Pagina's

maandag 31 januari 2011

Poëzie in de bib van Neeroeteren


Tot begin vorige week konden de bezoekers in de bib van Neeroeteren stemmen op de ingediende werkstukjes van de klassen die tijdens het eerste trimester deelnamen aan Creatief bezig met poëzie.

De twee winnende klassen zijn 4B  van Marie Hélène Aangeveld en 5A  van Stella Clijsters.

Op donderdag 27 januari (Gedichtendag) trok vzw De Verhalenkist naar de bib van Neeroeteren om er samen met deze winnaars op zoek te gaan naar de dichter en beeldend kunstenaar in zichzelf! Na een kort gesprek over wat poëzie zou kunnen zijn, bekeken we samen een aantal visuele gedichten. Dit zijn gedichten in combinatie met een beeld, waarbij het beeld mee betekenis geeft aan het gedicht. We keken onder andere naar een stripgedicht van Edward van de Vendel en Fleur de Goede, naar gedichten van Joke van Leeuwen en van Hans en Monique Hagen met illustraties van Marit Törnqvist. Hierna gingen de vijfde klas "Oeterveld" en juf Stella heel gezwind aan de slag: ze schreven eerst zelf een naamgedicht. Dit is een gedicht waarbij de eerste letter van elke regel een woord vormt. Dit kan je eigen naam zijn, of een hobby. Een voorbeeldje.

Hannes is mijn naam
Apart ben ik
Nooit ben ik stom
Naar de tennis gaan
Eerlijk ben ik
Super ben ik

Dan bedachten de kinderen een beeld dat bij hun naamgedicht paste. Ze mochten hierbij verschillende materialen en technieken gebruiken zoals collage en stempelen. Voor een aantal kinderen was ecoline, een soort waterige, gekleurde inkt, een mooie ontdekking!

In de namiddag kregen de leerlingen van de vierde klas "Oeterveld" met juf Marie Hélène de opdracht een fantasiedier uit twee bestaande dieren te verzinnen. Een giraf en een slang werd bijvoorbeeld een girang. Ze fantaseerden over dit dier (wat zou het eten, hoe zou het eruit kunnen zien,...) en daar schreven ze dan een gedicht over. Tenslotte maakten ze er prachtige illustraties bij. Ook zij gebruikten verschillende materialen en technieken.

Het resultaat? Twee heel creatieve workshops, een leuke reis door dichtland en prachtige gedichtenposters!  Hier kunnen jullie de foto's bekijken!

Taalstimulering voor anderstalige kleuters: ‘De bibliotheek’

Op zaterdag 29 januari waren de kleuters weer talrijk aanwezig voor een sessie van ons taalproject voor anderstalige kleuters.

Juf Anneleen werkte ditmaal het thema ‘De bibliotheek’ uit. Eerst en vooral was het de bedoeling dat de kinderen enkele gedragsregels leerden die van toepassing zijn in de bib. Dit werd aangebracht d.m.v. het volgende spelletje: als de regel die de juf voorlas klopte volgens de kleuters, staken de kinderen een groene lachende smiley in de lucht. Als de regel niet juist was, gebruikten ze een rode droevige smiley.

Vervolgens las de juf het verhaaltje Bibi gaat naar de bieb voor. Aan de hand van de mooie prenten in het boek, bracht de juf enkele nieuwe woordjes aan.

Opdat de kinderen onze eigen bib beter zouden leren kennen, deed juf Anneleen beroep op een fotospel. De anderstalige kleuters moesten proberen om de foto’s te benoemen en ze vervolgens op de bijhorende plaats in onze bibliotheek op te hangen.

Daarna was het tijd voor een pauze met een koekje en een drankje. En tenslotte hebben de kinderen nog een mooie bladwijzer geknutseld!



Onze volgende sessie vindt plaats op 12 februari 2011. Tot dan!

Nieuwe boeken

Het rek met nieuwe boeken is weer aangevuld met heel wat aanwinsten. De nieuwe John Grisham bijvoorbeeld, of Smoorverliefd, het boek van Hilde Van Mieghems nieuwe film.

In de lijn van De jongen met de gestreepte pyjama is nu De vioolbouwer van Auschwitz van Maria Angels Anglada verschenen, terwijl wie Jonathan Littells De welwillenden heeft gelezen zeker ook HhhH oftewel Himmlers hersens heten Heydrich eens proberen. In deze historische roman, die net de Franse Prix Goncourt du premier roman heeft gewonnen, probeert Laurent Binet zo getrouw mogelijk de moord op SS-boegbeeld Reinhard Heydrich door het Praagse verzet te reconstrueren. Het bijzondere aan het boek is dat Binet voortdurend ook zijn eigen onderzoek onder de loep neemt en zich de vraag stelt hoe "waar" een historisch verhaal kan zijn.

