Welkom op Brandverzekering Info .be

Hallo en welkom op onze website. Op deze pagina's helpen we jou helemaal gratis met het nemen van je brandverzekering-beslissingen. Wil je je huidige brandverzekering opzeggen? Zoek je een handige tool om brandverzekeringen te vergelijken? Wij proberen je te helpen op een simpele, duidelijke manier.

Wij zijn niet gebonden aan een verzekeraar, en zijn dus 100% onafhankelijk!

Is een brandverzekering verplicht?

Officieuze en officiële verplichting

Een brandverzekering is vanaf 2010 wettelijk verplicht in België, meerbepaald voor woningen en handelszaken (dus niet voor industriële gebouwen). Ook voordat deze wet definitief in werking trad, had 90 procent van de Belgen reeds een brandverzekering. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat banken dit als eis stellen voor het verlenen van een hypothecaire lening en omdat verhuurders dit simpelweg eisen van hun huurders (zie plichten als huurder).

Vele verhuurders vroegen dan ook al voor het officieel in werking treden van deze wet elk jaar een bewijs van betaling van de brandverzekering aan elke huurder. Wanneer de huurders dit niet kunnen voorleggen, eigenen vele verhuurders zichzelf het recht toe om meer huur te vragen.

Gasontploffing Luik

De grote ramp met de gasontploffing in Luik begin 2010 was echter het signaal voor de politiek om de brandverzekering wettelijk verplichtend te maken, toen duidelijk werd dat bij deze ramp een aantal huurders én de eigenaar niet verzekerd waren. Het is nu dan ook minimaal verplicht om een polis af te sluiten tegen schade die voortkomt uit lichamelijke letsels als gevolg van brand of een explosie.

Vooral de verplichting voor verhuurders om een brandverzekering af te sluiten, voorkomt een aantal vervelende situaties. Wanneer deze namelijk niet verzekerd is en er is sprake van schade aan het verhuurde pand, is de verhuurder verplicht om de schade te vergoeden met zijn eigen financiële middelen. In het geval deze niet volstaan, wordt er beslag gelegd op zijn bezittingen. Het is in deze gevallen steeds maar de vraag of deze toereikend zijn om de geleden schade te kunnen vergoeden.