Fundatie de Groot Roodhorst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Château de Courrière in Bury is een neo-classicistisch kasteeltje gebouwd rond 1836 door graaf Ferdinand Visart de Bocarmé. Het gebouw is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de Doornikse architect Bruno Renard. Het kasteel ligt in een gedeeltelijk ommuurd park van 3 hectaren met een fraaie oranjerie. Het park wordt ecologisch beheerd.

Sinds 2017 bekommert de Fundatie de Groot Roodhorst zich om het kasteel. Deze stichting heeft tot doel om het kasteel en park ook in de toekomst in stand te houden en organiseert educatieve en culturele publieksactiviteiten. Op de site van de Fundatie vindt u meer informatie over de recente activiteiten en ontwikkelingen van het kasteel.

Bijzonder

Aan de familie Visart de Bocarmé is in Bury een bijzondere geschiedenis verbonden. De familie bezat nog een kasteel in Bury. Hier vermoorde Hyppolyte Visart de Bocarmé in 1850 samen met zijn vrouw Lydie Fougnies zijn zwager Gustave Fougnies. Deze gifmoord baarde indertijd veel opzien. De graaf is ter dood veroordeeld en onthoofd in Mons. Over het proces zijn diverse boeken verschenen.

Het park, de orangerie en kasteel zijn op voorwaarden toegankelijk voor bezoekers. Diverse belangstellenden hebben hiervan gebruik gemaakt. Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands 2014, koos de salon van Château de Courrière als locatie voor zijn prachtige werk voor Stassen Cider. In 2012 bezocht de fameuze Franse actrice Catherine Deneuve Château de Courrière. Onder de button Film ziet u enkele impressies gemaakt door bezoekers.

Op 16 januari 2012 logeerde Maureen Simpson uit Londen op het kasteel. Samen met Bert de Groot overhandigde zij die dag een bijzonder houtsnijwerk aan het museum In Flanders Fields in Ieper. Het houtsnijwerk, waarschijnlijk deel van het altaar, was afkomstig uit de kathedraal van Ieper die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest. Captain King heeft dit bewerkte stuk hout als souvenir meegenomen naar Engeland aan het einde van de oorlog. Maureen Simpson vond het houtsnijwerk bijna 100 jaar later in de boedel van een erfenis.