Maagzuur

Maagzuur is onderdeel van het maagsap dat wordt ingezet bij de vertering van voedsel. Dankzij de slijmlaag (Mucus) is de maagwand beschermt tegen het maagzuur. Als het maagzuur terugstroomt in de slokdarm wordt het als brandend maagzuur ervaren. Het oppervlak van de slokdarm bevat geen beschermende slijmlaag tegen het maagzuur.

Functie van maagzuur

Maagzuur is onderdeel van het maagsap dat wordt gebruikt voor de vertering van voedsel.

Maagsap wordt gebruikt om:

  • voedseldeeltjes af te breken tot kleinere
  • eiwitten en nucleïnezuren te denaturaliseren
  • pepsinogeen om te zetten in pepsine
  • bacteriën te vernietigen

Dankzij de slijmlaag (Mucus) is de maagwand beschermt tegen het zuur. In tegenstelling tot andere oppervlakken.

Brandend maagzuur

In de volksmond wordt gerefereerd aan de term (brandend) maagzuur als via een reflux (terugstroming) maaginhoud in contact komt met het oppervlak van de slokdarm en keel. Deze oppervlakken worden niet zoals de maag beschermd door een slijmlaag. Maagzuur bevat o.a. zoutzuur (HCL oplossing).

Hoe ontstaat brandend maagzuur

Brandend maagzuur ontstaat doordat het zuur terugstroomt in de slokdarm. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Verkeerde vette voeding, langdurig slechte lichaamshouding, direct na de maaltijd, tijdens de slaap, bij voorover bukken en persen zijn mogelijk katalysatoren voor dit proces. Ook kan het zijn dat de sluitspier (sphincter) tussen de slokdarm en de maag niet voldoende functioneert. Dit wordt mede veroorzaakt door het gebruik van koffie, nicotine chocolade en alcohol.

Klachten bij maagzuur

Als maagzuur in de slokdarm komt kan een brandend drukkend gevoel achter het borstbeen ontstaan. Uitstralend naar de rug en tussen de schouderbladen eventueel gepaard met hoesten of een zuurbrok in de keel zijn de symptomen die in eerste instantie kort zullen zijn. Naarmate het maagzuur vaker en langer in contact komt met de slokdarm zullen de klachten heftiger worden. Met name na de maaltijd, tijdens de slaap, door voorover bukken, persen en knellende kleding komen deze maagzuur klachten vaker voor. Bij zwangerschap en overgewicht wordt de druk op de maag groter, waardoor het maagzuur naar de slokdarm kan stromen.

Gezonde leefstijl

Gezonde voedingsgewoontes dragen bij aan het effectief functioneren van de spijsvertering en verlagen het risico op klachten. Door transvetten en snelle koolhydraten te minderen en gezonde vetten en proteïnen te meerderen neemt je vitaliteit toe.

Wist u dat

  • de keel en de slokdarm geen beschermende slijmlaag hebben, waardoor maagzuur bijtend werkt
  • bij diabetes de zuurgraad in de twaalfvingerige darm te hoog wordt
  • bij sommige mensen de sluitspier van de maag niet goed functioneert
  • de pH-waarde van maagzuur varieert van 1,35 – 3,5
  • maagzuur wordt geproduceerd door maagwandklieren (cellen in het slijmvlies)
  • het maagzuur in de twaalfvingerige darm geneutraliseerd wordt door natriumbicarbonaat wat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd door de alvleesklier

Lees meer

Niets op deze site is bedoeld ter vervanging van medisch advies of behandeling. Onderwerpen zijn informatief bedoeld, niet ter vervanging van informatie door de reguliere medische gezondheidszorg. Als er gezondheids problemen zijn dient men altijd doktersadvies in te winnen.