Applegebruikers die graag beeldbellen hebben een reden om Tango uit de Appstore te plukken. Androiders die nog niet aan beeldbellen doen, maar dat wel willen proberen, doen er eveneens goed aan Google Play op te starten en Tango op te zoeken. Gaat je voorkeur uit naar Microsoft-producten, dan is Skype jouw app. In deze blog leg ik uit waarom apps als Tango en Skype de juiste keuze zijn voor iPhone-bezitters die willen beeldbellen, maar niet in een Apple-reservaat vol hipsters (willen) wonen.
UPDATE: Voor wie het fenomeen niet kent, onderaan het stuk staat een Youtube-review.

Apple en Microsoft ken je waarschijnlijk al, Tango misschien niet. Tango is een technologiebedrijf en een belangrijke speler in de branch voor mobiele videocommunicatie. Ze maken een gelijknamige applicatie waarmee je kan beeldbellen. Hiermee zijn ze een kleine, maar directe concurrent voor Skype en Facetime. Die laatste applicatie is populair onder Applegebruikers. Enkel onder Applegebruikers, want zoals wel vaker bij Apple, kun je Facetime enkel gebruiken als je een Apple-apparaat hebt.

Tango: beter voor een open internet dan Facetime

Dat is meteen het grote voordeel van Tango: ze ondersteunen niet alleen iOS, maar ook een populair besturingssysteem als Android. Windows Phone-gebruikers worden evenmin vergeten. Alvast één reden om Tango te installeren. En niet alwéér een product van die duivelse monopolist die overal hekken omheen zet. Niet veel verder komt dan zichzelf op de borst te kloppen omdat het er zo enorm hip uitziet. Daarnaast heeft Tango heeft ook een voordeel voor gebruikers met een oudere telefoon: zo hoeft het geen probleem te zijn als je telefoon enkel een camera aan de achterzijde heeft.

Zijn er dan geen nadelen? In 2010 doet de kwaliteit nog onder voor Facetime, schreef Ryan Faas voor Computerworld. Ik heb het zelf geprobeerd en voor mij was de kwaliteit prima. Daar ik geen Apple-producten meer heb, sterker nog, ze boycot, kan ik het niet vergelijken met Facetime. In ieder geval is helder dat Apple op haar website niet expliciet duidelijk maakt dat je al je vrienden zult moeten aansporen toch vooral een Apple-product te kopen als ze met je willen Facetimen. Weinig open dus.

Eigenlijk verdient Apple alleen al voor dit soort passief-agressieve chantage een hele hoop overstappende klanten. Of dat nu naar Skype is, of naar Tango. Niet meer dan normaal kun je met deze programma’s ook met je vrienden bellen die een ander besturingssysteem of platform dan iOS of Apple gebruiken. Dat lijkt me waar het internet voor bedoeld is: open communicatie. Niet een afgesloten systeem van een bijna dictatoriale producent die overgewaardeerde troep voor te veel geld verkoopt.

Tango: beter voor een open internet dan Facetime