Andere interessante nieuwe titels zijn o.a. Sangrita en tequila over het leven van schilderes Frida Kahlo, Verliefde zielen over de complexe relatie tussen twee mensen die allebei met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis worstelen, Marc Diddens Het verdriet van de mediawatcher, en Luka en het levensvuur, een adoslescentensprookje van de hand van Salman Rushdie.

Verder zijn er natuurlijk ook weer een hele hoop nieuwe non-fictie boeken. Eentje daarvan dat zeker extra aandacht verdient, is Maffia export van Francesco Forgione. De gewezen voorzitter van de Italiaanse antimaffia commissie brengt met dit boek een uitgebreid rapport naar buiten over de maffia, waarin hij het niet schuwt om naam en toenaam van de betrokkenen te noemen - ook van de Belgische vertakkingen!

Dat en nog veel meer vindt u bij de nieuwe boeken. En bovendien zijn er ook weer nieuwe dvd's beschikbaar, met op kop Inception, de grote bioscoophit van 2010!

zaterdag 29 januari 2011

Luisterkabinetten: kinderen ontdekken klassieke muziek



Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden we de voorbije weken weer enkele Luisterkabinetten in de bib van Maaseik. Sofie van Muzemix had muziek meegebracht van zes componisten. Door middel van een puzzel liet ze de leerlingen van het derde leerjaar luisteren naar de emoties in de muziek, de verschillende instrumenten benoemen en tussendoor vernamen de kinderen leuke weetjes over de uitvoerders.


Een plezante manier om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek! Bekijk hier de foto's.

vrijdag 28 januari 2011

Reisbabbel in de bib van Heusden-Zolder

Graag breken we vandaag een lans voor een tof initiatief van onze collega’s. In de bib van Heusden-Zolder kan je op zaterdag 26 februari terecht voor een Reisbabbel, een soort ‘alternatieve’ reismarkt voor actieve reizigers. Het achterliggende principe is een beetje vergelijkbaar met dat van de gerenommeerde reisbeurs die Wegwijzer vzw (uitgever van het tijdschrift Reiskrant) jaarlijks in Brugge organiseert.

Reizigers informeren reizigers: dat is het motto!

Hou je van actieve vakanties? Stippel je graag alles zelf uit? Dan kunnen de ervaringen van andere reizigers een belangrijke bron van informatie zijn. Welke boeken en kaarten zijn er voorradig over de gewenste bestemming? Waar vind je een goed hotelletje, een toffe lokale gids, een niet te missen bezienswaardigheid, een aan te bevelen restaurant, een uitstekende route, een ideale dagindeling?

De bib van Heusden-Zolder zocht en vond een aantal ervaren wandelaars en fietsers die hun ervaringen graag met je willen delen. Op die manier krijg je meteen alle praktische informatie mee!

Fietsen kan je nergens beter dan in België en omstreken. Waar is het fietswegennet beter uitgebouwd dan hier? De volgende enthousiaste fietsreizigers staan voor je klaar.

Naar Duitsland en Nederland met Pauli (jawel, de Pauli van onze bib) en Wim
Naar de westkust van de Verenigde Staten, de oostkust van Spanje of met fiets en trein van Hasselt naar Zuid-Italië met Leentje
Naar Denemarken met Ludo en Rik
Lange afstandsfietsen in combinatie met treinvervoer door Duitsland en Mallorca met Guido
Van hier naar Budapest met Marcel en Godelieve
Naar Noord-India en Nepal met Mieke en Danny
Avondfietsen, wielerschool en BMX-en op het circuit van Zolder met Marc en Gil

Wandeltips krijg je ook.

In Oostenrijk, Zuid-Limburg en Nederlands-Limburg met Maarten (van onze bib!)
Door Limburg met Danny
Te voet naar Compostella, van Saint-Jean Pied de Port tot Muxia met Katelijne

Praktische info lees je op de website van de gemeente Heusden-Zolder.

Pauli en Maarten zijn dus aanwezig namens onze bib om hun ervaringen uit te wisselen. Wij willen hierbij alvast verklappen dat we eraan denken om volgend seizoen ook iets dergelijks in de bib van Maaseik te organiseren.

