zondag 23 maart 2014

Basisch water: Ontzuur je lichaam met alkalische druppels – niet alleen tegen jicht

Ik gebruik basisch water om jicht-aanvallen te voorkomen. Dat werkt bij mij heel goed zolang ik het niet vergeet te gebruiken. Over hoe het precies werkt, en waar het allemaal nog meer goed voor is heb ik informatie verzameld en hier samengevat. Want de informatie die ik vond is heel interessant, ook al heb je geen jicht. Met aan het eind ook een verbluffende theorie over kanker.

Verzuring: in het kort

  • Het lichaam verzuurt steeds meer, bij iedereen, door eten en door bewegen. 
  • Fruit en groente ontzuren licht, al het andere eten (koolhydraten, eiwitten, suiker) verzuurt sterk. Zuur fruit zoals citroen is net als ander fruit juist licht ONTzurend, na vertering. 
  • Het lichaam gebruikt kalk uit botten om te ontzuren (botontkalking, osteoporose) en dat voorkom je met basisch water. 
  • Het lichaam slaat teveel aan zuur op in kristallen (o.a. nierstenen). 
  • Jicht is een gevolg van die kristallen, die lichaamsvreemd zijn, en in gewrichten ontstekingen veroorzaken.
  • Het bloed en cellen kunnen meer zuurstof bevatten als het niet zuur is.
  • Basisch bloed is dunner, stroomt makkelijker, en geeft makkelijker en dieper zuurstof af.
  • Om verzuring tegen te gaan kun je basisch water drinken. De basische atomen binden met zuren en vormen onschadelijke nieuwe verbindingen. Bronwater en water uit bergbeekjes is vaak basisch, tot soms zelfs PH-waarde 10. Op de fles staat de PH-waarde. Boven de 7 is het basisch, daaronder zuur. Spa Blauw is bijvoorbeeld 6, dus licht zuur. De meeste frisdranken zijn heel zuur: 3,5. Cola is zelfs 2,5. Maagsap en zoutzuur zijn 1,5. 
  • Sporten en bewegen veroorzaakt verzuring in spierweefsel, maar maakt het lichaam ook efficiënter wat zuurstof betreft, op vele manieren. Het netto-resultaat is dat sporten en bewegen je lichaam niet verzuren. 
  • De buitenkant van je lichaam moet juist zuur zijn, dat is natuurlijk en normaal: zuur beschermt.
Meer informatie over verzuring van het lichaam o.a. op alkalife.nl, fonteine.com/zuurbalans.html en vooral in het boek Jonger door Ontzuren (Reverse aging) van de Koreaanse wetenschapper Sang Whang uit 1991. Hij stelt dat verzuring gelijkstaat aan veroudering.


Hoe kom je aan basisch water

  • Fles bronwater met PH-waarde boven de 7 (PH-waarde staat op het etiket)
  • Maak je kraanwater basisch met een (duur) apparaat
  • Een beker met mineralen-bodem waarin je leidingwater giet, zoals de waterionizer.nl
  • Alkalische druppels: via alkalife.nl  of vayuvit.nl 2 a 3 druppels in een glas water. De druppels kan je ook in andere dranken doen zoals koffie, thee en bier. 
  • UPDATE: er zijn nu ook pillen die hetzelfde doen, zie ook alkalife.nl. Dat is eigenlijk nog handiger dan druppels, want ze zijn maagsapresistent, zodat je het niet per se op een lege maag hoeft in te nemen. Overigens wel 2x zo duur, in verhouding.

Dosering

Het gaat om het duurzame evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Je zou het ongeveer 2 a 3 maanden moeten gebruiken voordat het effect heeft, in een dosering van ongeveer 4 a 5 glazen water per dag. Niet tijdens de maaltijd, want dan verslecht het de werking van maagzuur. Tijdelijk extra veel basische druppels gebruiken heeft ook geen zin en is ongezond.


Over jicht 

Bij aanleg voor jicht slaat zuur neer als kristallen. Dit ureumzuur wordt onder andere gevormd door purine in voedsel. Als je jicht hebt kan je voedsel met veel purine beter vermijden. Purine zit in extreme mate in ansjovis, haring, makreel, lever (leverworst), en in mindere mate in zalm, het vel van kip, en in peulvruchten (dus ook pinda's). Purine komt ook vrij als vetcellen verbranden, dus als je afvalt.

Een jichtaanval is een ontsteking die je tijdelijk kan behandelen met ontstekingsremmers. Specifieker met colchicine, of met bijnierschorshormoon (zoals Prednison). De voorkoming van jicht kan, in plaats van met basisch water, ook met medicijnen: Allopurinol, of als alternatief daarvan Benzbromaron of Febuxostat.

Kalktabletten (Calcium) en ontzuren?

Kalk ontzuurt, maar om kalktabletten te gebruiken om te ontzuren is kort door de bocht. Een aardige samenvatting van recente inzichten die ik in meerdere bronnen heb gelezen is de-leugen-die-calcium-heet/

Natriumbicarbonaat (baking soda ofwel zuiveringszout) is ook ontzurend en veel goedkoper toch?

Je kan inderdaad ook natriumbicarbonaat gebruiken om te ontzuren. Maar de website van Alkalife waarschuwt hiervoor:
"Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming."

In de Alkalife-producten zit overigens ook gewoon natriumbicarbonaat, maar dan gecombineerd met Kalium, in een bepaalde verhouding. Alkalife heeft overigens ook tabletten (in plaats van druppels), dat is eigenlijk nog slimmer en beter, omdat die pas in de darmen oplossen en niet in de maag, zodat het de werking van maagzuur nooit in de weg zit. Basisch water heeft weinig zin tijdens de maaltijd, om diezelfde reden. 



