Wedstrijden2022-06-29T12:53:47+00:00

Omloop Het Nieuwsblad – 24 februari 2024

De openingswedstrijd op Belgische bodem van het wielerseizoen 2024 is elk jaar opnieuw een dag waar de renners, de wielerteams en uiteraard de wielerfans naar uitkijken. De Omloop Het Nieuwsblad wordt voor de 79e keer gereden. Sinds 2017 behoort deze koers tot de WorldTour wedstrijden. Uiteraard blijft Gent de startplaats om de wielerploegen en hun renners vanuit het Kuipke te zien starten maar de finale is volledig hertekend en tot groot jolijt van vele wielersupporters ligt de “streep” op een boogscheut van het centrum van Ninove.
Deze gewijzigde finale is een nostalgische blik naar Vlaanderens Mooiste of de Ronde van Vlaanderen waar het orgelpunt de opeenvolging van hellingen zoals de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg is.

Kortom menige koersliefhebber zal opnieuw reikhalzend uitkijken naar deze openingsklassieker.

Kuurne-Brussel-Kuurne – 25 februari 2024

Deze wedstrijd wordt altijd gereden op zondag na de Omloop Het Nieuwsblad. Daarom wordt deze wedstrijd wel eens gezien als de herkansing voor diegenen die de dag ervoor gefaald hebben. De 76e editie ondergaat heel wat wijzigingen. Men start in Kortrijk !!

Het 200 km lange wedstrijdparcours wordt voor 75 km over nieuwe, andere wegen gereden dan voorheen – het keerpunt was voorheen Ninove nu wordt het Zottegem zodoende niet alleen de Vlaamse heuvels maar ook enkele nieuwe Waalse hellingen aan bod komen. Het epicentrum verschuift naar Ronse met passages over Kanarieberg – Kruisberg – Hotond met als uitsmijter de Kluisberg en niet meer Nokereberg. Daarenboven wordt er slechts één plaatselijke ronde gereden en niet langer twee. Kortom een vernieuwde KBK, een klassieker om naar uit te kijken !

E3 BinckBank Classic – 22 maart 2024

De internationale kalendercommissie heeft in 2017 deze wedstrijd verschoven van de vrijdag voor de Ronde van Vlaanderen naar de vrijdag voor Gent – Wevelgem. Niettegenstaande dit gegeven zal de 67e editie opnieuw erg spannend blijven met 203 km waarvan 17 km kasseien en 16 hellingen. De finale blijft ook dit jaar ongewijzigd en vanaf de Taaienberg volgt de ene na de andere helling met als finaal slotstuk op een 20 km van de eindmeet de Tiegemberg. E3 Harelbeke of beter gezegd E3 Saxo Classic blijft een koers met als hoofdschotel de Vlaamse Ardennen, draaien en keren en dat is spanning verzekerd. Alle wielertoppers staan ingeschreven op de deelnemerslijst en wordt ook wel eens de mini Ronde Van Vlaanderen genoemd. Kan Wout Van Aert opnieuw deze koers op zijn palmares bijschrijven??
Deze klassieker is een must voor de neutrale wielerfan !!!

Gent-Wevelgem – 24 maart 2024

Deze voorjaarsklassieker Gent – Wevelgem is aan zijn 85e editie toe en behoort tot de top 10 van de gerenommeerde eendagswedstrijden op ons noordelijk halfrond.
De start van deze 233 km lange koers begint in Ieper; loopt meestal richting Kust om nadien de wegen en hellingen in de Westhoek aan te doen. Sinds een aantal jaren rijdt men “over de schreve” om nadien het West-Vlaamse of Noord Franse heuvelland aan te vatten. De meest bekende is de legendarische Kemmelberg.
N.a.v. de herdenking 100 jaar oorlog zijn de “plugstreets” ingevoerd wat de spektakelwaarde sowieso verhoogt. Dit is een wedstrijd voor echte Flandriens met vaak veel wind en stevige kasseistroken.
Kortom alle renners tekenen present voor deze hoogstaande wielerklassieker weliswaar één week voor de Ronde. Hier voelt u van start tot aankomst de wielerpassie !!

Dwars door Vlaanderen – 27 maart 2024

De organisatoren hebben een nieuw elan gegeven aan de 79e Dwars door Vlaanderen. De start van deze wielerklassieker zal alvast tot 2025 in Roeselare plaatsvinden. De gewijzigde datum en het gewijzigde parcours zijn de voornaamste ingrediënten om opnieuw wielerspektakel in de Vlaamse Ardennen te brengen. Deze wielerklassieker verhuist van de woensdag voor Gent–Wevelgem naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen.
De aankomstlijn in Waregem en de “30 ultimo kilometros” blijven dezelfde. Het Vossenhol, de befaamde Holstraat en de gekende Nokereberg blijven aanwezig in de finale.
Alle voorjaarstenoren zullen opnieuw aanwezig aan de start om de eindzege in Waregem op hun naam te kunnen bijschrijven.
M.a.w. met dit prachtig nieuwe wielerverhaal zit u een ganse dag op de eerste rij om dit wielerfeest mee te maken.