Heb jij interessante reiservaringen die je met gelijkgestemden wil delen? Laat het ons weten! Alle tips zijn welkom!

dinsdag 25 januari 2011

Herman de Coninckprijs 2011 voor het Beste Gedicht

Boek.be, Radio 1, Canvas, Cobra en De Standaard riepen samen alle poëzieliefhebbers op om mee te stemmen voor het Beste Gedicht. Ruim 4.300 mensen brachten hun stem uit op één van de vijf genomineerde gedichten. De details hierover communiceerden we vorige week in deze blogpost.

‘Uitgesproken’ van Marc Tritsmans (uit de bundel 'Studie van de schaduw') won overtuigend met 1.654 voorkeurstemmen.  Haal op Gedichtendag (donderdag 27 januari)  de GRATIS  poster met het winnende gedicht  op bij één van de deelnemende boekhandels. In Maaseik zijn dit Boekhandel 'Van Venckenray' en 'Standaard Boekhandel', beiden gelegen in de Bosstraat. De poster werd ontworpen door Gert Dooreman.  Spring meteen ook even binnen in de bibliotheek en laat je inspireren door onze poëtische blikvangers! Meer info over de Herman de Coninckprijs lees je hier.

maandag 24 januari 2011

Geslaagde eerste editie van ‘Toast Literair’


Een vijftigtal geïnteresseerden zakten gisteren af naar de bib van Maaseik voor de eerste editie van Toast Literair, een evenement dat het Davidsfonds in heel Vlaanderen organiseerde. Wij zijn blij dat we mochten samenwerken met Davidsfonds Maaseik bij de organisatie van deze gezellige en leerrijke voormiddag. Eddie Niesten putte in zijn geanimeerde lezing uit zijn laatste boek Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden. Voor de pauze kregen we een stukje geschiedenis voorgeschoteld. De typisch Vlaamse keuken zoals wij ze vandaag kennen bestaat uit een creatief samenraapsel van heel uiteenlopende, historische invloeden. Vier belangrijke groepen hebben doorheen de geschiedenis hun stempel gedrukt op onze eetcultuur: de adel, de kloosters, de boeren en de stedelijke burgerij. We kregen interessante voorbeelden en anekdotes hieromtrent te horen. Na de pauze werd ingezoomd op een aantal producten: vlees, vis, groenten, fruit, zuivel en niet te vergeten de genotsmiddelen zoals bier en zoetigheden. Van Maaseik kennen we allemaal de knapkook als typisch streekproduct. Nader onderzoek wijst uit dat de specifieke inbreng van Maaseik overwegend in de categorie zoetigheden thuishoort. Boeiend allemaal en wie zich verder in dit onderwerp wil verdiepen bevelen we het boek Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden van harte aan. In de jeugdafdeling lazen enkele leerlingen uit het College van Maaseik voor uit zelfgemaakte prentenboeken. Spijtig dat er zo weinig kindjes kwamen opdagen, want de verhaaltjes en bijhorende illustraties waren beslist de moeite. Alles bij elkaar zijn we heel tevreden over deze Toast op 2011. Wordt volgend jaar zeker vervolgd! De foto’s kan je via picasa bekijken:  link 1 en link 2.

donderdag 20 januari 2011

Handleiding zelfbedieningsbalies


Het gebruik van de zelfbedieningsbalies in de bibliotheken van Maaseik en Neeroeteren is heel eenvoudig, maar de aanwijzingen die op het scherm verschijnen moeten wel correct gevolgd worden. Om het jullie extra gemakkelijk te maken heeft collega Jan een prachtige 'stap-voor-stap' handleiding in elkaar gebokst. Die kleine folder wordt vanaf nu aan elke nieuwe bezoeker meegegeven. Wens je ook een exemplaar? Vraag ernaar bij je volgend bibbezoek of haal de digitale versie binnen via deze link.

woensdag 19 januari 2011

Gezocht: Luistergrage oortjes!


Spring eens binnen in de bib van Maaseik en geniet van een mooi verhaal. Volgende woensdag wordt er voorgelezen uit de beste prentenboeken van het afgelopen jaar!

Woensdag 26 januari 2011 om 14.00 uur

Deze voorleesmomenten zijn bestemd voor alle kinderen. Mama's en papa's kunnen ondertussen grasduinen in het uitgebreide aanbod van de bib, de krant lezen of een kopje koffie drinken.



