Crelan volledig in Belgische handen

© BELGA

Crelan wordt een honderd procent Belgische bank. De Franse aandeelhouder Crédit Agricole verkoopt zijn belang van 50 procent aan de Belgische aandeelhouders. De bank is daarvoor nog op zoek naar 130 miljoen euro coöperatief kapitaal, maar verwacht geen problemen bij de fondsenwerving.

Wle

Dat heeft de bank dinsdagochtend bekendgemaakt.De operatie zat er al een tijd aan te komen. Het akkoord heeft nu ook groen licht gekregen van de Nationale Bank.

Crédit Agricole S.A, Crédit Agricole Nord de France en Crédit Agricole Nord Est verkopen hun 50 procent-participatie aan de Belgische coöperatieve kassen Lanbokas en Agricaisse. Een bedrag is niet vrijgegeven.

Als gevolg wordt Crelan dus een volledig Belgische bank, met een 100 procent coöperatieve verankering.

Crelan-CEO Luc Versele legde op een persconferentie in de hoofdkantoren van de bank uit waarom de Franse aandeelhouder uit Crelan stapt. Door veranderde reglementering zouden de Fransen meer verantwoordelijkheid krijgen bij Crelan. “En dat vonden ze niet in verhouding met de participatie van 50 procent”, aldus Versele. De Belgische coöperatieve kassen werden dus voor een keuze gesteld: meer Franse inmenging of een verkoop van de participatie.

Na “vriendschappelijke onderhandelingen” werd uiteindelijk een akkoord bereikt over een verkoop van de participatie van Crédit Agricole aan de Belgische Kassen. Om die operatie tot een goed einde te brengen, moet Crelan 150 à 200 miljoen euro bijkomend coöperatief kapitaal ophalen tegen 22 juni 2015, datum waarop de transactie rond zou moeten zijn. De actie om het kapitaal te versterken, is begonnen op 1 maart en er is op vandaag al 72,6 miljoen opgehaald. “We zitten dus goed op schema”, aldus Versele, die op 200 miljoen euro mikt.

Het maximumbedrag per coöperant wordt opgetrokken van 3.000 naar 4.000 euro. Bovendien is nog maar 20 procent van het in 2011 overgenomen Centea-cliënteel (600.000 klanten) al coöperant. Daar ziet Versele dus nog mogelijkheden. Nu al telt de groep ruim 260.000 coöperanten. Versele maakt zich sterk dat de operatie zal slagen en dat Crelan zonder externe partner “kan overleven en zich ook in de komende jaren verder ontwikkelen.” Toch sloot de CEO de komst van een externe investeerder in de toekomst ook niet uit.

Crelan ontstond in 2011 na de overname van Centea door Landbouwkrediet. Crédit Agricole stapte in 2003 in het kapitaal van Landbouwkrediet. Ook Europabank en onlinebank Keytrade Bank maken deel uit van dezelfde groep.

Crelan schrapt in uitgaven

Voor het eerst in tien jaar zullen de coöperanten van Crelan geen dividend van 5 procent krijgen. De coöperatieve Kassen van de bank zullen dinsdagmiddag een dividend van 4 procent voorstellen aan hun Algemene Vergaderingen. CEO Luc Versele kondigde aan dat er kostenbesparingen komen.

Versele vindt een dividend van 4 procent in “de huidige context” zeer verdedigbaar en verwacht geen weerstand tegen de beslissing. “Het feit dat we de reserves van de bank versterken, is een teken van goed beleid”, zei hij tijdens een persconferentie. “Als je kijkt naar de rentetarieven van vandaag, is 4 procent een heel mooi rendement.”

Crelan presenteerde dinsdag haar resultaten voor 2013. Het nettoresultaat kwam met 45,2 miljoen euro een stuk lager uit dan in 2012 (73,4 miljoen euro). Maar er waren in 2013 heel wat eenmalige zaken, wat vergelijken volgens Versele moeilijk maakt. Er waren onder meer “aanzienlijke integratie- en migratiekosten” door de fusie van Landbouwkrediet en Centea. Crelan streeft naar een “verdubbeling van het resultaat in een drietal jaar”.

Versele benadrukte dat 2013 gekenmerkt werd door “een onzeker klimaat”. Zo gingen er veel middelen in het omzetten van nieuwe regelgeving. “Dat is moeilijker voor de kleinere banken. We vragen daar begrip voor”, zie de CEO, die ook opnieuw zijn beklag deed over de bankentaks. Ondanks het lagere resultaat ziet Versele de toekomst “met vertrouwen” tegemoet.

Besparingen

Toch neemt de bank maatregelen om de kosten omlaag te halen. Versele wil de cost-income ratio eind 2016 onder 67 procent krijgen.

Om die doelstelling te halen, moet wel bespaard worden. In het voorbije jaar daalde het aantal medewerkers van de bank voor het tweede jaar op rij: van 3.779 naar 3.658. Dat is vooral een gevolg van fusies van agentschappen. In de komende jaren wil Versele de loonkost nog met ongeveer 6 procent doen dalen. “Met natuurlijke afvloeiingen”, onderstreepte hij. “Er komt geen sociaal plan.” Met de zelfstandige agenten zijn afspraken gemaakt over een aanpassing van de commissielonen.

Crelan ontstond in 2011 na de overname van Centea door Landbouwkrediet. Het Franse Crédit Agricole stapte in 2003 in het kapitaal van Landbouwkrediet, maar dinsdag raakte bekend dat de Fransen hun participatie verkopen aan de Belgische coöperanten. Die operatie zou tegen 22 juni 2015 rond moeten zijn. Tot de groep behoren ook Europabank en onlinebank Keytrade Bank.