woensdag 7 januari 2009

Russisch gas via Oektraïne ligt stil

Er heerst onenigheid tussen Oekraïne en Rusland over de betaling van genuttigd gas van een aantal jaren geleden; Oektraïne vaart een meer pro-Westerse politieke koers; tegelijkertijd heeft Rusland de factuur voor gas verhoogd naar een niveau zoals Westerse landen betalen; deze voormalige Russische deelstaat zou de prijs een tijd omzeild hebben waarover de onenigheid draait.

Beschuldigingen van Rusland naar Oektraïne toe dat het stiekem gas zou aftappen van pijpeleidingen die over haar grondgebied naar de West-Europese landen lopen hebben deze ertoe aangezet de kranen dicht te draaien; hierdoor krijgen onze Europese landen minder gas; de landen die hoofdzakelijk Russisch gas consumeren ondervinden moeilijkheden om hun bevolking nog van deze nutsvoorziening te bedienen.


De Europese Unie gaat hierover samenzitten met haar leden én met de twee boosdoeners.
Aantal nieuwsfilmpjes:


Schrikkelseconde

Oudejaarsavond duurde een seconde langer dan gebruikelijk: we beleefden een schrikkelseconde; deze wordt overal ter wereld op hetzelfde tijdstip ingevoerd. Landen in de GMT-zone (Verenigd Koninkrijk waar de nulmeridiaan loopt) voeren de schrikkelseconde in op 31 december om 23u 59min 59sec. Bij ons gebeurt dit om 0u 59min 59sec, vermits we ons in de GMT+1 zone bevinden. (normaal hebben de gebieden tussen 7°30'WL tot 7°30'OL eenzelfde tijdzone; wij zouden die dus net zoals V.K. moeten hebben; na de wereldoorlog hebben wij de Duitse uurregeling echter behouden) In andere landen kan het reeds of nog overdag zijn dus.
Officieel wordt de tijd bepaald op basis van het gewogen gemiddelde van een 300tal atoomklokken waarvan er vier staan in de Volkssterrenwacht in België. Vermits een seconde bekomen met een atoomklok, korter is dan een seconde bepaald als de fractie van een zonnedag, zal de Internationale Atoomtijd (TAI) echter afwijken van de tijdsschaal gebaseerd op de aardrotatie, ook wel de Universele Tijd genoemd.

De aardrotatie volgt namelijk niet de tijd die de atoomklokken aangeven, want onze planeet heeft de tendens alsmaar langzamer te gaan draaien. De tijd die één dag duurt, kan op 24 uur tot enkele milliseconden wijzigen. Wanneer die afwijking te groot wordt (meer dan 0,9 sec dus), wordt er een schrikkelseconde ingevoerd.

De vorige schrikkelseconde werd op Oudejaarsnacht van 2005 beleefd; drie jaar later is het dus opnieuw tijd voor een seconde extra..