Gelezen: ‘Kill your friends’ van John Niven


'Girlpower. Doe me een plezier, godsamme. Hoewel, de komende jaren zal een stel van deze hoeren succes gaan boeken. Geen twijfel mogelijk. Als je iets leert in de business van waardeloze rotzooi aan het Grote Britse Publiek verkopen is dat ze werkelijk alles slikken. Rotvoedsel, rot-tv, rotbands, rotfilms, rotwoningen. De grootst mogelijke troep gaat gewoon naar binnen. Hoe waardelozer je het maakt – een slap aftreksel van een slap aftreksel van wat sowieso al een waardeloos idee was – hoe gretiger ze het met een paplepel naar binnen werken, van de vroege avond tot de late avond, tot in de eeuwigheid. Het is te lekker.'

Kill your friends, de debuutroman van de Britse auteur John Niven wordt op de kaft voorgesteld als een ‘zwarte komedie over de muziekindustrie’, een vlag die de lading in dit geval op overweldigende wijze dekt. Steven Stelfox heeft er als A&R-manager bij een platenfirma een succesvolle carrière opzitten. A&R staat voor 'artist and repertoire', een  job die in theorie bestaat uit het ontdekken en begeleiden van nieuw talent. In de praktijk is het echter al seks en drugs en…. ‘rock and roll’? Nee, de muziek dient enkel als alibi om zoveel mogelijk poen te scheppen. ‘Grote vette hits’ moeten de boel draaiend houden. De vinger op de pols houdt Steven door snel even wat hitlijsten door te nemen en af en toe van de pornokanalen weg te zappen naar MTV of VH1.

'Een hit die elke achterbuurtschlemiel, kakker, zwerver, bal, oma en foetus van het land de komende maanden meezingt.'

We zitten ondertussen diep in de jaren negentig - 1997 om precies te zijn - en het tij lijkt voor Steven te keren. Successen blijven uit, andere A&R managers passeren hem (puur geluk, want het zijn allemaal even grote ‘nitwits’). Steven Stelfox ontpopt zich in dit klimaat als een gestoorde schurk die alles en iedereen hartgrondig haat, waardoor een moord meer of minder er verder niet toedoet. De wereld van decadente feestjes en exclusieve muziekbeurzen vol coke en loslopende scharrels waarop hij zijn lusten kan botvieren is de enige die hem kan bekoren en dat zal de lezer van dit boekje geweten hebben! Op elke bladzijde wordt er minstens iets of iemand afgezeikt (sorry voor het aangepast taalgebruik), gesnoven, gevloekt of gerampetampt. Voor sommige lezers zijn deze vulgariteiten waarschijnlijk van het goede teveel. Vooral de vrouwen moeten er regelmatig aan geloven. Zouden Debbie Harry (Blondie), Cher of Geri Halliwell kunnen lachen met de rol die ze hier toebedeeld krijgen?

'Cher …als ze zeventig is? Die nog probeert mee te komen door met haar neptieten te schudden? Met een enorme uitgelubberde kut? En een gezicht als een emmer gesmolten cement? Rot toch op.’

Er figureren nog meer ‘echte’ artiesten, bekende namen maar ook obscure bandjes die het volgens deze of gene in de branche helemaal gaan maken. Steven houdt zich bezig met ‘The Songbirds’, een derderangs doorslagje van the Spice girls, waarvan met behulp van echte songschrijvers, studiomuzikanten, stylisten, visagisten, dansleraars en persmensen misschien nog iets te maken valt.

'Ze zijn allemaal tussen de zeventien en de twintig, allemaal lekker... maar wel met die ordinaire stoephoerlook. Het zijn genetische tijdbommen, DNA-Semtex. Op hun zevenentwintigste verjaardag zullen ze in gedrochten exploderen.'

Woodham, de inspecteur die Steven à la Columbo blijft lastigvallen na één van zijn moorden is gelukkig zelf een ‘would be’ popster, gemakkelijk te paaien dus met een waardeloos contract.

'Een minpuntje is natuurlijk wel dat ik vervolgens naar de ongelooflijke hoeveelheid lulkoek moet luisteren die deze sufkut spuit: ...dat zijn - inmiddels overleden - vader zijn drang om muziek te maken nooit heeft begrepen. "Hij vond het tijdverspilling," zegt Woodham triest, en opeens word ik overvallen door een grote genegenheid voor zijn vader, voor de oude Woodham, die zo verstandig was om zijn nietsnut van een zoon te vertellen wat ze eigenlijk allemaal te horen moeten krijgen: "Zoek toch een baan, stomme eikel." '

De manier waarop Steven op het eind een constructie in elkaar zet om wraak te nemen op alle hinderlijke individuen uit zijn directe omgeving is subliem maar ook heel ‘over the top’. Ook de strategie om van de agressieve en geldverslindende rapper Rage ondanks alle tegenslag toch een succesnummer te maken is grandioos, hoewel ver de schaamte voorbij.

