Staatsinvesteringsbedrijven hebben stabiliserende rol op markten

Sovereign wealth funds (ofwel staatsinvesteringsbedrijven) hebben een stabiliserende werking op de financiële markten en spelen sinds de financiële crisis een belangrijke rol als langetermijninvesteerders. Dat blijkt uit een white paper van Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM). Volgens de auteurs, Valeria Miceli, Professor of Economics of Financial Markets aan de katholieke universiteit in Milaan en Asoka Wöhrmann, Chief Investment Officer bij Deutsche AWM, zijn staatsinvesteringsbedrijven de krachtigste bron van kapitaalvoorziening voor financiële markten.

Staatsbeleggers zijn vaak contra-cyclische investeerders omdat zij beleggen voor een langere termijn en meer risico’s kunnen aangaan. Hierdoor beleggen zij in dalende markten en in illiquide activa zodat zij kunnen profiteren van een herstel van de markten en van liquiditeitspremies. “Staatsinvesteringsbedrijven spelen met deze stabiliserende beleggingen sinds de financiële crisis een belangrijke rol als langetermijninvesteerders”, aldus Wöhrmann.

Voor het begin van de financiële crisis was er veel scepsis over staatsbeleggers. Volgens de auteurs van het rapport kwam dit door de gebrekkige transparantie, het feit dat er amper toezicht op deze fondsen was en omdat zij vaak in handen waren van ondemocratische landen. Daarbij werden beleggingen van fondsen in gevoelige sectoren als defensie, infrastructuur en energie kritisch bekeken. De twijfels over de investeringen van deze fondsen varieerden van mogelijke industriële spionage tot het potentieel bevoordelen van binnenlandse bedrijven en het tegenwerken van buitenlandse concurrenten.

“In de wetenschappelijke onderzoeken die wij hebben geanalyseerd hebben we geen indicaties gezien van misbruik van beleggingen of een destabilisering van een financieel systeem. In tegendeel: een aantal onderzoeken laat zien dat de investeringen van deze staatsfondsen juist een stabiliserend effect hebben, zowel in micro- as in macro-economische termen”, benadrukt professor Miceli.

In de afgelopen jaren is het kapitaal onder beheer en het aantal sovereign wealth fondsen substantieel toegenomen. Eind 2013 hadden de 69 staatsbeleggers 6,3 biljoen dollar onder beheer, vergeleken met 500 miljard dollar in 1995. Circa een derde van de fondsen werden tussen 2000 en 2013 opgezet. Het kapitaal van de fondsen om mee te beleggen komt met name (61 procent) van de opbrengst van grondstoffen, vooral de ontginning van olie, en het overige gedeelte komt van het overschot op de betalingsrekening.

Miceli en Wöhrmann geloven dat sovereign wealth funds goed zullen blijven presteren, maar niet zo sterk als in de afgelopen jaren. “Dit komt door de lagere grondstofprijzen en de dalende export van landen zoals China. Ook hebben landen het kapitaal beschikbaar voor de fondsen teruggebracht door de gevolgen van valuta appreciatie en de stijgende lonen”, zegt Miceli. Volgens prognoses zal het beheerd vermogen van de staatsfondsen stijgen tot 10 biljoen dollar tegen het einde van 2016.

In dit klimaat bekijken de staatsinvesteringsfondsen hun beleggingsstrategieën en spreiden zij hun portefeuilles. Tot dit moment hadden de fondsen een voorkeur om te beleggen in geavanceerde economieën met een onevenredig groot aandeel in bedrijven met een zeer goede kapitalisatie. Miceli en Wöhrmann stellen dat dit komt door de hogere liquiditeit in deze markten. Tussen 1995 en 2010 belegden de fondsen gemiddeld 40 procent van hun kapitaal in Europa – 34 procent in de EU en 6 procent in niet EU-landen. Nog eens 27 procent werd geïnvesteerd Azië en 16 procent in Noord-Amerika. Door deze strategie zeiden de fondsen een gemiddeld jaarlijks rendement te behalen van 8 procent tussen 2010 en 2013.

De beide auteurs van het rapport verwachten dat staatsinvesteringsbedrijven in de toekomst meer in opkomende markten en in frontier markten zullen investeren. Ook zullen zij in toenemende mate kijken naar alternatieve beleggingen – met name vastgoed, infrastructuur en private equity. Andere vormen van vastrentende waarden zoals high-yield bedrijfsobligaties, zullen ook naar voren komen.

“Sovereign wealth funds hebben definitief een plek gekregen in de sector van institutionele investeerders”, zegt Wöhrmann. “Dankzij hun langetermijnhorizon, hun hoge risicobereidheid en beperkte toezicht kunnen ze precies kopen en verkopen als het hen goed uitkomt en niet wanneer ze dit moeten doen zoals institutionele concurrenten. Dit maakt dat zij een kapitaal-rijke steun zijn voor de financiële markten.”