Een reactie plaatsen

Officieel ATP-logo voor Zundert 4 Trappist Refterbier

Vanaf april 2024 draagt het refterbier van Trappistenbrouwerij De Kievit het officiële keurmerk ‘Authentic Trappist Product’ van de Internationale Vereniging Trappist. Hoewel het bier al vanaf de introductie aan alle eisen voor het logo voldeed, kozen de broeders er bij de introductie voor, om dit logo niet aan te vragen. De overweging was dat het bier alleen bij de abdij verkrijgbaar is. Dat er nu alsnog voor het logo gekozen is, heeft praktische redenen. Met het voeren van het ATP-logo maken de trappisten uit Zundert ondubbelzinnig duidelijk dat alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit voldoen aan de kwaliteitseisen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

“We merkten in het afgelopen jaar dat sommige consumenten vragen hebben over het ontbreken van het logo. Het leidt tot onduidelijkheid, ook al omdat het groene etiket anders is dan bij onze andere bieren. Ook merken we dat ons refterbier vanuit de abdijwinkel toch een wat bredere verspreiding krijgt”, aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “Wij zijn er trots op dat de Internationale Vereniging Trappist ook aan ons jongste bier hun keurmerk heeft verleend. Met het voeren van het ATP-logo maken we ondubbelzinnig duidelijk dat alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit voldoen aan de kwaliteitseisen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT)”.

Geen landelijke distributie

Overigens betekent dit niet dat de broeders een wijziging van beschikbaarheid voorzien. Het bier is op wens van de abt ontwikkeld om te schenken in de refter (eetzaal) van de abdij en van het gastenhuis. Daarnaast is het bier verkrijgbaar in de abdijwinkel. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de andere bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist.

Rogge en gagel

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundertse Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. Voor dit bier gebruikt de brouwerij onder andere rogge als brouwgraan. Het zorgt voor een kruidige toets, die versterkt wordt door toevoeging van een heel klein beetje gagel, dat in de omgeving van de abdij groeit. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter.

Abdij Maria Toevlucht is één van de negen brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren van deze brouwerijen mogen het logo ‘Authentic Trappist Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.

Een reactie plaatsen

Abdij Koningshoeven organiseert allereerste trappistenmarkt

Berkel-Enschot, 12 april – Abdij Koningshoeven (Berkel-Enschot, NL) kondigt aan – in samenwerking met broeders en zusters van de trappistenorde – haar deuren te openen voor de allereerste trappistenmarkt ooit. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni kunnen bezoekers zich volledig onderdompelen in het ambacht van de trappisten. Hoewel trappisten met name bekend zijn van de speciaalbieren als Westvleteren of Orval, is het scala aan producten dat zij maken veel breder; denk aan kaas, chocolade, maar ook zeep en brood. Tijdens dit unieke evenement, voor het hele gezin, kun je het allemaal proeven. De opbrengst van de markt gaat naar het goede doel.

Verschillende activiteiten en proeverijen zorgen voor een unieke markt. Zo is er een groot aanbod aan speciaalbieren te proeven, het gehele trappistenbierassortiment is aanwezig. Westvleteren bijvoorbeeld is normaliter enkel bij hun abdij af te halen, maar voor de speciale gelegenheid te proeven op de trappistenmarkt. In de prachtige binnentuin van de abdij kun je naast het degusteren van de bieren deelnemen aan workshops voor bier- en foodpairing, artisanale producten kopen van de trappisten en een rondleiding door de brouwerij krijgen. Uiteraard is er ook gedacht aan voldoende vermaak voor de kinderen.

“We willen de verscheidenheid aan producten in beeld brengen”, vertelt zuster José van priorij Klaarland. Zelf maken ze op ambachtelijke wijze jam, koekjes en kaarsen. “Voor de bierliefhebber is het een unieke kans om alle trappistenbrouwerijen naast elkaar te kunnen proeven. Zelfs de bieren die doorgaans niet zo eenvoudig te verkrijgen zijn in Nederland”, vult broeder Isaac van Abdij o.l.v. Koningshoeven aan. Daarnaast zal Tynt Meadow ook een nieuw bier introduceren tijdens het event. “We organiseren het evenement dit jaar bij ons op de Koningshoeven, maar het zou mooi zijn als dit de start van een rondreizende traditie kan worden”, aldus broeder Isaac.

Voor het goede doel
De broeders en zusters van de trappistenorde willen met dit evenement laten zien wat het betekent om een trappist te zijn, en waarom een artisanale activiteit daarbij hoort. Commercieel gewin hoort daar niet bij, de opbrengst van de trappistenmarkt gaat naar muziekonderwijs voor kansarme kinderen. Tijdens de muzieklessen krijgen de ouders taalles.

