donderdag 20 juni 2013

Presentatie participatievergadering stadsvernieuwing

Op maandag 17 juni organiseerde de stad een grote inspraakvergadering over de toekomst van de binnenstad. Ruim 70 burgers kwamen langs en gaven de stad hun mening over onder meer het binnengebied achter 't Schaliken, het Stadspark, de stationsomgeving en de Markgravenstraat.

Het verslag van de vergadering volgt nog, maar hier kunt u alvast de presentatie opnieuw bekijken.


8 opmerkingen:

  1. Waarom laat je die verdomde lijnbussen niet uit het centrum?Voor die kleine afstanden dat me moet wandelen??
    En wil je terug volk lokken naar de winkelstraat dan bv na 11u geen verkeer er meer door zoals in lier,turnhout,mechelen,enz..
    herentals is een klein stadje he..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens het STOP-principe heeft het openbaar vervoer een belangrijke rol voor de mobiliteit in het centrum van de stad. De stad overlegt regelmatig met De Lijn en bespreekt hier ook eventueel bezorgdheden van burgers die ons gemeld worden.

      In het bestuursakkoord staat een uitbreiding ingeschreven van de zaterdagse winkelwandelstraat met de vrijdagvoormiddag (marktdag). De stad gaat ook een onderzoek voeren naar de mogelijkheid om vensteruren voor leveringen in te voeren.

      Verwijderen
  2. Zou heel graag willen dat de markt niet langer gebruikt wordt als parking, maar wel als een mooi aangenaam stedelijk plein. De meeste steden hebben ondertussen wel begrepen dat dit werkt, ik hoop dat Herentals dat ook snel doorheeft!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het stadsbestuur wil deze legislatuur een onderzoek doen naar de mogelijkheden van het binnengebied achter 't Schaliken. Daarvoor is deze inspraakronde een eerste aanzet. Als in het binnengebied parkeerplaatsen kunnen komen, dan kan er eventueel in de toekomst een deel van de Grote Markt parkeervrij gemaakt worden.

      Verwijderen
  3. Beste allen

    Allereerst compliment voor het stadsbestuur en schepen Mien Van Olmen: de inspraakvergadering was heel geslaagd. Er hing veel dynamiek en een positieve sfeer in de foyer van ’t Schaliken maandagavond en het was heel leuk met die wisselende groepen mede-Herentalsenaren van gedachten te wisselen. Verfrissend! Ik heb nog een aantal ideetjes en bedenkingen die ik graag wil delen (voor de vuist weg):

    - meer groen in Herentals: geef subsidies voor groendaken, groenmuren, plantjes aan de gevels
    - promoot cohousing waar verschillende generaties kunnen samenleven (vergrijzing!)
    - neem dingen in handen als stadsbestuur, laat het initiatief niet alleen aan bouwpromotoren, concreet: steun mensen die samen iets willen opzetten (bv. gezamenlijke burgerprojecten om met enkele gezinnen samen grotere gebouwen te bouwen/kopen/renoveren, dat maakt het voor de jonge gezinnen betaalbaar) er zijn in andere steden (in Nederland, maar ook in Vlaanderen) voorbeelden genoeg van zo’n initiatieven. Er is ook vraag naar, maar de mensen moeten elkaar vinden. De stad kan daarbij helpen. Organiseer een meldpunt, help coördineren.
    - behoud het karakter van de Markgravenstraat, maar laat uitbreiding bv. naar een tweede verdieping toe
    - de Kleine Markt is nu versnipperd, kan daar niet één geheel uit ontstaan?
    - het ‘Voddenkot’: zou een prachtig kunstencentrum zijn (naar analogie met wat Leuven gedaan heeft aan de Vaart), zou het niet mooi zijn als de Kunstacademie, de Muziekacademie, jonge theatermakers, dichters, beeldende kunstenaars… daar een ontmoetingsplaats hadden voor tentoonstellingen, voorstellingen, performances, optredens…? Kan daar geen plaats zijn waar jonge muzikanten kunnen repeteren, optreden, waar mensen elkaar ontmoeten, een terrasje doen, een pintje drinken? Maak Herentals opnieuw aantrekkelijk voor jeugd, geef jong talent een kans. Durf verder te denken dan het commerciële.
    - park aan de kleine Ring: creëer daar ruimtes waar mensen gezelschapsspelen kunnen spelen (bv. een groot schaakbord…), waar mensen moestuinen, kruidentuinen onderhouden, waar plaats is voor bijenhotels en allerhande bouwwerkjes waar mens en dier kunnen vertoeven (inspiratie: Ecocentrum in Mol)
    - organiseer een auto-uitleendienst
    - organiseer een fietsen-uitleendienst
    - zorg voor veilige fiets- en voetpaden (en zorg dat ook mensen met rolstoelen of kinderwagens welkom zijn in de Herentalse straten)
    - de nieuwe wegen naast de spoorweg: omzoom die met bomen en struiken, zodat die strook daar groen blijft (en de bewoners niet te veel geluidshinder hebben van de treinen)
    Ik ben nieuwsgierig hoe het verder loopt!

    Veel groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de vele tips. We bezorgen ze nog mee aan het studiebureau.

      Verwijderen
  4. Ik vrees veel overlast bij het doortrekken van de koeterstraat (langs die zijde van de stationsomgeving) en nog veel langer wachten in de spitstijden om de spoorweg te kunnen oversteken richting ekelstraat + parkeren etc in deze omgeving.
    Nochtans heb ik al vernomen dat er een deel buurtbewoners uit die omgeving ook een bezwaarbrief hadden opgesteld..
    Het kruispunt met de markgravenstraat - koeterstraat is nu al goed uit je ogen kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De stad is zich goed bewust van deze problematiek. We hebben dit dan ook al aangekaart in het overleg over het masterplan. Een van de oplossingen zou een tunnel voor fietsers, voetgangers en personenwagens kunnen zijn. Deze optie is niet opgenomen in het vervolg van het masterplan, maar zit wel in de studie over de verhoging van de spoorwegbrug over het Albertkanaal.

      Verwijderen