200 jaar geleden: creatie van de negende symfonie van Beethoven

200 jaar geleden: creatie van de negende symfonie van Beethoven

 Op 7 mei 1824 werd in het Kärntnertortheater te Wenen voor het eerst de negende symfonie van Beethoven uitgevoerd. Het was Beethovens eerste publieke optreden in twaalf jaar tijd. De zaal zat tot de nok toe vol. Beethoven stond zelf naast de dirigent. Het orkest had echter de aanwijzingen gekregen alleen op de dirigent te letten. Er volgden vijf uitbundige staande ovaties, “waarbij zakdoeken en hoeden de lucht in gingen zoals nimmer vertoond”. Beethoven was zo slecht van gehoor, dat een van de solisten, de alt Caroline Unger, hem na afloop naar het publiek moest draaien zodat hij kon zien dat het publiek voor hem applaudisseerde. Zwaar geëmotioneerd nam hij de eerbetuigingen in ontvangst, wat tot nog geestdriftiger toejuichingen leidde. De politie moest er aan te pas komen om de zaal uiteindelijk te ontruimen.

Lees verder “200 jaar geleden: creatie van de negende symfonie van Beethoven”

55 jaar geleden: “Don’t forget to remember”

55 jaar geleden: “Don’t forget to remember”

55 jaar geleden zat er een haar in de boter bij Robin Gibb enerzijds en zijn broers Barry en Maurice anderzijds. Een pijnlijke episode die er wel heeft voor gezorgd dat beide partijen elkaar beconcureerden met schitterende slows. Voor Robin was dat “Saved by the bell” en de twee broertjes, voor de gelegenheid aangevuld met ene Peter Mason (*), namen 55 jaar geleden het hartverscheurende “Don’t forget to remember” op.

Lees verder “55 jaar geleden: “Don’t forget to remember””

45 jaar geleden: eerste vrije radio’s in beslag genomen

45 jaar geleden: eerste vrije radio’s in beslag genomen

Wie een artikel over Radio Toestel in Gent of Radio Clare in Tongeren zou beginnen met een historiek van de fameuze piratenzenders in de Noordzee (Caroline, Veronica enz.), zou terecht voor krankjorum worden versleten. Radio Contact daarentegen ligt helemaal in de lijn die loopt van Radio London over Veronica naar Mi Amigo, de vertrossing op grote schaal dus. Toch worden Toestel en Contact vaak onder dezelfde noemer behandeld, de zogenaamde « vrije radio’s ». Uit wat volgt zou moeten blijken dat een dergelijke begripsverwarring heel nefaste gevolgen kan hebben wanneer er over legalisatie en doorbreken van het BRT-monopolie dient te worden gesproken. Daarom hanteren wij voor Clare, Toestel, radio Sylvania uit Tienen e.d. liever het begrip « lokale radio », radio uit het volle leven dus, terwijl Contact c.s. enkel luistert naar de klank van het geld (via al dan niet bedekte reclame b.v.). Zij plegen een hold-up op uw gezond verstand. U heeft te kiezen : uw geld of uw leven.

Lees verder “45 jaar geleden: eerste vrije radio’s in beslag genomen”

Marc de Bel wordt zeventig…

Marc de Bel wordt zeventig…

Marc de Bel (Kruishoutem7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur (foto Fruitpunchline). Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen. (Wikipedia)

Lees verder “Marc de Bel wordt zeventig…”

Dertig jaar geleden: Svetlana Sumatchova en Joeri Serov

Dertig jaar geleden: Svetlana Sumatchova en Joeri Serov

Vandaag is het al dertig jaar geleden dat ik ten huize van André Posman twee jonge Russische musici tegen het lijf liep, sopraan Svetlana Sumatchova en pianist Joeri Serov. Dit was overigens vlak voordat Svetlana moest gaan auditioneren bij Marc Clémeur van de Vlaamse Opera, maar voor zover ik weet werd dit geen succes. De twee hadden toen pas een CD uitgebracht op het label van André Posman, die ik dan ook ter recensie kreeg toegestopt.

Lees verder “Dertig jaar geleden: Svetlana Sumatchova en Joeri Serov”