140 jaar de Koningshoeven
Dit jaar bestaat Bierbrouwerij de Koningshoeven 140 jaar. Een mijlpaal die ze graag samen met liefhebbers en relaties willen vieren. Daarom organiseren ze dit jaar verschillende activiteiten, waar de trappistenmarkt er één van is.

Tickets zijn verkrijgbaar via http://www.trappistenmarkt.nl of http://www.trappistenmarkt.be. Verkoopprijs: €9,50.

Over de Internationale Vereniging Trappist
De Internationale Vereniging Trappist (IVT) verenigt abdijen waar trappisten en trappistinnen een gevarieerd palet aan producten beheren en/of zelf produceren voor de verkoop. Het meest bekend zijn de Trappist® bieren maar er zijn ook andere producten zoals brood, kaas, likeuren, chocolade en nog veel meer.

De volgende trappisten nemen deel aan de eerste trappistenmarkt bij abdij o.l.v. Koningshoeven (op alfabetische volgorde):
abdij Nazareth (Brecht), abdij o.l.v. Koningshoeven (La Trappe), Chimay, Klaarland, abdij Lilbosch-Echt, Mont des Cats, Mount Saint Bernard (Tynt Meadow), Nasi Pani, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en Zundert. Daarnaast zal ook Sint Catharinadal deelnemen.

Een trappist ben je niet zomaar…
De Internationale Vereniging Trappist (IVT): ‘’Trappisten zijn monniken en monialen die hun leven in dienst stellen van bidden en werken in een gemeenschapsleven. Tegelijkertijd maken ze deel uit van de moderne markteconomie: ze produceren en verkopen voedingsmiddelen en andere artikelen. Deze rol vervullen ze op een manier die bij hen past: ethisch en transparant, met oog voor het menselijk aspect en het milieu’’.

Een reactie plaatsen

Nieuwe trappist van Mount St. Bernard, de Tynt Meadow Blond

De Tynt Meadow Blond is de nieuwste trappist van de Engelse abdij Mount St. Bernard. Het is na een succesvolle pre-release in januari in productie genomen en neemt nu zijn plaats in naast Tynt Meadow, de inmiddels internationaal bekende donkere ale.

De Tynt Meadow Blond is licht en bitterzoet in een klassieke Engelse stijl. Het laat zachte tonen van citroenschil ruiken, gevolgd door delicate hints van sinaasappel, vanille en sorbet. De Blond is verwant aan Tynt Meadow in samenstelling maar niet in stijl, en gebruikt dezelfde ingrediënten als de donkere ale maar geeft een bittere, pittige draai aan een originele klassieker.

De smaak van de Blond balanceert tussen vanille, mandarijn en citroen, het heeft gedurende zes maanden zachtjes gerijpt om het in balans te brengen en kenmerkt zich daardoor door een vollere smaak dan niet-gerijpte ales. Dit bier past, ook vanwege zijn alcoholpercentage van 5%, uitstekend bij de lichtere, heldere dagen van de lente en de zomer.

De Blond is gemaakt als aanvulling op de Tynt Meadow, is de enige Engelse blonde trappist ter wereld en wordt geproduceerd in de Mount Saint Bernard trappistenbrouwerij in Coalville, Leicestershire.

Een reactie plaatsen

La Trappe introduceert Epos 0.0%: een verfrissend lichtblond trappistenbier

La Trappe Trappist introduceert met trots hun nieuwste creatie: La Trappe Epos 0.0%. Dit verfrissende lichtblonde trappistenbier zonder alcohol biedt bierliefhebbers een unieke smaakbeleving zonder compromissen. Na het succes van La Trappe Nillis 0.0% en de toenemende vraag naar kwalitatieve alcoholvrije bieren hebben de monniken van Abdij Koningshoeven een nieuw lichtblond 0.0% trappistenbier ontwikkeld. Het bier is daarmee complementair aan de bestaande donkere 0.0% variant. 

Waar de naam Nillis refereert aan de afwezigheid van alcohol, richt Epos zich op het nieuwe hoofdstuk in de wereld van speciaalbier. ‘Epos’ is het Latijnse woord voor ‘verhaal’ en in de oudheid vaak een referent aan een historische gebeurtenis. “We zien een kentering als het gaat om alcoholgebruik. Bewust drinken wint aan populariteit, waarbij men meer nadenkt over alcoholconsumptie en streeft naar een gebalanceerde levensstijl. Mensen zoeken naar alternatieven voor traditionele alcoholische dranken, maar willen daarbij niet inleveren op kwaliteit en smaak”, licht Vader Abt Isaac toe. “Wij zien dit als een positieve ontwikkeling en vinden het onze verantwoordelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen.”

