Be free? Not!

30 december, 2008

eric_vanrompuy-01

Eric Van Rompuy wil broer niet in problemen brengen

BRUSSEL – Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), broer van formateur Herman Van Rompuy en niet verlegen om een forse communautaire verklaring, zal zijn broer niet in de problemen brengen met gespierde verklaringen.

Dat zei de jongste van de broers dinsdag tijdens het middagjournaal van de Franstalige zender RTL-TVi.

‘Als ik mij over bepaalde dingen zal uitlaten, dan zal ik er rekening moeten mee houden dat men zal proberen in mijn voorstellen interpretaties te vinden die mijn broer in problemen kunnen brengen. En dat wil ik tegen elke prijs vermijden. Mijn rol zal dus ook veranderen’, zei de CD&V-politicus uit Zaventem.

Op het moment van zijn uitspraken toonde RTL-TVi beelden van Eric Van Rompuy gekleed in het gele fietstruitje met het opschrift ‘Splits BHV nu’ dat hij tot vorig jaar droeg tijdens de Gordel.

svh (www.standaard.be)

Als hij van die NU!!! op zijn T-shirt NIET! maakt kan hij hem volgend jaar gewoon opnieuw dragen.
Maar die scherpe analyses op zijn blog, die zullen we een tijdje moeten missen.

De Eerste

30 december, 2008

hermanvanrompuy-281

Ondertussen doet zich nog een andere politieke gebeurtenis voor. Senaatsvoorzitter Armand De Decker liet dinsdag zelf weten dat hij zich voortaan de eerste burger van het land mag noemen.
Die eer valt traditioneel de oudste parlementsvoorzitter te beurt. Tot voor kort was dat Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, maar nu die wordt opgevolgd door Patrick Dewael en aangezien de Vlaamse liberaal jonger is dan De Decker mag deze laatste een extra titel op zijn naamkaartje laten drukken.

(via http://www.standaard.be)

Zalig Paasfeest

30 december, 2008

stem-van-rompuy-cmyk1

Herman Van Rompuy over paarse minderheid in De Morgen, 15 januari 2007:
‘Sommigen spelen met het idee om een paarse regering te vormen die geen meerderheid in Vlaanderen heeft: dat is staatsgevaarlijk.’

Dit geheel in tegenstelling tot een oranje-blauwe-PS regering die geen meerderheid heeft in Vlaanderen, uiteraard. In tijden waarin Pasen drie dagen na Kerstmis valt zijn er geen zekerheden meer, zelfs niet voor zelfverklaarde diepreligieuze  CVP’ers.

Verantwoordelijkheidszin

29 december, 2008

wapenstilstand

(Reuters/Yves Herman)

In alle landen ter wereld staan politici te dringen om premier of president te worden. In België wil niemand die rotbaan.

De vier andere regeringspartijen wilden hun leiders niet slachtofferen. CD&V moest dat maar blijven doen. Maar ook daar wou niemand en was het dagenlang touwtrekken wie het ‘moest doen’. Jean-Luc Dehaene was in de zomer van 2007 al tot het besluit gekomen dat hij met deze generatie politici niet kon regeren. Kris Peeters zag dat die job zijn voorganger, Yves Leterme, zijn fysieke en electorale gezondheid heeft gekost. Herman van Rompuy wou evenmin, want hij is slim. Maar hij had het minst formele argumenten en daarom brak zijn verzet toen CD&V en verkenner Wilfried Martens koning Albert zelf op hem afstuurden als ultiem pressiemiddel.

Zaterdag zei Herman Van Rompuy in De Standaard: het toppunt van politieke moed is politieke zelfmoord. De arme man weet het dus al.

Er is iets mis met België als niemand hier de macht wil. De opdracht van een federale regeringsleider in België ís inderdaad hopeloos.

Ten eerste omdat onze federale regering niet de regering is van één land maar van twee landen die heel anders evolueren, andere noden en visies hebben, en zelfs een andere visie hebben op wat de federale regering moet zijn en doen.

Ten tweede omdat de kiezers de macht binnen die twee deelstaten hopeloos versnipperd hebben. Aan Franstalige zijde zijn er vier partijen, waarvan de twee grootste even groot zijn en elkaar daarom naar het leven staan. Tegelijk zijn ze onmisbaar in de coalitie. Aan Vlaamse zijde zijn er acht partijen waarvan de grootste volgens de jongste peiling amper meer dan 20 procent van de stemmen haalt.

Dit land heeft er bijna een jaar over gedaan om een federale regering te vormen, en eigenlijk is het geen regering maar een krabbenmand waarin iedereen iedereen bevecht en over niets eensgezindheid bestaat.

Van Rompuy moet die regering ‘herstellen’…

Zijn eerste opdracht is al onmogelijk: een regering vormen waarin de MR haar kopman Didier Reynders onmisbaar vindt en de PS die onaanvaardbaar vindt omdat zij hem genadeloos gaat afmaken in de parlementaire onderzoekscommissie over Fortis-gate.

Als Van Rompuy zijn zelfmoord wil uitstellen, legt hij het best zo weinig mogelijk op zijn bord: de uitvoering van het interprofessioneel akkoord en het relanceplan, het budget weer op orde brengen, de bankencrisis proberen te managen en de pensioenen betalen.

Al de rest, ook de staatshervorming, laat hij het best over aan de deelstaten. Aan een onmogelijk te besturen niveau geef je geen zware verantwoordelijkheden. Voor de rest kan hij de les van de regering-DehaeneI het best toepassen: zorg dat niemand iets van je verwacht, misschien wordt het dan toch nog iets.