Alles bij elkaar wordt in ‘kill your friends’ de Britse muziekindustrie flink te kakken gezet door een insider, want John Niven was zelf tien jaar werkzaam als A&R manager. Als slechts 10 % van het wereldje dat hier beschreven wordt strookt met de werkelijkheid, dan nog blijft het hallucinant. We kunnen stellen dat het gelukkig gaat om een tijdperk dat voorbij is, hoewel niemand op dat moment kon vermoeden dat de hele muziekindustrie kort daarna volledig op apegapen zou gaan liggen dankzij het internet.

Kortom: hoewel bij momenten afstompend in zijn volgehouden ranzigheid vond ik Kill your friends een heel vermakelijke roman. Hieronder een interview met de auteur, waarin hij het ook heeft over zijn volgende boek ‘the amateurs’.

dinsdag 18 januari 2011

In het kielzog van Darwin


Vorig jaar het schitterende Canvas-programma Beagle: in het kielzog van Darwin gemist? Of zo hard onder de indruk dat je alles nog eens opnieuw wil beleven? Dat kan, want de reeks is eindelijk op dvd uitgebracht en kon natuurlijk niet in onze collectie ontbreken.

Voor het programma sloegen Nederlandse, Belgische en internationale wetenschappers de handen in elkaar om Darwins beroemde reis met zijn schip de Beagle nog eens over te doen. Onder hen Charles Darwins eigen achterkleindochter en Dirk Draulans, Vlaanderens grootste voorplantingsexpert.


Hun reis is uitermate boeiend, maar wordt vooral ook gebruikt als kapstok om allerhande interessante verhalen over natuur en wetenschap aan op te hangen. In de tv-afleveringen vormde dit al een grote meerwaarde, in de dvd-uitvoering nog veel meer. Ontdek als bonusmateriaal bijvoorbeeld de Nederlandse radioreportages waarin nog veel dieper wordt ingegaan op de lange voorgeschiedenis van Darwins ontdekkingen. Een ruim voorsmaakje is beschikbaar op de officiële website van het programma.

Naast de dvd's en het bijbehorend boek van de reeks vind je in onze bib ook Dirk Draulans' persoonlijke Beagle-dagboek, plus natuurlijk een schat aan informatie over Darwin en de evolutietheorie.

maandag 17 januari 2011

Kies je favoriete gedicht!

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Gedichtendag reikt Boek.be met steun van de Provincie Antwerpen voor de vijfde keer de Herman de Coninckprijzen uit. Bepaal mee wie de Herman de Coninck Publieksprijs 2011 verdient! Je kan online stemmen tot en met 21 januari! Dit zijn de vijf genomineerde gedichten.

‘Zij’ van Johan de Boose (uit ‘Geheimen van Grzimek’)

Zij breekt wakker en spoelt aan
als iemand die verbeten op
de ramen tikt met druppels
uit het noorden en verlangen.

Zij zegt: Ik kan niets lichters
dan dit lichaam geven.
Zo licht dat het verglijdt
nog voor ik het kan nemen.

Ik zeg: Ik kan niets groters
doen dan in je ondergaan,
zoals vermoeide warmte ’s avonds

in je zinkt. Ik droomde dat
het sissen in je duren bleef
en dat ik in je leerde zwemmen.

(Oostende)

‘Süsze Stille’ van Marleen de Crée (uit ‘het is niet de lava’)

de winter speelt zijn parten.
staat op hoge poten te blikkeren.
bloed bevriest. woorden stollen
In de mond. stilte in het hart.

het wachten is begonnen, een rimpel
in de sneeuw. takken zingen de
droge noten. stemmen staan strak.
de een gaat niet naar de ander.

wit verslaat het zwart. ijs dooft
het water, stropt de keel, sluit.
in het donker glinstert het wak.

geen enkel geluid dwaalt nog
over de vlakte. we zwijgen
nu samen, ademen in, ademen uit.

‘Klooster San Jeronimo, Belém’ van Stefan Hertmans (uit ‘de val van vrije dagen’)

Je kunt je leven elk ogenblik
opnieuw beginnen door niets
meer te willen dan dit nu:

blauw en geel, luchtsteen en zand,
de schaduw van een zuil en
stemmen op een gang.

Kijk naar het vluchtige:
het lui zoemende vliegtuig in
de smetteloze dag glijdt met
zwaluwen en meeuwen
over het dak.

Een kind roept je naar deze uren,
denk aan druppelend water,
aan eeuwen zonder mens.
Word stil als oud gesteente.

Het is nu.