Uitsluitend natuurlijke ingrediënten
La Trappe Epos 0.0% is een fris, troebel, lichtblond trappistenbier met een royale schuimkraag. Bij het brouwen van dit bier is uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten, wat resulteert in een toegankelijk en uniek trappistenbier met een aangename bitterheid en een verfrissende licht zure afdronk.

Verkrijgbaarheid
La Trappe Epos 0.0% is vanaf 3 april beschikbaar in geselecteerde horecagelegenheden en later dit jaar in retail in Nederland en België. Ontdek zelf de unieke smaak en verfrissende kwaliteit van La Trappe Epos 0.0% en geniet op elk moment van deze bijzondere trappistenervaring.

Een reactie plaatsen

La Trappe Oak Aged batch 50 verkrijgbaar

Na een rijpingsperiode van twee jaar is Oak Aged Batch 50 vanaf nu beperkt verkrijgbaar, zowel in de Kloosterwinkel in Berkel-Enschot als online.

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 50 is een speciale batch ter ere van het 140-jarig jubileum van Bierbrouwerij de Koningshoeven en heeft ruim twee jaar gerijpt op vaten waar voorheen Wild Turkey Bourbon en Cognac op heeft gelegen. Deze vaten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van de best beoordeelde batches in de 15-jarige geschiedenis van La Trappe Quadrupel Oak Aged.

La Trappe Quadrupel batch 50 presenteert zich met een donkere amberkleur, veel donkerder dan de normale Quadrupel. De schuimkraag is beige kleurig met zeer fijne koolzuurbelletjes.

Met een krachtige 12,5% alcohol heeft Batch 50 niet alleen een indrukwekkende achtergrond maar ook een intense smaak. Een unieke batch waar de passie en het vakmanschap vanaf druipt en daarmee de meest bijzondere Oak Aged batch die Bierbrouwerij de Koningshoeven tot nu toe heeft gemaakt.

Samenstelling:
Bourbon 55%
Cognac 26%
New Oak Medium Toast 19%

Om online te bestellen, klik hier.

Een reactie plaatsen

Aankondiging 50ste batch La Trappe Quadrupel Oak Aged

Dit voorjaar viert La Trappe een jubileum, vanwege de 50ste batch La Trappe Quadrupel Oak Aged. Misschien is het wel de mooiste tot nu toe! Op donderdag 21 maart vanaf 15.00 uur wordt er een fundraising evenement georganiseerd ter ere van de nieuwe Oak Aged.

Er worden eerdere batches uit de privécollectie van La Trappe geveild, waarvan de opbrengst gedoneerd wordt aan stichting Poels. Deze stichting verstrekt voedsel aan arme gezinnen en dak- en thuislozen in Tilburg.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je hier aan en maak kans op tickets voor jou en een gast. De gelukkige winnaars ontvangen een persoonlijke uitnodiging.

La Trappe Quadrupel Oak Aged

Om een oude traditie in ere te herstellen is Bierbrouwerij de Koningshoeven in 2009 gestart met het laten rijpen van La Trappe Quadrupel, iedere batch op andere eikenhouten vaten. Hierdoor ontstaat er telkens weer een uniek trappistenbier met een uitgebalanceerde smaak en een bijzonder houtaroma: La Trappe Quadrupel Oak Aged.
Een reactie plaatsen

Primeur: Rochefort Triple Extra straks ook van de tap

Vanuit de horeca kwam veel vraag naar Rochefort-bieren op fust (tap). In eerste instantie gaat de brouwerij van Trappistes Rochefort nu de stap zetten met de blonde Triple Extra wiens frisheid ideaal is voor fustbier. Deze is te vinden in de horeca vanaf april en zolang de voorraad strekt in België en Nederland. Gezien de beperkingen die verband houden met de productiecapaciteit, zullen er elk jaar in het voorjaar 2000 vaten van 20 liter worden aangeboden. De Triple Extra van het vat zal aanzienlijk verschillen van de fles, met percentage van 7,6 % alc/vol in plaats van 8,1. Het zal niet worden hergist, zoals het geval is op fles.