Guy Tegenbos (DS, 29/12/08)

Als je in google de naam van de formateur intikt en het bovenste zoekresultaat aanklikt kom je nog steeds op een pagina waar Van Rompuy pleit voor “een regering waarin de Vlamingen het voor het zeggen hebben”.
Dat die Vlamingen die het voor het zeggen gaan hebben voor hem blijkbaar  niet moeten gesteund worden door een meerderheid van de Vlaamse parlementsleden in het federaal parlement vergeet hij er even bij te vermelden.

lalibre2612081

Voor het eerst is internet een belangrijker nieuwsbron dan de krant voor de Amerikanen. Dat blijkt uit een studie van het gerenommeerde Pew Research Center. Enkel televisie is nog een belangrijker bron voor nieuws, zo blijkt. Tenminste, bij mensen ouder dan 30.

(tijd) – Vandaag zegt ongeveer 40 procent van de Amerikanen dat ze voor het binnenlands en buitenlands nieuws een beroep doen op internet. In september van vorig jaar was dat nog ’slechts’ 24 procent. Met deze score steekt internet voor het eerst het medium krant voorbij. Voor 35 procent van de Amerikanen is het dagblad nog een belangrijke informatieleverancier. In 2003 was dat nog 50 procent.

Televisie blijft voor de Amerikaan nieuwsmedium nummer 1. 7 op 10 Amerikanen kijkt naar het nieuws op tv.

Wanneer echter gekeken wordt naar de jongeren (Amerikanen jonger dan 30), dan blijkt dat televisie zijn alleenheerschappij kwijt is. Voor het eerst is internet voor de jonge Amerikaan even belangrijk als televisie. Beiden halen een score van 59 procent. Kranten daarentegen zijn voor die doelgroep slechts bij 28 procent een belangrijk nieuwsmedium.

Pew ondervroeg voor deze studie 1.489 volwassenen.

DS (Tijd 26/12/08)

De Belgische Franstalige krant La Libre Belgique was vandaag overigens alleen via het internet beschikbaar aangezien de krant niet gedrukt geraakte wegens een defect aan de drukpers.  Erg jammer want ze hadden naar wekelijkse traditie een hele mooie foto van prins Albert op hun cover gezet.

Merry Christmas

25 december, 2008

albertvansaxencoburggota

(www.kartoenfabriek.com)

Werk

25 december, 2008

“Yves heeft drie licentiaatsdiploma’s, hij zal nooit zonder werk vallen.”

Georges Leterme, vader van Yves Leterme in De Standaard (22/12/08)

Zondag in Disneyland

23 december, 2008

martens-01

…maandag in Belvédère, en zondag in de Pappenheimers, op één!

Koninklijk verkenner Wilfried Martens zit komende zondag samen met zijn echtgenote Miet Smet in de eindejaarsspecial van De pappenheimers. Drie koppels bekende Vlamingen spelen daarin om geld in te zamelen voor Kom op tegen kanker.

Wilfried Martens en Miet Smet nemen het op tegen Sandrine Van Handenhoven en Elodie Ouedraogo en Rik Torfs en Erik Van Looy. Ook in de kokers zitten drie BV’s. De opbrengst van het programma gaat naar Kom op tegen Kanker.

Eindejaarsspecial van De pappenheimers: op zondag 28 december om 20.05 u. op Eén

bvb ( via www.standaard.be)

Talent

23 december, 2008

statlerwaldorf

Het is ver gekomen. De koning moet een politicus van de jaren tachtig opdiepen om de weg voor te bereiden voor een politicus van de jaren negentig, en die moet dan aan de politici van de jaren 2000 gaan leren hoe ze de weg naar de jaren 2010 moeten vinden.

Is teruggrijpen naar politici uit het verleden een goede methode? Het zal blijken.

Misschien wel. Wilfried Martens heeft in de periode 1978-1981 alleszins meegemaakt wat de politici van nu ook meemaken: zij en hun partijen zijn het over niks eens. Na drie jaar, vier eigen regeringen en nog een paar geleid door anderen, is Martens er toen wel in geslaagd een stabiele regering te vormen, het economisch herstel aan te vatten en de staat te hervormen.

Jean-Luc Dehaene was er ook al bij in de jaren tachtig, en was degene die er in de jaren negentig in slaagde de staatsschuld eindelijk af te bouwen, en tegelijk de staat nogmaals en diepgaand te hervormen.

Getalenteerd zijn ze beiden genoeg, ervaring hebben ze zat. Maar volstaat het dat ze dit overdragen om de politici van nu tot gelijkaardige prestaties te brengen? Daarover bestaat twijfel.

De politici van vandaag missen soms wel wat talent, en wellicht ook ervaring. Maar dat is niet wat hen het meest handicapt.

Zij hebben geen land om te besturen. Hun land is feitelijk uiteengevallen in twee landen die totaal los van elkaar evolueren. Maar ze moeten er wel één regering voor vormen. Dat is haast onmogelijk.

Bovendien moeten die politici, zowel die van noord als van zuid, dit realiseren vanuit een versplinterd partijlandschap waarin niet de minste eensgezindheid meer bestaat.

Dat is haast onmogelijk.

Guy Tegenbos  (De Standaard (23/12/08)

Getalenteerd?  Getalenteerd waarvoor? En in vergelijking met wie? Met Yves en Marianne? Met Bart en Patrick?  Albert en Paola? Bert en Ernie? Het is nu met ingehouden adem wachten op de terugkeer van Frank Swaelen en koning Boudewijn.

Bad Xmas gifts

23 december, 2008