AROO Bio Security Service Identificatiefiche |
De cacaomot Ephestia elutella |
|
|
Familie: Orde: |
PyralidaeLepidoptera |
|
1. Algemeen In onze gematigde streken zijn cacaomotten één van de meest voorkomende motten in onze voedingswaren. Samen met de Indische Meelmot en de Dadelmot worden ze onderverdeeld in de groep “ chocolademotten”. De larven eten cacoaproducten, veevoeders, amandelen, noten, gedroogd fruit, … en vormen daardoor een groot potentieel probleem in voedingsindustrieën. Vooral het spinrag van de larven kan voor problemen zorgen. Tezamen met ruwe grondstoffen komen de motten een fabriek binnen waarna voedselresten in hoeken, kanten, machines, … ideale broedplaatsen vormen. Cacaomotten zijn bestand tegen nicotine en kunnen daardoor ook van tabak leven. 2. Uiterlijk De volwassen cacaomot is een klein ( 5 – 9 mm ), bleek, bruinachtig motje. De vleugelspanwijdte bedraagt 14 – 20 mm. Op de voorvleugels komen dwarslijnen voor welke soms onduidelijk zijn. Naast het bleek – bruine type komen ook donkere ( melanische )vormen voor. De larve is 1 – 1,5 cm groot en gebroken-wit van kleur 3. Ontwikkeling De cacaomot heeft een volledige gedaanteverwisseling. Het wijfje legt ongeveer 200 eitjes waarna de larven voedingsmiddelen en grondstoffen gaan aantasten De generatietijd bedraagt minimaal 1 maand ( bij 30 °C en 70 % luchtvochtigheid ). ei : 10 – 14 dagen larve : 20 – 120 dagen pop : 1 – 3 weken imago : 1 week De volgroeide larven verlaten vaak de voedselbron en klimmen tegen wanden op en maken daarbij spinsels. Uiteindelijk maken ze cocons waarin ze overwinteren om daarna te verpoppen. In het voorjaar komen de volwassen motten uit de poppen. In productieruimten, waar steeds een warme temperatuur heerst, gebeurt geen overwintering maar verpoppen de larven na ongeveer drie weken. 4. Schade Enkel het larvaal stadium richt schade aan enerzijds door aantasting van chocoladeproducten, noten, … , anderzijds door verontreiniging van voedingsmiddelen e.d. met hun uitwerpselen en spinsels. 5. Bestrijding Besmette partijen worden best begast, waardoor alle ontwikkelingsstadia van de cacaomot gedood worden.Magazijnen kunnen behandeld worden door uitvoeren van opeenvolgende ruimtebehandelingen met een insecticide met ruimtewerking. Deze bestrijdingstechniek berust op het doorbreken van de levenscyclus van het insect, meestal twee reeksen van drie behandelingen met een tussenperiode van twee weken. Door preventieve maatregelen kunnen veel problemen voorkomen worden ( binnenkomende goederen controleren, voedingsmiddelen bewaren in goed gesloten recipiënten, korte opslagtermijnen, lege ruimten grondig reinigen, machines proper houden, … . |
||
Contacteer ons: marc.vandecruys@aroo.be |