Het eerste brouwsel van Rochefort Triple Extra kwam uit de tanks van de nieuwe brouwzaal bij de trappisten van Rochefort in september 2020. Dit bier onthult subtiele aroma’s van sinaasappel en hop, smaken van complexe bloemigheid en een rondheid die de meest veeleisende smaakpapillen zal bekoren. Het bier past uitstekend binnen de familie van Rochefort-bieren door het unieke karakter van de gist van de brouwerij, het subtiele evenwicht en de grote frisheid. Directie van de brouwerij en de monniken wilden echter gehoor geven aan een verzoek uit de horeca dat een Rochefort-bier van het vat wilde verkopen. “De liefhebbers zijn zeer veeleisend om de Rochefort 10 of zelfs de Rochefort 8 op de tap te hebben”, legt François Mathy, directeur van de brouwerij, uit. “In eerste instantie gaan we gaan de stap zetten met de blonde Triple Extra wiens frisheid ideaal is voor fustbier.” Dit wordt een geweldige primeur voor Rochefort. De Triple Extra is op de tap te vinden in de horeca vanaf april en zolang de voorraad strekt in België en Nederland. Gezien de beperkingen die verband houden met de productiecapaciteit, die nog steeds beperkt is, zullen er elk jaar in het voorjaar 2000 vaten van 20 liter worden aangeboden, behalve in de gemeente Rochefort, waar de trappisten zullen proberen het bier het hele jaar door beschikbaar te houden, omdat men de lokale economie wil ondersteunen. Distributie zal gebeuren via de gebruikelijke distributeurs. De Triple Extra zal aanzienlijk verschillen van de fles, met percentage van 7,6 % alc/vol in plaats van 8,1. Het zal niet worden hergist, zoals het geval is op fles. “We zijn heel blij met deze nieuwigheid, die geserveerd zal worden in een glas speciaal gewijd aan dit tapbier, met zijn paarse iconische kleur.

Innovaties

Al enkele jaren is Rochefort bezig met vernieuwing. Trappistenabdijen zijn al eeuwenlang pioniers op het gebied van brouwen, maar Rochefort heeft hard gewerkt deze laatste jaren. Het beste bewijs betreft de volledige modernisering van de brouwerijfaciliteiten, voornamelijk met de bouw van een nieuwe brouwzaal, operationeel sinds februari 2020. Deze nieuwe installatie vervangt de prachtige historische brouwzaal, bijgenaamd de ‘Kathedraal van het bier’, een juweel van de brouwkunst die te klein en te oud is geworden, maar de abdij houdt het in stand zoals het is en koestert het als een schat aan brouwerfgoed. Ook de creativiteit werd in het najaar van 2020 bekroond met de geboorte van een nieuw bier, de Triple Extra. Vóór de productie van de huidige Trappistes Rochefort 6, 8 en 10 in de jaren vijftig, brouwden de monniken in 1920 een extra sterke pils die vrij snel weer verdween. Honderd jaar later is een nieuwe Triple Extra blond bier ontwikkeld die in september 2020 op de markt is gekomen.

 

Een reactie plaatsen

Tour des Trappistes: van Hoek van Holland naar Zundert

In het kader van de Tour des Trappistes, de pelgrimage die alle brouwende trappistenkloosters in Europa met elkaar verbindt, is vorig jaar het Engelse deel van de etappe Zundert – Mount St. Bernard (nabij Leicester) gewandeld, vanaf Harwich. Afgelopen week heeft George Nelis het Nederlandse deel van deze etappe gewandeld, van Hoek van Holland naar de abdij Maria Toevlucht in Zundert. Hieronder volgt het relaas van zijn aankomst bij en zijn verblijf in de abdij. 

Het flesje Tynt Meadow, het eerste trappistenbier van Mount St. Bernard, pak ik voor de laatste keer in m’n rugzak, want vandaag zal ik, na een kleine week geleden vanuit Hoek van Holland vertrokken te zijn, de abdij in Zundert bereiken. Ik wil deze fles graag aan broeder Christiaan, de brouwer in Zundert, aanbieden, zoals Peter Grady, de manager van de brouwerij in Mount St. Bernard, destijds een flesje Zundert 10 kreeg aangeboden. Dezelfde Peter heeft enkele flesjes Quintus, een eenmalig bier ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van hun brouwerij, naar de abdijwinkel van Zundert gestuurd. Ik hoop dat deze op tijd aan zullen komen, zodat ik ook deze broeder Christiaan kan aanbieden.

Het is een prachtige laatste wandeldag, het dunne laagje sneeuw knerpt onder m’n schoenen, er is nagenoeg geen wind en de zon straalt tussen de bomen. De hele week heb ik in winterse omstandigheden gewandeld, met vorst, sneeuw, hagel én zon. Bijzonder voor Nederlandse begrippen.

Na de boerderij en herberg ‘In den Anker’ komt de abdij rap in zicht. Dat ik deze abdij inmiddels enigszins ken, geeft me een vertrouwd gevoel. In de abdijwinkel vertel ik dat ik hier enkele dagen zal verblijven en hoor ik dat het pakket van Mount St. Bernard inderdaad is gearriveerd. In het abdijgebouw schud ik broeder Peter, hij is nu de gastenbroeder, de hand. Zijn onmiskenbare Duitse accent verraadt zijn afkomst, zijn twinkelende ogen zijn gevoel voor humor. Hij zal voor morgen een afspraak maken met broeder Christiaan. Met verse lakens en handdoeken ga ik naar mijn kamer. Deze straalt eenvoud uit, en rust. Tijdens de broodmaaltijd wordt er, nog steeds, in stilte gegeten. Er is brood en er is beleg. De eenvoud is treffend. Tijdens de gezamenlijke afwas deelt broeder Peter me mee dat ik broeder Christiaan morgen om 10.30 in het poortgebouw kan spreken.

