pm

Officiële persmededeling

Ondernemen: aantal nieuwe vennootschappen in de lift, drie kwart van de ondernemers paste statuten aan

6 juni 2024

Ontdek onze Ondernemersbarometer

In de periode van 1 mei 2023 tot 30 april 2024 werden er in ons land 42.161 nieuwe vennootschappen opgericht. Het gaat om een stijging met +3,3% in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit de Ondernemersbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De barometer geeft ook aan dat eind april 76% van de vennootschappen hun statuten hebben aangepast aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.

Aantal nieuwe vennootschappen stijgt jaar na jaar
Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Sinds dan gelden er nieuwe spelregels voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap uitoefenen. Het doel van de wetgever: het ondernemerschap bevorderen. Met succes zo blijkt: in het eerste jaar (1 mei 2019 tot en met 30 april 2020) werden er 32.707 nieuwe vennootschappen opgericht. Een jaar later, in volle coronacrisis, ging het om 37.784 nieuwe oprichtingen. In de periode van 1 mei 2023 tot 30 april 2024 werden er in ons land 42.161 nieuwe vennootschappen opgericht, +3,3% meer dan een jaar eerder.
Jan Sap, CEO van Fednot: “De nieuwe spelregels bieden meer flexibiliteit voor startende ondernemers en dat vertaalt zich in de cijfers: in het jaar voor de inwerkingtreding van het WVV waren er gemiddeld 2.111 oprichtingen per maand, intussen zijn het er 3.513.”

Meer oprichtingen in Vlaanderen en Wallonië
Vlaanderen was het afgelopen jaar goed voor 26.352 opgerichte vennootschappen, een stijging met  +1%. In Brussel was de stijging een stuk hoger: +11,4% met 6.098 oprichtingen. In Wallonië werden er 9.710 vennootschappen opgericht (+4,9%).
In Vlaanderen was Antwerpen de provincie met de meeste oprichtingen (7.541, +0,6%). De grootste stijging van het aantal oprichtingen viel in West-Vlaanderen te noteren: +2,5%.

Besloten Vennootschap: standaard vennootschapsvorm voor wie onderneemt
Zowat alle nieuwe vennootschappen die in de periode van 1 mei 2023 tot en met 30 april 2024 werden  opgericht waren Besloten Vennootschappen (97,4%). Door de nieuwe regelgeving is de BV, nog meer dan vroeger, dé standaard vennootschapsvorm voor ondernemers. Enkel grote en beursgenoteerde bedrijven kiezen voor een Naamloze Vennootschap.

Oprichter gemiddeld 39 jaar oud
De oprichter van een vennootschap was, net zoals bij onze vorige Ondernemersbarometer, gemiddeld 39 jaar. Bijna 56% van de oprichters tussen 25 en 40 jaar oud. Het aandeel oprichters ouder dan 40 jaar bedroeg 38,3%.

Verplichte aanpassing statuten: drie kwart van de vennootschappen ondernam actie
Zowat een jaar geleden had slechts een derde van de vennootschappen hun statuten aangepast aan de nieuwe regelgeving. Eind april 2024 had drie kwart van de vennootschappen het nodige gedaan.  
Notaris Katrin Roggeman, voorzitter van Fednot: “Vanaf dit jaar is de nieuwe WVV volledig in werking getreden, de overgangsperiode hebben we achter de rug. We stellen vast dat de statutenwijzigingen al bij al goed zijn verlopen. Het bedrijfsleven heeft zich vlot aangepast aan de nieuwe wetgeving. Een goede zaak want de nieuwe regelgeving is eenvoudiger en biedt heel wat extra mogelijkheden die pas uitwerking hebben als de statuten zijn aangepast. Zo kan de bestuurder van een familiebedrijf zijn opvolging beter regelen. Hij kan ook al aandelen schenken aan zijn kinderen en tegelijkertijd het zeggenschap behouden. En besloten vennootschappen kunnen de toetreding en de uittreding van aandeelhouders veel vlotter laten verlopen. Deze statutenwijziging was en is bovendien het perfecte moment om samen met de notaris een juridische check up te doen en de onderneming toekomstbestendig te maken.”
Wie de statutenwijziging nog niet doorvoerde (de deadline was 31 december 2023), kan nog steeds bij zijn notaris terecht.
 

Bron: Fednot

Een aanbouw aan je huis: hoe zit het stedenbouwkundig?

