laat het gras wat ik geoogst heb testen op onder andere magnesium gehalte. Er zit meestal niet genoeg in. Ik moet magnesium bijvoeren anders krijgen mijn koeien binnen enkele maanden problemen, bijvoorbeeld kopziekte of vruchtbaarheidsproblemen”. Op mijn vraag: wat doet een broccoli op hetzelfde land? “Het is niet eenvoudig, de opname van mineralen verschilt per gewas maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een broccoli wel voldoende magnesium kan opnemen. Ik mág ook niet meer bemesten. Een broccoli verkoper krijgt niet betaalt aan de hand van magnesium gehalte, dus het zal die boer niet interesseren of er voldoende magnesium in zit”. Na wat rondvragen blijkt dat het algemeen bekend is dat wanneer koeien het hele jaar door gras (en enkel gras) eten allerlei gebreken krijgen. Toch wel raar voor een dier wat gebouwd is om gras te verteren.

Uit een Nederlandse studie onder 121.000 mensen die van 1986 tot 1999 liep bleek dat 80% van de Nederlanders minder magnesium binnen krijgt dan de (in 2008 verhoogde) aanbevolen hoeveelheid van 375 milligram per dag. In deze studies is gerekend met de bekende cijfers, maar in hoeverre kloppen deze nog? Als de Universiteit van Wageningen magnesiumtekort in onze groenten bestrijd, waarom publiceren ze dan niet uit eigen onderzoek?

Een gedachte over “Voedingswaarde groente daalt wel degelijk

  1. Pingback: Een leven zonder bloeddrukverlagers – zo doe je het | Over voeding, trainen en gezondheid

Wat vind jij ervan?