Weer terug op mijn kamer open ik het pakket: in plaats van de aangekondigde twee flesjes, ontwaar ik er zes. Dat is genereus van Peter en nu kan ik er meerdere aan broeder Christiaan geven. Én er zelf ook enkele proeven dan wel weggeven. Veel tijd om nu te rusten is er niet, want de laatste dienst van de dag, de dagsluiting, dient zich al weer aan. Overigens is het aantal diensten terug gebracht naar vijf, dat maakt dat er meer ruimte is voor de diverse activiteiten van de monniken, ora et labora immers.

Na de laatste dienst is er voor de gasten gelegenheid om elkaar onder het genot van een kop thee dan wel koffie te spreken. En mijn stille hoop wordt bewaarheid als ik bij binnenkomst in de ontvangstruimte de donkerbruine krat zie staan, gevuld met de Zundert 8. Met deze heerlijke tripel, gekruid met onder meer lokale gagel, bekroon ik m’n tocht vanuit Hoek van Holland en de volbrenging van de etappe Mount St. Bernard – Zundert. Er is een groep mensen uit Winschoten, onder leiding van een predikant. Het is prettig hen te kunnen spreken, na een dag die grotendeels met stilte is gevuld. Een tweede Zundert 8 vervult mijn dag.  

De volgende ochtend laat ik de eerste dienst van vandaag, de nachtofficie van 4.30 uur, aan me voorbij gaan. Ik kan de rust goed gebruiken. Na het ontbijt en de dienst van acht uur schrijf ik mijn dagboek bij en loop naar het poortgebouw, waar stipt om half elf broeder Christiaan aankomt. We hebben een prettig gesprek, over de uitdagingen in de wereld der trappisten en over het ontstaan van mijn Tour des Trappistes. Na het overhandigen van  beide Engelse trappisten stelt broeder Christiaan voor om samen een Quintus te proeven. Bij het openen komt de Quintus onstuimig uit de fles, maar als de glazen zijn ingeschonken proeven we beiden een typisch Engelse ale. Het heeft een moutige neus, een zachte bitterheid, wat zoet aan het einde en niet teveel koolzuur. Dan zegt broeder Christiaan dat hij bijna moet gaan, het is kwart voor twaalf. Ons gesprek heeft ruim een uur geduurd, en die ging ongemerkt snel voorbij. Ik voel me prettig in de abdij, het ritme van de diensten en de maaltijden samen geeft vastigheid, en daarmee rust.

 

 

Na de middagdienst is er de warme maaltijd. Aardappelen, andijvie en voor de liefhebber, het nieuwe refterbier, de Zundert 4. Een fris en aangenaam blond bier, met een dorstlessende lichtheid. In de abdijwinkel is deze gelukkig ook te koop, naast zijn grote broers de 8 en de 10, respectievelijk de tripel en de quadrupel.

Een reactie plaatsen

Alain Monteyne algemeen directeur van de Sint-Sixtusabdij / Westvleteren

Alain Monteyne is sinds maandag 16 oktober jl. aan de slag als eerste algemeen directeur van de VZW Abdij Sint-Sixtus. In die hoedanigheid is hij onder andere verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de brouwerij van Westvleteren, het beheer van het patrimonium van de abdij en de relaties met andere ondernemingen. De 58-jarige Ieperling, die een sterk traject als bedrijfsleider in West-Vlaamse voedingsbedrijven kan voorleggen, zal de broeders ontzorgen en bijstaan bij het beheer van de zakelijke belangen van de abdijgemeenschap. Daarbij gaat uiteraard speciale aandacht naar de waarden en visie van de monniken en de interactie tussen leken-medewerkers en broeder-medewerkers.

Monteyne is zeer vertrouwd met West-Vlaamse KMO’s, waarbij hij steeds rekening hield met de familiale aandeelhouders en de specifieke kenmerken van de onderneming. Als Master Toegepaste Economische Wetenschappen (FUCAM, Bergen) startte hij in 1987 zijn loopbaan bij Vandenbogaerde Vlees in Rekkem als assistent-bedrijfsleider. Een paar jaar later werd hij er bedrijfsleider. In 2000 ging Alain Monteyne aan de slag bij het Nieuwkerkse bedrijf Clarebout Potatoes, een producent van diepgevroren aardappelproducten, waar hij tot 2009 CEO was. Toen keerde hij terug naar de vleesverwerkende sector om er algemeen directeur te worden van Debaenst Vlees in Moeskroen. Sinds 2019 was hij als CEO aan de slag bij het Ieperse BonRill – BonMush, een van oorsprong vleesverwerkende onderneming die hij succesvol naar de productie van vegetarische voedingswaren wist te loodsen.

