Gezond eten om snel af te vallen gratis sport en fitness tips voor buikspieren

6 tekenen dat je overtraind

Nu dat de zomer stilletjes gedaan is, is het geen reden om je lichaam zomaar te verwaarlozen. Integendeel, het nooit te vroeg om al aan de volgende zomer te werken, zoals ze zeggen ‘summerbodies are made in the winter!’.

Teveel van iets is nooit voordelig, en dat geldt dus ook voor trainen. Teveel trainen of overtrainen kan meer schade dan positieve effecten veroorzaken, dus valt te vermijden. Hieronder volgen zes tekenen die aangeven dat je waarschijnlijk een stap terug moet nemen om er twee vooruit te komen.

Sign #1: Je blijft ziek worden: Als je vaak je trainingen tijdelijk moet stopzetten omwille van ziekte, kan het zijn dat je overtraind deze kans ligt hoger als je vaak dezelfde slechte gevoel of virus krijgt. Wanneer je teveel intensieve trainingen hebt in een korte periode, dan kan je immuniteitssysteem hieronder lijden. Je lichaam heeft te weinig energie over om normale interne functies te onderhouden, waardoor je immuniteitssysteem niet optimaal werkt. Je bent daardoor kwetsbaarder voor verkoudheden, griep, en andere soortgelijke virussen.

Sign #2: Je hebt zeurende pijn, ontstekingen of letsels: Vele denken dat de pijn er gewoon bij hoort, dat je na een harde training pijn moet voelen en gewoon verder moet gaan of dat je anders niet genoeg je best had gedaan. Minder is waar, wanneer je je intensiteit van je trainingen verhoogt verhoogt de kans op onnodige letsels en ontstekingen. Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om zich aan te passen aan de intensiteit van je trainingen, zorg altijd dat je goed opwarmt alvorens je met je intense workout begint.

Sign #3: Je bent constant moe: Na een intense workout heeft je lichaam nood aan herstel en rust. Dit gebeurt het best tijdens je slaap en niet overdag. Indien je dus vaak traint moet je ook veel herstellen, dit zorgt ervoor dat je lichaam meer slaap nodig heeft dan gewoonlijk. Geef je je lichaam niet wat het wilt dan zul je je gedurende de dag vermoeid en lui voelen ongeacht het aantal koppen dat achterover kapt. Dit effect wordt erger naarmate je meer stress hebt. Zorg voor rust en kalmte voor en tijdens het slapengaan en zorg ervoor dat je minimum 8 uur ongebroken slaap hebt en dit dagelijks.

Sign #4: Je bent humeurig: Overtrainen kan tot een daling van de productie van bepaalde hormonen leiden, vooral van catecholamine. Dit kan het sympathische zenuwstelsel aantasten, resulterend in een verhoogd sensitiviteit van stress en prikkelbaarheid.

Gezond en healthy levensstijl om spermassa te krijgen en gratis fitness en sport  tips om snel af te vallen

Sign #5: Je kan niet slapen: Betrap je jezelf op het tellen van schaapjes, draaien en keren, of wordt je veel vroeger wakker dan gewoonlijk? Dan kan je trainingschema hiervan de oorzaak zijn. Overmatige training kan interfereren met je lichamelijke circadiane ritmes, wat dan op zijn beurt kan zorgen dat je niet ongestoord kan slapen. Zorg ervoor dat je elke dag op hetzelfde tijdstip gaat slapen voorafgegaan met dagelijkse routines zodat je lichaam zich onbewust op het ‘slapengaan’ kan voorbereiden, en wordt dagelijks op hetzelfde tijdstip wakker ook tijdens het weekend dus.

Sign #6: Je benen voelen aan als lood: Waarschijnlijk begin je aan je volgende looptraining alvorens je benen volledig zijn gerecupereerd. Indien een lange tijd doorgaat, zal de moeheid van je benen opstapelen, waardoor ze zwaar aanvoelen. Je lichaam heeft nooit de kans gehad om 100% te herstellen. Als je lichaam al voor de training moe is zal je ook niet optimaal kunnen presteren.

Overtrainen kan dus voor veel neveneffecten zorgen, dit kan allemaal vermeden worden door goed op te warmen en je lichaam voldoende kalmte en rust te geven om optimaal te herstellen. Het herstelproces is even belangrijk als het trainen zelf.

Plaats een reactie