Palmolie en gezondheid

Een van de meeste gesteld vragen met betrekking tot de palmolieconsumptie is de impact van palmolie op onze gezondheid. Om dit thema beter te begrijpen is het belangrijk om de samenstelling van palmolie en de plaats van palmolie binnen ons voedingspatroon te kennen.

Samenstelling palmolie

Zoals alle oliën en vetten, bestaat palmolie uit vetzuren. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigde vetzuren en voor de helft uit onverzadigde vetzuren. Ons lichaam heeft beide soorten vetzuren nodig, maar een teveel aan verzadigde vetzuren is niet goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Dit geldt trouwens voor alle verzadigde vetzuren, onafhankelijk van de oorsprong ervan.

Lees het etiket, het totale plaatje is belangrijk

We moeten onze consumptie van verzadigde vetten matigen. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel verzadigde vetten een product bevat. Het is de eindsamenstelling van het voedingsproduct dat van belang is en niet de aanwezigheid of samenstelling van een bepaald ingrediënt zoals palmolie. Om een product te kunnen beoordelen, moet men dus de volledige nutritionele samenstelling van het voedingsproduct bekijken zoals die op het etiket wordt vermeld: energie, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten, vitaiminen, mineralen, vezels en zout.

Een gezonde levensstijl houdt trouwens rekening met de totaliteit van gezondheidsbevorderende factoren zoals : totale calorie inname, gevarieerde en evenwichtige voeding , lichaamsbeweging, stress en rookgedrag.

Positief alternatief voor transvetten

Transvetten zijn heel ongezond en komen vrij door gedeeltelijke verharding van vloeibare plantaardige oliën. Hydrogenatie is nodig om hen een stabielere structuur te verschaffen. Maar omdat palmolie van nature een vaste structuur heeft bij kamertemperatuur moet dit procédé niet worden gebruikt. Door palmolie te gebruiken kunnen we transvetten vermijden.

Vergelijking gehalte verzadigde vetzuren in andere vetten en oliën