‘Uitgesproken’ van Marc Tritsmans (uit ‘Studie van de schaduw’)

praat met mij en doe dat
honderduit, vertel me zwijgend
waarover een leven gaat
hoeveel tederheid er nodig is
en adem gulzig tot het eind

spreek dit lichaam zonder
een spoor van schroom, spreek
het, spel het volledig uit
laat me duizelen breng me
in totale ademnood geef je

eindelijk helemaal bloot
Bij aquarellen van Caren van Herwaarden.

‘MDDLPNT’ van Joke van Leeuwen (uit Hoe is 't, Gedichten in 't stad)

dit is het middelpunt van de wereld
het middelpunt is van steen en adem
is een mond met een mening
een vraag die fladdert
is alles hard zwijgend door horen groeien
is randen vermoeden en rafels en kanten
is ongeduld neerleggen en er naar kijken
dit is het middelpunt van de wereld
jazeker sta er maar op

Op dinsdag 25 januari maakt Boek.be de winnaar bekend. Het winnende gedicht wordt in een mooie Gedichtenposter gegoten en tijdens de Gedichtendag, die dit jaar plaatsvindt op donderdag 27 januari, gratis uitgedeeld in de boekhandels. Breng hier je stem uit en maak kans op een boekencheque van € 25!

Meer info: Boek.be

dinsdag 11 januari 2011

Nieuwe dvd's


Deze week worden er weer heel wat nieuwe DVD's op u losgelaten, waaronder enkele grote namen. Sex in the city 2 bijvoorbeeld, of Salt, de spannende actiethriller met Angelina Jolie. En ook de kleintjes worden verwend met Shrek 4 en Toy Story 3!

Bij de tv-series springen vooral het zesde seizoen van House M.D. en van Desperate housewives in het oog. Een nieuwe serie is Sons of anarchy, waarin de makers van The Sopranos hun licht laten schijnen over een ruige motorbende.

Verder nog vele uiteenlopende films, van Werner Herzogs klassieker Fitzcarraldo tot het Spaanse Tempus Fugit, over een saaie stripverzamelaar die de wereld moet redden. Of al die mooie Franse titels, zoals La vie est un long fleuve tranquille, Va, vis et deviens of Rien de personnel ... Het is natuurlijk slechts een kleine greep uit de grote selectie nieuwe DVD's die op u ligt te wachten!

maandag 10 januari 2011

Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden!

Op zondag 23 januari gaan we samen met  Davidsfonds Maaseik de culinaire toer op in de bib van Maaseik. Auteur Eddie Niesten is onze gast. Hij gaat het hebben over zijn laatste bestseller Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden Eddie Niesten heeft tijdens de voorbereidingen voor dit boek heel Vlaanderen doorkruist en is overal verrassende en boeiende weetjes over de Vlaamse keuken tegengekomen. Welke dingen vinden wij al eeuwenlang lekker? Vlees, vis, zuivel, fruit, groenten, zoetzuur (azijn, mosterd, honing, suiker) en genot (bier, chocolade, jenever) komen allemaal aan bod! Laat je onderdompelen in de rijkdom van onze (streek)gastronomie en ontdek de achtergrond en geschiedenis van typisch Vlaamse producten en hoe ze gebruikt kunnen worden in de keuken. Van de appelteelt in Haspengouw tot de hoppescheuten in de regio van Poperinge! Ontdek de bijzondere kantjes van dagelijkse kost en feestmenu’s en u zal begrijpen waarom er in Vlaanderen zo lekker gegeten wordt.

Goesting in Vlaanderen: wat wij al eeuwenlang lekker vinden (2009) is een uitgave van het Davidsfonds. Eddie Niesten is verbonden aan het Centrum Agrarische Geschiedenis in Leuven. Hij publiceerde diverse boeken over België, de Belgische landbouw en gastronomie. Hierbij een overzicht van zijn boeken die in de bibcollectie beschikbaar zijn.

Ook goesting gekregen om deze gastronomische reis door Vlaanderen te maken?

Toast Literair vindt plaats op zondag 23 januari 2011 van 10:30 tot 12:30 uur in de bib van Maaseik. Het volledige programma lees je hier.  De toegang is gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. Dit kan tot en met 17 januari 2011.

Tel.: +32 89 564 074 (bibliotheek) of +32 89 568 886 (Davidsfonds)
Email: maaseik@bibliotheek.be  of maaseik@davidsfonds.net

zaterdag 8 januari 2011

Nieuwe strips


Het nieuwe jaar begint goed met een nieuwe levering strips. Naast de nieuwe Suske en Wiske, Blake en Mortimer, De rode ridder, etc... zijn er ook weer heel wat nieuwe dingen te ontdekken.