In de abdij treft Monteyne naast drie kwaliteitsbieren en een moderne productieomgeving ook een ‘familiale’ trappistengemeenschap en een klein, maar zeer gemotiveerd team aan. “Alain Monteyne brengt heel wat managementervaring en een waardengedreven visie mee”, zegt Abt Manu Van Hecke. “Na meer dan 35 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van familiale ondernemingen die actief zijn in de productie van voedingswaren, heeft hij de nodige bagage om onze brouwerij te leiden en – binnen de monastieke context en de door het bestuursorgaan van de vzw bepaalde doelen – voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat de wereldse belangen van onze gemeenschap bij hem in goede handen zullen zijn.” Alain Monteyne (°1964) is gehuwd en vader van een zoon. In zijn vrije tijd houdt hij van tuinieren, wandelen en fietsen in de natuur.

Over de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij maakt deel uit van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Daarom leiden ze een stil, verborgen en teruggetrokken leven. Het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven van arbeid. Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten trappisten voor hun eigen levensonderhoud zorgen door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders van oudsher allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. In de Sint-Sixtusabdij werd het eerste bier gebrouwen in 1839. De verkoop van trappistenbier is de enige bron van inkomsten voor de abdijgemeenschap. Toch streven de monniken geen productie- of winstmaximalisatie na. Jaarlijks wordt in de Sint-Sixtusabdij slechts 7.500 hectoliter bier gebrouwen, gespreid over een 50-tal dagen. Bierbrouwen is namelijk niet hun hoofdactiviteit. Het leven van de broeders is in de eerste plaats een leven van gebed. In Westvleteren brouwen de monniken dus om te leven. Ze leven niet om te brouwen. Momenteel wonen in de abdij 19 monniken. Er werken ook negen leken. Zes daarvan zijn aan de slag in de brouwerij onder toezicht van de broeders. ​
www.sintsixtus.be

Een reactie plaatsen

Zundert 10 Quadrupel Trappist in feestelijke 75cl-fles

Op 6 december bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar. Tegelijkertijd is het vijf jaar geleden dat Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt kwam. In het kader van deze jubilea presenteert de brouwerij haar Zundert 10 dit najaar eenmalig in een bijzondere jubileumverpakking in gelimiteerde oplage. Het is voor het eerst dat het bier in een grote 75cl-fles gebotteld is. Vanaf heden is de jubileumverpakking verkrijgbaar bij slijterijen en natuurlijk in de winkel van Abdij Maria Toevlucht.

“Wij hebben ervoor gekozen om voor de tiende verjaardag onze bestaande quadrupel in een extra feestelijk jasje te steken”, aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “We hebben met de gedachte gespeeld een speciale versie te ontwikkelen, maar het bier staat nu al als een huis. Wel leent de grote fles zich erg goed om op te leggen. In de vijf jaar dat Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt is, hebben we ontdekt dat het bier zich uitstekend enkele jaren laat bewaren. Als dat lukt natuurlijk, want het bier is ook voortreffelijk om nu al van te genieten.”

Beeld gagelplant

De verpakking is gebaseerd op een beeld van een gagelplant dat gemaakt is door de Zundertse kunstenaar Anne Geene. Samen met een snufje turfmout zorgt gagel mede voor de karakteristieke smaak van alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit. Voor de verpakking maakte Anne Geene verschillende foto’s van gagel. Bij bewerking bleek dat het complementaire beeld van de groene tak op een witte achtergrond paars met zwart is. “Dat zijn precies de kleuren van onze Zundert 10”, aldus broeder Christiaan. “Die combinatie was te mooi om niet te gebruiken.”

Kruidige toets

Zundert 10 Quadrupel Trappist is een bovengistend bier met nagisting op de fles. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. Zundert 10 Quadrupel Trappist heeft een kruidige toets. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug. Zundert 10 Quadrupel Trappist bevat 10% alcohol.

Abdij Maria Toevlucht is één van de tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentic Trappist Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.

Een reactie plaatsen

Tour des Trappistes: van Hoek van Holland naar Mount St. Bernard

In het kader van de Tour des Trappistes, de pelgrimage die alle brouwende trappistenkloosters in Europa met elkaar verbindt, hebben Henk Aernoudts, Arno Leenen en George Nelis een deel van de etappe Zundert – Mount St. Bernard gewandeld. Hieronder volgt hun relaas van de aankomst bij de abdij.