5 juni 2024

Het weer van de voorbije weken laat ons allemaal meer hunkeren naar zonnige dagen in de tuin. Misschien heb je de komende maanden zelfs plannen om je huis of je tuin aan te pakken. Een veranda plaatsen of je living vergroten… er zijn verschillende manier om je huis een serieuze face-lift te geven. Maar kan en mag alles zomaar?

Informeren bij de gemeente

Zin om je huis te verrijken met een poolhouse, een bijkeuken, een veranda? Dan zal je een stuk aan je huis moeten aanbouwen of bijbouwen. De regel is dat je voor zo’n uitbreiding altijd een omgevingsvergunning nodig hebt. Onder bepaalde voorwaarden volstaat een melding. Wie een omgevingsvergunning aanvraagt, moet in principe ook een architect onder de arm nemen. Onder bepaalde voorwaarden zal je hiervan vrijgesteld zijn. 

De gemeenten mogen eigen strengere regels uitvaardigen. Maak dus altijd een afspraak met je gemeente zodat je kan nagaan wat de te volgen regels zijn. Een afspraak maken met je gemeente die je zal informeren over de procedure is vaak de allereerste stap in je verbouwavontuur.

Bron: Fednot

pm

Officiële persmededeling

Vastgoed in de Ardennen: minder verkopen, prijs huis steeg lichtjes

4 juni 2024

Ontdek onze Ardennenbarometer

De Federatie van het Notariaat (Fednot) analyseerde de vastgoedmarkt in de Ardennen. Hieruit blijkt dat er in 2023 -12% minder verkopen waren in vergelijking met 2022. De mediaanprijs van een huis bedroeg 191.250 euro, een stijging van +0,7%. Vlaamse kopers waren het afgelopen jaar vooral actief in Rendeux, Manhay en Vresse-sur-Semois.

12% minder verkopen in vergelijking met 2022
In 2023 waren de Ardense gemeenten goed voor een marktaandeel van 8,8% van de Waalse vastgoedmarkt. Het aantal verkopen in de Ardennen daalde met -12% in vergelijking met 2022.  Een soortgelijke trend viel te noteren in Wallonië (-12,1%) en Brussel (-12,4%). In Vlaanderen was de daling van het aantal verkopen meer uitgesproken: -16,9%.
Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy: “De daling had zeker te maken met de economische conjunctuur die het voor mensen moeilijker maakte om een huis te kopen. De inflatie, de gestegen rente en de strengere eisen van banken om een krediet te verlenen, waren belangrijke factoren. Ondanks de daling van de verkopen hielden de vastgoedprijzen toch stand.”

Marktaandeel per gemeente
Van de 24 gemeenten die in deze barometer zijn opgenomen, had Durbuy in 2023 het grootste marktaandeel (8,8%), gevolgd door Houyet (7,6%) en Bièvre (6,7%). Tellin (1,4%), Hotton (1,5%) en Rendeux (1,7%) waren de gemeenten met het kleinste marktaandeel.

Mediaanprijs huis lichtjes gestegen: +0,7% t.o.v. 2022
De mediaanprijs van een huis in de Ardennen steeg in 2023 lichtjes ten opzichte van 2022: +0,7% tot 191.250 euro. In de periode 2018-2023 steeg de mediaanprijs met +27,5%.
Op niveau van de gemeenten waren er in 2023 grote prijsverschillen. Manhay was de duurste gemeente, met een mediaanprijs van 267.500 euro voor een huis. In Ciney ging het om 245.000 euro, in Libin om 244.500 euro en in Wellin om 235.000 euro.
Hastière was de goedkoopste gemeente, met een mediaanprijs van 103.000 euro. In Tellin kostte een huis 130.000 euro, in Rendeux 147.500 euro.
Op een jaar tijd steeg de prijs het meest in Wellin: +23,7%. Ook in Hastière (+21,2%) en Gedinne (+17,6%) steeg de mediaanprijs van een huis aanzienlijk. In Tellin daalde de prijs van een huis dan weer met -25,7%.

In welke gemeenten kochten Vlamingen het meest?
De Ardennen bleven ook in 2023 populair bij het Vlaamse kooppubliek. Vooral Rendeux stak er bovenuit, met maar liefst 66,2% Vlaamse kopers. Gevolgd door Manhay (37,5%), Vresse-sur-Semois (37,3%), La Roche-En-Ardenne (36,6%) en Durbuy (32,4%). In Ciney was het aandeel Vlaamse kopers het kleinst: 0,6%.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 4004 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen