Zoeken

Zevende proefavond: Champagne René Dumont & Fils

Enige jaren terug ontdekte de wijnmeester deze mooie Champagne en ondertussen werden reeds 2 cuvées geproefd of gedronken tijdens één van onze jaarlijkse «Kapittel en Banket» feesten en die werden steeds naar waarde geapprecieerd. Het idee om een gildenjaar te eindigen met bubbeltjes in het glas, leek ons dus meer dan opportuun. En als die bubbeltjes komen uit de Aube, een champagnestreek die zo weinig verkend wordt want een stuk verderaf gelegen, dan is dat nog beter.

De oudste literatuurvermelding van de wijnbouwersfamilie Dumont dateert van voor de Franse Revolutie! Het champagnehuis René Dumont & Fils, gelegen in het mooie Champignol-lez-Mondeville, werd gesticht begin de jaren 70. Bernard Dumont is verantwoordelijk voor de vinificatie van de champagnes en het is deze sympathieke wijnboer die ons alles over zijn champagnes zal vertellen.

Het Aube-departement bevindt zich ten zuidoosten van de champagnestreek. Het is de streek van de pinot noir. Het merendeel van de wijngaarden is gelegen op de «Côte des Bar». Het wijndomein strekt zich uit over 23 ha wijngaarden ten zuidwesten van Bar-sur-Aube. Het hoogste punt bevindt zich 370 m boven de zeespiegel. Dit verklaart de latere oogstdatum en een verhoogde frisheid van de hier geproduceerde champagnes. De champagnes bezitten hierdoor een betere bewaarcapaciteit. Twee typische bodemsoorten domineren de wijngaard: de “Kimméridgien calcaire” veratwoordelijk voor de fruitige aroma’s (zelfde bodem als in Chablis en deels in Sancerre) en de “Portlandien” (hoger gelegen en verantwoordelijk voor de mineraliteit).

Op het domein past men de “lutte raisonnée” toe waardoor chemische behandelingen tot een minimum herleid worden. Over de vinificatie en de diverse geproduceerde champagnes laten we graag de wijnboer-oenoloog zelf aan het woord! We proeven verschillende cuvées van dit wijndomein waaronder een «Brut Tradition», een «Millésimé», een «Brut Nature», een «Cuvée Douce», een «Rosé», een «Blanc de blancs» en nog enkele verrassingen. Dit champagnehuis heeft mij enorm geboeid door zijn ligging, door de kwaliteit van de geproduceerde cuvées, door de hartelijke ontvangst maar ook en vooral door het professionalisme van de wijnboer. Hier kan men nog iets leren over champagne, die godendrank bij uitstek. Een heel mooie avond in het verschiet en er wordt de leden de kans geboden om na de degustatie een bestelling te doen.

De proefavond gaat door in het EUROPAHOTEL THIRON, Gordunakaai, 59 - 9000 Gent op zaterdag 18 juni 2011 om 19.30 uur. Ontvangst vanaf 19.00u.

Niet-leden van de Commanderij Gent kunnen de proefavond bijwonen als gast op uitnodiging van een lid, mits vooraf ingeschreven te zijn en tegen een bijdrage van 20 €. Het Europahotel vergast ons na de proeverij op “Varkenswangetjes met gruutbier” aan de prijs van 13,50 € per persoon. Wijn voor bij het eten zal zoals gewoonlijk door de Commanderij ter beschikking gesteld worden.