Waarom verandert het klimaat? Kapitalisme= verkwisting Hoe kan je de klimaatverandering stoppen? Het negationisme van de vriendjes van Bush Geen individuele maar structurele oplossingen!
Ecologie en sociaal: één strijd Wie betaalt de rekening? De wereld veranderen, maar hoe doe je dat? Ecosocialisme! SAP?

Waarom verandert het klimaat?

De poolkappen die in sneltempo afsmelten. Ganse woongebieden die onder water komen te staan. Andere gebieden die getroffen worden door extreme droogte en hitte. De opkomst van nieuwe ziektes, hongersnood, watertekorten en oorlog. Miljoenen mensen die op de vlucht moeten slaan op zoek naar een leefbaar stukje aarde. Verwoestende orkanen die grote ravages aanrichten… Indien we de klimaatverandering niet tegenhouden, zouden de gevolgen voor de komende generaties wel eens zéér verregaand kunnen zijn.

Wetenschappers laten er vandaag geen twijfel meer over bestaan: het klimaat verandert en de mens is er verantwoordelijk voor. De grootste oorzaak van die klimaatverandering is de uitstoot van CO2, door het verbranden van fossiele brandstoffen als olie, kolen en aardgas. CO2 vormt een broeikasgas dat de atmosfeer bevuilt en daardoor de hitteweerkaatsing van de aarde tegenhoudt. Gevolg: de aarde warmt op. Naast CO2 bestaan er nog andere broeikasgassen die mee zorgen voor de opwarming.

Het goede nieuws is dat het nog nét niet te laat is. Indien we erin slagen om de globale temperatuursstijging onder de 2 graden celsius te houden, kunnen we de ergste gevolgen nog ontlopen. Alleen moet er dan snel gehandeld worden en moeten de ambities hoog zijn: globaal zullen we de uitstoot van broeikasgassen met 75 procent moeten terugdringen, in de rijkste, geïndustrialiseerde landen moet er een vermindering met minstens 80 tot 90 procent komen. Indien we die 2 graden overstijgen, dreigen we in oncontroleerbare toestanden terecht te komen. Het KMI maakte onlangs bekend dat in België de gemiddelde temperatuur met één graad gestegen is sinds… 1987.

Het zijn vooral de rijkste, geïndustrialiseerde landen als de VS, Europa en Japan die verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de uitstoot van broeikasgassen. En toch zullen de gevolgen voor de armere landen rond de evenaar het sterkst voelbaar zijn. Afrika is slechts verantwoordelijk voor 2,6 procent van de broeikasgassen, maar de Afrikanen zullen het wel het zwaarst te verduren krijgen...