Amstel Gold Race – 14 april 2024

De ‘Amstel Gold Race’ is de bekendste Nederlandse ééndaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour klassieker status. Het is een echte klassieker, die al sinds 1966 op de kalender staat. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en een grote hoeveelheid korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. In het AGR-parcours zijn meestal zo’n 30 beklimmingen (Kruisberg – Keutenberg – Eyserbosweg – Bemelerberg…). Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen te lange klimmen of kasseienstroken bevat, maken die factoren hem tot een van de zwaarste World Tour-wedstrijden. Het startschot van de AGR 2024 wordt gegeven op de Markt in Maastricht. De vroegere finish lijn lag lang op de top van de Cauberg in Valkenburg, maar door de parcourswijziging ligt zij even verderop.

Parijs-Roubaix – 7 april 2024

Parijs-Roubaix mag zich wel de klassieker onder de klassiekers noemen. Binnen de serie van klassiekers is deze geliefd en gevreesd om zijn beruchte kasseien. Een Franse journalist benoemde deze klassieker ooit eens als de Hel van het Noorden. Dat was nog kort na de Eerste Wereldoorlog toen het parcours tussen de resultaten van de veldslagen liep. Nu verwijst de Hel naar de bijzonder slecht liggende kasseistroken die een aanslag vormen op de renner en zijn materiaal. Voor de 122e maal wordt deze helleklassieker verreden
Vanuit Compiègne gaan de eerste 100 kilometer noordwaarts over glooiende wegen. Daarna volgen de kasseistroken zich snel op. Met een lengte van enkele honderden meters tot bijna vier kilometer wordt de renner 27 kasseistroken voorgelegd met een totale lengte van ruim 50 kilometer. Bekende kasseienstroken zijn het Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pevele en le Carrefour de l’Arbre. Elke kasseistrook (fr. secteur pavé) krijgt een gradatie in de vorm van sterren waarbij 5 sterren de zwaarste stroken zijn. De finishlijn is getrokken op de wielerbaan van Roubaix.
Incroyable mais vrai !!!

Waalse Pijl – 17 april 2024

Het parcours van de Waalse Pijl gaat over circa 200 kilometer, onderweg worden tien hellingen beklommen, met drie keer de befaamde Muur van Huy. Sinds 1983 ligt ook de finish van de Waalse Pijl op de Muur. In de meeste edities wordt de wedstrijd pas beslist tijdens de laatste klim. Toch biedt het parcours wel mogelijkheden om de koers eerder open te breken. Bijvoorbeeld tussen kilometer 140 en 150; hier volgen snel na elkaar drie hellingen. Tien kilometer verder wacht de Côte d’Ahin, met 2,3 kilometer de langste van de beklimmingen in de Waalse Pijl. Op 30 kilometer van het einde wordt dan de Muur van Huy voor de tweede keer beklommen.
De voorlaatste helling van de dag is de Côte d’Ereffe, een klim van 2,1 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,9 %. Hier ligt nog een kans voor renners die de sprint bergop willen ontlopen. Na de Côte d’Ereffe is het nog elf kilometer tot de finish.
De laatste jaren is het gebruikelijk dat eventuele vluchters in de slotkilometers worden teruggepakt, en dat de groten het in een sprint op de Muur van Hoei beslissen. De Muur van Hoei (of echte naam, chemin des Chapelles), de mythische aankomst van de Waalse pijl, is een straat in het plaatsje Hoei die uitgeeft op het plaine de la Sarte.
Hij heeft zijn bijnaam te danken aan de Waalse pijl, die er drie keer passeert en eindigt op de top. De helling van 26% in een bocht maakt er een van de meest uitputtende passages van in Europa.

Luik-Bastenaken-Luik – 21 april 2024

Luik-Bastenaken-Luik is met 256 kilometer niet uitzonderlijk lang en het aantal hellingen wordt overtroffen door de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. De beklimmingen in de Ardennen zijn echter langer en zwaarder. Bovendien liggen tien van de elf hellingen in de laatste honderd kilometer. De etappe begint in Luik en gaat naar Bastenaken/Bastogne vlakbij Luxemburg en dan weer naar Luik.
De weg gaat langs allerlei Ardense beklimmingen. Wie kent ze niet? De beklimmingen zijn de Haussire, de steile Côte de Saint-Roch in Houffalize, La Redoute, de Stockeu en de Col de Rosier, met 4.4 kilometer de langste beklimming van de dag; als meest tot de verbeelding sprekende hellingen. Als laatste klim op 15 km van de meet ligt La Roche-aux-Faucons. In de voorbije edities nam de koers op deze Roche-aux-Faucons steeds een beslissende wending richting de eindstreep Boulevard d’Avroy.
Deze Ardennenklassieker is een onvergetelijke ervaring wielerplezier.

Go to Top