Dr. Marijke De Lange

Na haar opleiding algemene kindergeneeskunde aan de UGent was Dr. De Lange opeenvolgend werkzaam op de diensten Kinderlongziekten van het King’s College Hospital in London bij Professor John Price en het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam bij Professor Johan de Jongste.

Nadien was Dr. De Lange staflid op de diensten Kinderlongziekten aan de Université Catholique de Louvain (UCL) in Mont-Godinne bij Professor Eddy Bodaert en aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) bij Professor Georges Casimir.

Dr. De Lange volgde ook opleidingen bij de wereldberoemde allergoloog Professor Frédéric de Blay in Straatsburg en op de dienst van Professor Antoine Magnan in Nantes.

In 2006 behaalde Dr. De Lange het Diplôme d’Etudes Spécialisées aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) bij Professor Olivier Michel, die voorzitter is van de Belgian Society of Allergy and Clinical Immunology. Deze opleiding belicht alle mogelijke uitingsvormen van allergie, gaande van voedingsallergie, hooikoorts, allergisch astma, netelroos tot eczeem, zowel bij kinderen als volwassenen. Momenteel neemt Dr. De Lange nog steeds deel aan de wetenschappelijke activiteiten in de Allergiekliniek van het Brugmann Ziekenhuis in Brussel (ULB), de eerste Allergiekliniek van ons land.

Dr. De lange is lid van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), van de Belgian Society of Allergy and Clinical Immunology (Belsaci), van de RAV (Réseau d’Allergovigilance) en van de CICBAA (Cercle d’Investigations Cliniques et Biologiques en Allergie Alimentaire) en ze neemt deel aan de grootste internationale congressen over allergie (CICBAA: Professor Denise-Anne Moneret Vautrin in Nancy, het jaarlijks congres van Professor Daniel Vervloet te Marseille, GERDA, EAACI,...). Ze is lid van de bijscholingsgroep Pediatrische Kinderlongziekten en Allergologie te Brussel.

Dr. De Lange is lid van het wetenschappelijk adviescomité van verscheidene grootwarenhuizen voor wat betreft het op de markt brengen van allergeenvrije voedingsmiddelen en ook van duurzame voedingsproducenten. Ze zetelt ook in diverse examenjury’s.
Ze is dan ook een veelgevraagde spreker voor lezingen, voornamelijk voor mensen uit het professioneel milieu, maar ook voor leken.

Reeds lang interesseert Dr. De Lange zich in het verband tussen voeding en gezondheid (o.m. bij stress, burn out, anti-oxidanten, aanleg tot cardiovasculaire aandoeningen, het belang van een goede darmflora,….) en ze behaalde eveneens een diploma bij CERDEN, het Centre européen pour la Recherche, le Développement et l’Enseignement de la Nutritherapie.

Dr. De Lange neemt ook maandelijks deel aan de Balintgroep te Brussel. In een Balint groep wordt dieper ingegaan op de relatie zorgzoekende-zorgverstrekkende teneinde alle nuttige informatie die de zorgzoekende uitzendt te capteren om empathische communicatie te optimaliseren. Reeds lang heeft Dr. De Lange een bijzondere interesse voor persoonlijke ontwikkeling, psychologie en intermenselijke relaties.

Zij organiseert geregeld workshops ‘Snel gezond en origineel koken’ voor diverse doelgroepen, al of niet kampend met voedingsallergie, met specifieke aandacht voor duurzaamheid.

Zij is ook auteur van het dossier ‘OPEN LUCHTWEGEN OP SCHOOL’ een praktische leidraad die tips en hulp aanreikt bij de begeleiding van kinderen met astma op school en in sportclubs, en ook van het kookboek ‘ALLERGIE EN GASTRONOMIE’ heerlijke gerechten voor wie kampt met voedingsallergie of -intolerantie