Tot zover dingen die niet met kanker te maken hebben (behalve die website over natriumbicarbonaat). Maar ik heb in 2010 veel informatie over kanker en basisch water gevonden, hieronder mijn samenvatting:

Het verband tussen kanker, gebrek aan zuurstof en verzuring

In gebieden in het lichaam waar een gebrek aan zuurstof is, of waar een zuur-overschot is, kunnen kankercellen, die bij iedereen overal in het lichaam goedaardig aanwezig zijn, kwaadaardig worden. Kankercellen kunnen glucose niet alleen met zuurstof verbranden, maar kunnen glucose ook "fermenteren". Het afval daarvan is (melk)zuur. De omgeving wordt dan steeds zuurder en dat bemoeilijkt verbranding, zodat het steeds erger wordt. Alleen kankercellen kunnen in een zure omgeving overleven omdat ze energie uit fermentatie (anaërobe glycolyse) kunnen halen. Op PET-scans zie je dat: hoe meer anaërobe glycolyse, des te kwaadaardiger de tumor. Kort door de bocht: Goedaardige tumor wordt bij zuurstofgebrek kwaadaardig.

Fermentatie: Glucose wordt zonder zuurstof (anaeroob) omgezet in energie en melkzuur. Bij een mens ontbreken de enzymen om via fermentatie alcohol te maken, in plaats daarvan wordt er melkzuur geproduceerd. De omgeving van de cellen wordt steeds zuurder en bemoeilijkt zuurstof-opname.

Verbranding met zuurstof levert tot 15x zoveel energie als fermentatie. Je zou dus ook kunnen stellen dat er tot 15x zoveel glucose nodig is voor kwaadaardige kankercellen die zonder zuurstof werken.

Deze wetenschappelijke theorie uit België uit 2009 zegt ook dat kankercellen voldoende zuurstof zouden moeten krijgen en dan goedaardig blijven, ofwel niet door het lichaam gaan reizen. Weefsels, ook kankerweefsels, geven de voorkeur aan aerobe verbranding, want dat levert veel meer energie dan anaerobe fermentatie. Bij een tekort aan zuurstof laten kankercellen eerst extra bloedvaten in de buurt van de tumor groeien. Deze kunstmatige bloedvaten zijn echter abnormaal, het bloed stroomt er moeilijk doorheen en de kankercellen krijgen alsnog te weinig zuurstof. Dit dwingt kankercellen om òf anaeroob te gaan verbranden, en/of om via de bloedbaan te verhuizen naar andere delen van het lichaam. Op dat moment is de kanker kwaadaardig / uitzaaiend geworden.

"Het is algemeen bekend dat kanker veel voorkomt in gebieden die zuurstofarm zijn."
De vraag is wat de oorzaak is dat die cellen geen zuurstof meer krijgen:
- Als er gebieden zijn waar de bloedtoevoer beperkt is, bijvoorbeeld door dichtgeslibte aderen
- Als er niet genoeg zuurstof is als gevolg van een verminderde conditie: te weinig capillarisatie (de vorming van kleine bloedvaatjes) en minder efficiënte hart en longen. Als de zuurstofcapaciteit van het lichaam hoger is, is er meer zuurstof beschikbaar en dat vertraagt de vorming van melkzuur bij elk soort activiteit.
- Als er een zuuroverschot is. Een zure omgeving bemoeilijkt glucose-verbranding omdat het de werking van de benodigde enzymen vertraagt.



7 opmerkingen:

  1. Zeer interessant artikel.
    Vraag : in hoeverre helpen kalktabletten tegen ontzuring ?
    Wordt Cola ontzuurt als je er 'n kalktablet in doet ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik al jaren basische druppels tegen jicht. Voorheen gebruikte ik altijd alkalife maar de laatste drie jaar vayuvit. Dat het tegen kanker werkt geloof ik niet helemaal maar met mijn jicht weet ik wel zeker. Hoewel ik hierin ook niet geloofde toen ik ermee begon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dank voor je tip, is nu is het artikel verwerkt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig artikel ! Het bevestigd mijn opzoekingswerk !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. opzoekingswerk? Is dat een word? :-)

    En heb je dit dan niet gevonden?:
    http://www.kwakzalverij.nl/1474/Basisch_kwakwater_tegen_verzuring_

    B

    BeantwoordenVerwijderen
  6. heel interessant artikel, sinds kort gebruik ik basisch water om uit te proberen tegen diverse lichamelijke ongemakken, eigenlijk hoop ik te bereiken dat ik me in z'n geheel wat beter ga voelen. Ik gebruik het nog te kort om echt conclusies te kunnen trekken, maar meen wel te merken dat ik aanmerkelijk minder zin heb in zoetigheid (en dat terwijl ik een enorm grote zoetekauw ben). Voor het basisch water wat ik gebruik heb ik voorlopig een vrij goedkope oplossing: pers 1 citroen en laat dit sap reageren met 1 theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) voeg hier 1 liter water aan toe en je hebt basisch water. De smaak is prima, fris en lichte citrussmaak. Ookal zou het niet rigoureus helpen, het lijkt me niet ongezond, gezien de vitamientjes uit de citroen die ik op deze manier dagelijks tot me neem! Wie heeft hier al langer ervaringen mee?

    BeantwoordenVerwijderen