Kort nadat we bij het guesthouse van Mount St. Bernard, het trappistenklooster ten noordwesten van Leicester, aangebeld hebben, doet father Nicolas open en schudt ons glimlachend de hand. We vertellen kort over onze wandeltocht, die ongeveer twee weken geleden in Harwich is begonnen, na een overtocht vanuit Hoek van Holland. Gedurende deze twee weken hebben we meerdere delen van Engeland doorlopen, zoals het glooiende landschap tot Cambridge, daarna tot ongeveer Peterborough het vlakke en laaggelegen gebied The Fens, nota bene in de 17e eeuw met hulp van de Nederlander Cornelis Vermuyden drooggelegd en vervolgens de heuvelachtige streek tot Leicester, begeleid door meerdere rivieren zoals de Stour, de Cam en de Nene.

Father Nicolas leidt ons over het rustige terrein en door de abdijkerk en verhaalt over de geschiedenis van het in 1835 opgerichte klooster, vooralsnog het enige trappistenklooster in Engeland. Het is ontroerend als hij over zijn roeping vertelt en over de innerlijke rust die hij vanaf toen mocht ervaren.

 

Graag hadden Henk en ik een of meer dagen in de abdij verbleven, om zo wat meer van het leven van de monniken mee te kunnen maken, maar op last van de brandweer is het guesthouse tot nader order gesloten.
Als we bij de parkeerplaats aankomen, komt Peter Grady net aanrijden. Hij is de manager van de brouwerij, en met een kop koffie in zijn linkerhand – het leven van een jonge vader kent korte nachten – neemt hij naadloos de rondleiding van father Nicolas over. Enthousiast voert hij ons over het uitgestrekte terrein, waar de vervallen veestallen op termijn een nieuwe bestemming zullen krijgen. Leunend op een hek wijst hij ons het veld aan waaraan het trappistenbier zijn naam Tynt Meadow ontleent. Als ik Peter vraag of er een nieuw en wellicht blond bier in de maak is, kijkt hij me bevestigend aan, maar meer details wil hij vooralsnog niet prijsgeven. In de brouwerij vraagt Peter daarom ook of we de gele sticker op een van de brouwketels niet willen lezen.

Het gaat goed met de brouwerij, er is meer vraag dan dat er wordt gebrouwen en aldus kan er een faire prijs gevraagd worden om de brouwerij, die vanaf 2018 bestaat, langzaam te laten ontwikkelen en, het primaire doel, het leven van de monniken en de abdij te ondersteunen.
Dan stelt Peter voor een kleine Tynt Meadow proeverij te doen, met bieren die qua ouderdom variëren van twee maanden tot drie jaar. Hij opent een fles van de jongste van de klas, en schenkt deze in de glazen, waarvan de subtiele verticale streepjes verwijzen naar de drie ramen boven de hoofdingang van de abdijkerk.

Het jongste bier kenmerkt zich door een ruwe bitterheid en is nog wat hard van smaak, als een onbewerkte diamant die nog geslepen moet worden. Hoe groot is het verschil met de Tynt Meadow van twee jaar, die al veel meer rondheid en een volwassen balans tussen bitter en zoet in zich draagt. En bij de eerste slok van de driejarige sluiten mijn ogen zich langzaam, en meen ik zelfs iets van de Rochefort 8 te herkennen.
“Zal ik jullie wat flesjes meegeven? Voor thuis.”, aldus de genereuze Peter. Helaas keren we per vliegtuig en zonder ruimbagage huiswaarts. Wellicht dat we nog eens terug komen, als het guesthouse weer op orde is. Dan kunnen we meer van het leven ín de abdij tot ons nemen, en meteen kennis maken met het nieuwe bier.
Als het bijna tijd is om te gaan, haal ik een Zundert Quadrupel uit m’n rugzak en overhandig deze stevige trappist, die de gehele reis van Harwich naar Mount St. Bernard heeft meegemaakt, aan Peter. Als we later dit jaar het nu nog ontbrekende traject Hoek van Holland – Zundert zullen wandelen, zal er een flesje Tynt Meadow meeliften. Zou het nieuwe blonde Mount St. Bernard bier voor in de refter bestemd zijn, net als de kort geleden gepresenteerde Zundert 4?

Peter wil ons wel naar het treinstation in Loughborough brengen. Zijn sportieve rijstijl gecombineerd met onze neiging om rechts te rijden, doet me af en toe naar de handgreep boven me grijpen. Ook zijn hulp bij de kaartjesautomaat is, terwijl de minuten wegtikken, van onschatbare waarde. En gelukkig komen we er zelf achter dat we, terwijl onze trein zich al aankondigt, op het verkeerde perron staan. In de trein maakt het niet uit waar we gaan zitten, dat mag links én rechts.

