Domaine Saladin

  Saladin

De oudste archiefstukken die getuigen van de betrokkenheid van de familie bij de wijnbouw en als eigenaar van een wijngaard hier dateren van 1422. Sinds die tijd zijn 20 generaties van de wijn-boeren Saladin actief geweest.
In 1960, heeft Louis Saladin de Homestead op het plateau boven het dorp uitgebreid met het Plateau van Brissan.
Het was lang verwaarloosd, deze percelen met kiezels waren de eerste van de zuidelijke Ardèche om de appellation Côtes-du-Rhône Villages te krijgen.

Vandaag de dag is het de 21e generatie, de dochters van Louis en Annick Saladin, die het familie avontuur en traditie  voortzetten. Marie-Laurence heeft een diploma van de Landbouw hogeschool en Elisabeth van een opleiding Bedrijfskunde en marketing. Beide hebben gewerkt met vele wijnboeren: Marcel Guigal en Marcel Richaud in Frankrijk, Randall Grahm in Californië, Michel Rolland in Argentinië en in Chili Debrus Filip.

Er wordt gewerkt met klassieke en moderne inzichten. Zo is er de afgelopen 25 jaar niet gewerkt met insecticiden en pesticiden.
Domaine Saladin is dan ook een volledig op biologische teelt gebaseerd domein.
De opbrengsten per ha. zijn laag wat de diepgang en de klasse van de wijn versterkt. Voor de gisting betekent dit dat deze natuurlijk is en er geen gistcellen moeten worden toegevoegd.

Saladin
Dit kan alleen wanneer de druiven en de wijngaard in een goede conditie zijn. De toplaag van de bodem bestaan uit ‘cailloux’ keien. Deze houden de zonnewarmte vast, wat de rijping bevordert en de keien zorgen bovendien voor een goede drainage. De wijngaarden van Domaine Saladin strekken zich uit over zo'n 15 ha op het zogenaamde Plateau van Brissand . De druiven worden per perceel met de hand geoogst en geselecteerd. De druiventrossen worden in hun geheel vergist. Dat bevordert de natuurlijke gisting, de souplesse van de wijn en de structuur. De gisting of fermentation duurt vijf tot zes dagen.  De wijnen van Domaine Saladin worden allemaal gekenmerkt door een frisheid, elegantie en zuiverheid die ze met kop en schouders doet uitsteken boven de gebruikelijke wijnen die aantreffen uit deze streek.

Een deel van de fraaie, goed verzorgde wijngaard van Domaine Saladin

'Onze' wijnen komt van de wijngaarden Chaveyron en Peyraube. De bodem is kiezelhoudend en watert goed af.
De cépages zijn ‘klassiek Rhône’: grenache (altijd minimaal 40 procent verplicht), cinsault, syrah en mourvèdre. 
Naar onze smaak en inzichten de twee allermooiste uit het beschikbare palet van verder uitstekende wijnen van Saladin.

Ga naar Fan dé Lune
Gan naar Haut Brissan



Zie overzicht wijnen
Naar de Franse site van Domaine Saladin   

Al-Goe. KvK nr. 220576290000
Web created by Rolf Smit