Mijn jaar bijvoorbeeld. Deze reeks volgt de belevingswereld van de achtjarige Capucine, een meisje met het syndroom van Down. De verraderlijk eenvoudige beeldtaal van de Japanse grootmeester Jiro Taniguchi maakt er een bijzonder aangrijpend verhaal van.

Andere nieuwe reeksen zijn Hollywood, over de mythische beginjaren van de filmstad, Oorlog en liefde, de piratenstrip Barracadu en de Graphic Classics van uitgeverij EPO. In deze laatste reeks worden klassiekers uit de wereldliteratuur in een mangajasje gestoken waar je in een mum van tijd doorheen raast. Geen substituut voor het echte werk natuurlijk, maar wel een goede introductie en vooral: leuke graphic novels! De eerste twee titels zijn Oorlog en vrede van Tolstoj en Het kapitaal van Marx.

Er is ook goed nieuws voor de fans van Thorgal, want voor hen hebben we twéé nieuwe strips! De reguliere reeks gaat verder in De slag van Asgard, terwijl de verleidelijke Kriss van Valnor met Ik vergeet niets haar eigen spin-off in gang zet.

vrijdag 7 januari 2011

Internet voor senioren


Donderdag 20 en 27 januari 
van 9.00 tot 11.30 uur in de bib van Maaseik 

Binnenkort starten we in de bib van Maaseik weer met enkele kleine computercursussen voor senioren. Internet is in onze samenleving niet meer weg te denken. De dag van vandaag blijft er haast niets meer over dat niet op de informatiesnelweg terug te vinden is. Bedrijven, verenigingen, kranten, openbare besturen,... elk hebben ze hun eigen stek op het “mondiale web”, dat ondertussen een onmisbare bron van informatie is geworden. Hoe hou ik het hoofd boven water in dit overdadige informatieaanbod? Doe ik dit via Google of andere zoekmachines en welke zoektermen gebruik ik het best om te vinden waarnaar ik precies op zoek ben?

Internet is echter niet enkel een onuitputtelijke bron voor wie naar allerhande informatie op zoek is, het is ook een handig communicatiemiddel. Hoe beheer ik efficiënt mijn e-mail? Hoe werken die sociale netwerksites zoals facebook precies en wat kan ik er allemaal mee? Waar kan ik interessante filmpjes bekijken of muziek beluisteren en hoe deel ik mijn eigen foto’s met vrienden of familieleden?

Internetbankieren, hoe werkt dat? Tegen welke gevaren (vb. virussen) moet ik mij beschermen?

Tijdens de initiatiecursus 'internet voor senioren' leer je op eigen tempo het wereldwijde web verkennen. Kortom: de absolute basis van het internet kom je te weten tijdens deze twee voormiddagen. Er wordt daarbij vooral stilgestaan bij de dingen die je graag wil weten of die je persoonlijk het meest interesseren.

Docent: Martin op’t Roodt
Deze cursus wordt georganiseerd i.s.m. Cultuurcentrum Achterolmen. Praktische info lees je hier.

Meld je aan via jacques.dalemans@maaseik.be (tel.: 089 / 569 951).

donderdag 6 januari 2011

Uit de oude doos!

We kregen deze week een leerzaam knipsel binnen dat we graag met onze bloglezers willen delen! Maak kennis met de bib van Maaseik in andere tijden, toen iedereen het nog had over 'De Boekerij'! Weet iemand in welk jaar we onderstaande tekst moeten situeren?

woensdag 5 januari 2011

Gelezen: ‘de klap’ van Christos Tsiolkas

Christos Tsiolkas is een Australische schrijver met Griekse roots. Zijn vierde roman de klap veroorzaakte een enorme hype ‘down under’ en bezegelde meteen ook zijn internationale doorbraak met o.a. een nominatie voor de prestigieuze Man Booker Prize 2010.

Het uitgangspunt?
Een man slaat op een barbecuefeest een kind dat niet het zijne is. Het 4-jarige jongetje stond namelijk op het punt het (al iets grotere) zoontje van de man op de kop te kloppen met een cricketbat.

Deze ‘klap’ heeft een dramatisch effect op de aanwezigen. Iedereen wordt gedwongen een standpunt in te nemen. Was de klap terecht, vermits het kind zich ernstig misdroeg of gaat het om kindermishandeling? De moeder van het jongetje is in elk geval overtuigd van het laatste en besluit om er de politie bij te halen en er een rechtszaak van te maken.

