De monniken heersten enkele eeuwen over het gebied, waardoor het de naam Priorato kreeg, wat een afleiding is van het Spaanse woord voor priorij. Het waren ook de monniken die de wijnbouw ter harte namen als een van hun bronnen van inkomsten.
Vandaag de dag is de wijnbouw hoofdzakelijk verdeeld over kleine percelen waardoor de meeste druiven naar coöperaties wordt gebracht.
Ligging
Hoewel de natuurlijke omstandigheden niet veel gewassen toelaten, zijn ze toch redelijk gunstig voor de wijnbouw : er heerst een droog klimaat, met temperaturen die tot 40°C oplopen overdag in de zomermaanden en 's nachts dalen tot 10-12°C.
Deze schommeling is ideaal voor het behoud van de aroma's. Ook de bodem van leisteen blijkt een ideale voedingsbodem.
Druiven
Vrijwel alle rode wijnen worden gemaakt van de garnacha en cariñena.
De natuurlijke belemmeringen voor de wijnbouw hebben ook een voordeel, dat sterk bijdraagt tot het bijzondere karakter van de Priorato-wijn - vooral de rode. Deze is namelijk een van de meest geconcentreerde en krachtige wijnen van de wereld.