 

Een reactie plaatsen

Uitbreiding Tour des Trappistes: Zundert – Mount St. Bernard

In het kader van de Tour des Trappistes, een wandeltocht die alle brouwende trappistenkloosters in Europa met elkaar verbindt, steken Arno Leenen, Henk Aernoudts en George Nelis eind mei met de boot over vanuit Hoek van Holland naar Harwich.
Hier zullen ze de Europese wandelweg 2 (E2) volgen via Cambridge tot Peterborough, waarna de Nene Way en de Richard III Trail hen bij Leicester zullen brengen. Vandaar is het nog één dag wandelen naar de in het Engelse graafschap Leicestershire gelegen abdij Mount St. Bernard. Deze wandeling van ongeveer twee weken telt ongeveer evenveel kilometers als een jaar dagen heeft.

Een rondleiding door het publieke deel van de abdij en een proeverij, waarbij het glas Tynt Meadow, het trappistenbier van Mount St. Bernard, geheven zal worden, zullen de bekroning vormen van deze wandeling door het oosten van Engeland.
Later in het jaar zal het resterende deel gewandeld worden, van Hoek van Holland naar de abdij Maria Toevlucht in Zundert.

Een reactie plaatsen

De laatste vier monniken verlaten de Oostenrijkse abdij Engelszell

In een mededeling laten de monniken weten dat ze er niet langer in slagen om het trappistenleven in de abdij in stand te houden. In samenspraak met de trappistenorde is nu beslist om de abdij te ontbinden.

Wat er met de kloostergebouwen, de kerk en de bedrijven staat te gebeuren, is nog onduidelijk. De abdij brouwt bier en maakt likeur. De trappisten zoeken een “passende, liefst katholieke, bestemming”.

Ook wanneer de abdij precies de deuren zal sluiten, is nog niet beslist. Volgens Oostenrijkse media kan het nog twee jaar duren voor de monniken definitief vertrekken uit de abdij, die ook een tiental personeelsleden telt.

Stift Engelszell werd opgericht in 1925 en brouwt sinds 2012 bier. Door de sluiting dreigt opnieuw een trappist te verdwijnen. Om het label van ‘Authentic Trappist Product’ te mogen dragen moet een bier onder andere binnen de muren van de abdij of in de onmiddellijke nabijheid geproduceerd worden, en dat onder toezicht van de monniken.

Momenteel mogen nog tien brouwerijen het trappistenlabel op hun etiketten drukken. Naast Engelszell gaat het om Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren in België, La Trappe en Zundert in Nederland, Tre Fontane in Italië en Tynt Meadow in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Belga

Een reactie plaatsen

Trappistenbrouwerij De Kievit introduceert nieuw Zundert 4 Refterbier

In het jaar dat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar bestaat, introduceren de broeders van Abdij Maria Toevlucht een nieuw bier. Zundert 4 Refterbier is een lichtblond en toegankelijk trappistenbier met 4% alcohol. De karakteristieke Zundertse kruidigheid is ook in dit bier te proeven. Het bier is sinds vrijdag 21 april om 15.00 uur uitsluitend in de abdijwinkel van Abdij Maria Toevlucht verkrijgbaar.

“Met de introductie van een refterbier gaat een grote wens van mij in vervulling”, zegt abt Guido Van Belle. “We hebben nu twee schitterende bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist. Maar een bier dat onze gasten bij de dagelijkse maaltijd in het gastenhuis kunnen drinken ontbrak nog. Daar komt met ons Refterbier verandering in.” Broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij vult aan: “Dit jaar bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar. Ons refterbier is een mooi begin van ons jubileumjaar. Rond ons vijfjarig bestaan brachten we de Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt, dat zelfs werd uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland. Nu vijf jaar later, is het tijd voor een beperkte uitbreiding van ons aanbod.”

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundert Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. “Voor dit bier grijpen we terug op het gebruik van rogge als brouwgraan”, licht broeder Christiaan toe. “Rogge werd vroeger veel in de omgeving geteeld, ook voor het brouwen van bier. Het zorgt voor een kruidige toets. Daarnaast is een karakteristiek kruid uit de omgeving toegevoegd, zoals bij al onze bieren. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter. De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.”

Het Zundert 4 Refterbier is speciaal gebrouwen voor gebruik in de abdij en het gastenhuis. Daarnaast is het verkrijgbaar in de abdijwinkel. Daarbij geldt een limiet van drie kratten per klant, juist omdat het bier eigenlijk voor consumptie in de abdij zelf bedoeld is. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de bestaande bieren.

Abdij Maria Toevlucht is één van de tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.

Een reactie plaatsen

Nieuwe verpakking voor La Trappe

Sinds afgelopen week zijn de La Trappe bieren in de Nederlandse en Belgische supermarkten van een nieuwe verpakking voorzien. Reden hiervoor is dat deze meer aansluit bij de merkwaarden van de abdij. Zo zijn de bekende trappist bieren nu in de eigen fles gebotteld en biedt de kleinere verpakking ook meer ruimte op het schap voor de andere varianten.