Rond dit gegeven bouwt  Christos Tsiolkas een roman van 453 pagina’s. In acht hoofdstukken volgen we het verdere verloop vanuit het standpunt van telkens een andere aanwezige (vier vrouwen en vier mannen). De personages fungeren allemaal als typetjes die hun eigen plaats innemen in de culturele smeltkroes van grootstedelijk Melbourne. Aan variatie in achtergrond, sociale klasse, leeftijd of seksuele geaardheid is er in elk geval geen gebrek. We maken o.a. kennis met Engelse en Griekse migranten, een Indiase vrouw, een Aboriginal die zich tot de islam bekeerd heeft, een jonge homoseksueel en een meisje waarvan de homoseksuele vader aan aids overleden is. De lezer wordt ondergedompeld in het woelige leven van al deze mensen, waarin overspel, huiselijk geweld, drugs, alcoholisme, abortus, racisme en seksisme afwisselend de toon aangeven. Normen en waarden staan onder grote druk, net als de loyaliteit t.o.v. familiebanden en 'levenslange' vriendschappen. Hier wordt beslist geen fraai beeld geschetst van de moderne Australische maatschappij!

'De klap' heeft wat weg van een televisiesoap. De personages lijken stuk voor stuk getypecast. De mannen hebben allemaal gewelddadige, oversekste trekjes, het machismo viert hoogtij. De vrouwen komen er niet veel beter uit: leugenachtig, vals of overspelig. De hysterische hippiemoeder Rosie en haar aan alcohol verslaafde man Gary staan voor het ‘white trash’ segment van een dolgedraaide samenleving, waarin stuurloze jongeren vluchten in de roes van seks en drugs.

De auteur bouwt het verhaal mooi op, maar het boek had een heel stuk dunner mogen zijn. Bij elk personage komt het seksleven uitgebreid aan bod met expliciete, soms ronduit ranzige scènes, waarbij weinig aan de verbeelding overgelaten wordt. Verder is er overmatig veel aandacht voor uiterlijkheden die weinig ter zake doen. Een aantal langdradige en inspiratieloze beschrijvingen van situaties, lichaamskenmerken, kledij en plaatsen hadden er voor mijn part grotendeels uitgeknipt mogen worden. Ze werken niet bevorderlijk voor de vaart van het geheel, net als sommige flauwe dialogen. Waarom moet het geslagen jongetje Hugo zo een vreselijk ettertje zijn doorheen het hele boek? Ik vermoed dat de handen van ongeveer elke lezer gaan jeuken bij het gedrag van dit kereltje. Waarom moet Harry (die het kind de klap bezorgt) ook voor de rest zo nodig een brute, gewelddadige, lompe en seksistische macho zijn? Waarom is de moeder van het jongetje zo een weerzinwekkende karikatuur van de overbeschermende ouderfiguur? Enige nuance zou voor meer spankracht gezorgd hebben.

Kortom: 'de klap' is literair beslist geen hoogvlieger.  Toch vind ik het een aanrader, zeker voor leesclubs. Ik heb namelijk zelden een roman gelezen met zoveel potentieel voor heftige en pikante discussies. En het slot met de feestende jongeren vond ik verrassend sterk en provocatief!

In het onderstaande filmpje leest de auteur enkele stukken voor uit 'de klap'.

maandag 3 januari 2011

Leesplezier in 2010

Ik weet het, 2011 is begonnen en via de media werden we de voorbije weken traditiegetrouw al voldoende om de oren geslagen met lijstjes. Toch kijk ik graag heel even achterom en presenteer ik je hierbij mijn persoonlijke top 10 van de boeken waaraan ik in 2010 het meeste leesplezier beleefd heb.

01. Vreselijk gelukkig / Erling Jepsen
02. De maagd Marino / Yves Petry
03. De duivenplaag / Louise Erdrich
04. En je ziet nog eens wat / Renske de Greef
05. Het ongeluk / Ismail Kadare
06. De waarschuwer / Karin Fossum
07. Wat is de wat / Dave Eggers
08. De heelmeesters / Abraham Verghese
09. Bij de blanken is het beter / Prudence Mbewu
10. De huilende molenaar / Arto Paasilinna

Van welk(e) boek(en) heb jij in 2010 het meest genoten? We vernemen het graag!

zaterdag 1 januari 2011

Gelukkig Nieuwjaar!


Het bibteam van Maaseik wenst jullie allemaal een gezond en ‘bib’rijk 2011. Wij zullen opnieuw alles in het werk stellen om jullie te verwennen met boeiende leeservaringen, muzikale ontdekkingen en verrassende films.